22/07/2018

Η ακτινοβολία των κινητών «πλήττει» τη μνήμη των εφήβων - Καρκινογόνοι οι κεραμοβάμβακες

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που δημιουργούνται από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη μνήμη των εφήβων. Αυτό έδειξε νέα μελέτη που διεξήχθη σε περίπου 700 εφήβους ηλικίας 12 ως 17 ετών από ερευνητές του Ελβετικού Ινστιτούτου Τροπικής και Δημόσιας Υγείας (Swiss TPH) και η οποία θα δημοσιευθεί την προσεχή Δευτέρα 23 Ιουλίου στην επιστημονική επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives».  Η νέα μελέτη έρχεται ως συνέχεια μιας προηγούμενης που δημοσιεύθηκε το 2015 στο «Environment International» σχετικά με την έκθεση στα πεδία RF-EMF εξαιτίας της χρήσης ασύρματων συσκευών επικοινωνίας και την πιθανή σχέση της με τη μνήμη των εφήβων. Η τελευταία έρευνα βασίστηκε σε διπλάσιο δείγμα σε σύγκριση με εκείνη του 2015 ενώ επίσης περιέλαβε πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση των RF-EMF από τον εφηβικό εγκέφαλο. Οι δύο αυτές μελέτες είναι οι πρώτες επιδημιολογικές μελέτες που καταγράφουν τη σωρευτική δράση των RF-EMF στους εφήβους.

Τα τελευταία στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι η σωρευτική έκθεση στα πεδία RF-EMF εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου επί ένα έτος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις επιδόσεις των εφήβων στη μνήμη και ειδικά στην οπτική μνήμη (αφορά την ικανότητα διατήρησης οπτικών πληροφοριών) η οποία έχει την έδρα της κυρίως στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου - για τον λόγο αυτό άλλωστε οι επιδόσεις ήταν χειρότερες στα παιδιά που ακουμπούσαν το κινητό τους τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες πτυχές της ασύρματης επικοινωνίας όπως η αποστολή μηνυμάτων, τα παιχνίδια στο κινητό ή το σερφάρισμα στο Ιντερνετ δεν φάνηκε να συνδέονται με προβλήματα στη μνήμη καθώς σχετίζονται με πολύ μικρότερη έκθεση του εγκεφάλου στα πεδία RF-EMF. Ο Μάρτιν Ρούσλι, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικής Έκθεσης και Υγείας του Swiss TPH τόνισε ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποκλειστεί η επίδραση άλλων παραγόντων στη μνήμη των εφήβων. «Για παράδειγμα η ίδια η εφηβεία επιδρά τόσο στη χρήση κινητού τηλεφώνου όσο και στη γνωστική και συμπεριφορική κατάσταση των συμμετεχόντων» είπε.

Ο ειδικός προσέθεσε ότι η επίδραση της έκθεσης του εγκεφάλου σε πεδία RF-EMF αποτελεί ένα από τα σχετικώς νέα πεδία επιστημονικής έρευνας. «Δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα πεδία RF-EMF μπορούν να επιδράσουν σε διαφορετικές εγκεφαλικές διεργασίες ούτε εάν τα ευρήματά μας ισχύουν μακροπρόθεσμα». Σε κάθε περίπτωση ο δρ Ρούσλι σημείωσε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν μέσω της χρήσης ακουστικών ή της ανοιχτής ακρόασης όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και κυρίως όταν η ποιότητα του δικτύου δεν είναι καλή με αποτέλεσμα το κινητό να λειτουργεί στο μάξιμουμ.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=1006089

Αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως και της λευχαιμίας από τη χρήση κεραμοβαμβάκων στη θερμομόνωση κτιρίων, διαπίστωσαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σινσινάτι και του Γουινσκόνσιν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε, πριν από έξι μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Ιnhalation Toxicology. Όπως ανέφερε στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην έρευνα που έγινε σε βάθος 30 ετών, εξετάστηκε η θνητότητα και η νοσηρότητα των κεραμοβαμβάκων, που είναι παρόμοια υλικά με τους πετροβάμβακες και τους υαλοβάμβακες και ενίοτε χρησιμοποιούνται μαζί.«Οι υαλοβάμβακες και οι πετροβάμβακες είναι υλικά για μόνωση των σπιτιών, διαφημίζονται ως απόλυτα ασφαλή από τις εταιρείες που τα εμπορεύονται και αντικατέστησαν ένα παλιό μονωτικό υλικό, τον αμίαντο, που ναι μεν ήταν καλό θερμομονωτικό υλικό, απεδείχθη όμως σε πολλές σοβαρές μελέτες ότι προκαλεί αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα και του υπεζωκότα, και για αυτό η χρήση του απαγορεύθηκε». Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλακόπουλος τα συνθετικά αυτά υλικά και κατά τη διαδικασία παρασκευής τους και όταν τοποθετηθούν στο κτίριο, απελευθερώνουν ίνες που είναι ακριβώς όπως η αφρικανική σκόνη. «Είναι τόσο μικρές που μπορούμε να τις εισπνεύσουμε να πάνε βαθιά μέσα στον πνεύμονα και είτε να καθίσουν εκεί και να δράσουν βλαπτικά, είτε να μπουν στο αίμα μας και να πάνε σε άλλους ιστούς και να προκαλέσουν βλάβες».
 

No comments :

Post a Comment