2.7.18

Επαναστατική μέθοδος αντιγήρανσης από επιστήμονες του Χάρβαρντ - Πολλά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν και μετά θάνατον

Πειράματα που είχαν γίνει σε σκουλήκια και μύγες πριν από λίγα χρόνια έδειξαν ότι κάποιες γονιδιακές τροποποιήσεις μπορούν ακόμη και να διπλασιάσουν τον χρόνο ζωής τους. Η Rejuvenate Bio ιδρύθηκε για να διερευνήσει όχι μόνο αν μπορεί να αυξηθεί αξιοσημείωτα χρόνος ζωής σε πιο σύνθετες μορφές ζωής από τα σκουλήκια και τις μύγες αλλά και αν αυτή η αύξηση μπορεί να είναι ποιοτική.  Στόχος των ερευνητών είναι όχι μόνο να αυξήσουν την διάρκεια ζωής σε κάποιον οργανισμό αλλά αυτό να γίνει μέσω ανανέωσης του δηλαδή να ζει κάποιος οργανισμός πολλά χρόνια και ταυτόχρονα να παραμένει νέος οργανικά και εγκεφαλικά.

Ο Τσερτς όταν αποκάλυψε την ύπαρξη της εταιρείας είχε αναφέρει ότι είχαν γίνει με επιτυχία πειράματα αντιστροφής της γήρανσης σε ποντίκια και ότι θα ξεκινήσουν πειράματα σε σκύλους. Πριν λίγες μέρες ο Τσερτς ανέφερε ότι τα πειράματα με σκύλους προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τώρα στην επιθεώρηση Technology Review του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης (το γνωστό MIT) αποκαλύπτεται ότι τα πειράματα γίνονται στους σκύλους Μπιγκλ (Beagle). Σύμφωνα με τον Τσερτς αν η γονιδιακή μέθοδος που αναπτύσσει η εταιρεία αποδειχθεί απόλυτα ασφαλής θα προχωρήσουν σε πειράματα και σε ανθρώπους. Το όραμα του Τσερτς και των συνεργατών του είναι να μπορούν οι άνθρωποι να φτάνουν σε ηλικία 130 ετών έχοντας σώμα και εγκεφαλική λειτουργία ηλικίας ενός ατόμου 22 ετών!Οι ερευνητές πειραματίζονται με περίπου 60 διαφορετικές γονιδιακές θεραπείες για βρουν εκείνη ή τον συνδυασμό εκείνων που θα καταφέρουν να νικήσουν την γήρανση.

Σύμφωνα με τον Τσερτς ακόμη και αν τελικά αποδειχθεί ότι η μέθοδος αντιγήρανσης που αναπτύσσουν δεν λειτουργήσει στον άνθρωπο φαίνεται ότι λειτουργεί στους σκύλους και άρα μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά και όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα. Έγινε μάλιστα γνωστό ότι οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχει έρθει σε επαφή με την Rejuvenate Bio για την ανάπτυξη σκύλων που θα έχουν ιδιαίτερες ικανότητες οι οποίες θα βοηθούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Υπάρχουν γονίδια που συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα και μετά τον θάνατο ενός ατόμου, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Μάλιστα, κάποια γονίδια διαπιστώθηκε ότι μετά θάνατον γίνονται ακόμα πιο δραστήρια. «Θα περίμενε κανείς ότι με τον θάνατο ενός ατόμου θα υπήρχε μια μείωση στη δραστηριότητα των γονιδίων», εξηγεί ο καθηγητής Ροντερικ Γκουίγιο από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βαρκελώνης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που έκανε τη μελέτη. Όμως, προς μεγάλη έκπληξη όλων «υπάρχει μια αντίδραση από τα κύτταρα στον θάνατο. Βλέπουμε ορισμένα γονίδια να ενεργοποιούνται και αυτό σημαίνει ότι για κάποιο διάστημα μετά θάνατον υπάρχει ακόμη κάποια δραστηριότητα στο επίπεδο της μεταγραφήςτου DNA σε RNA, ώστε να γίνει σύνθεση πρωτεϊνών».

Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό μετά τον θάνατο. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστών που είχαν ληφθεί μετά θάνατον (έως 24 ώρες μετά το θάνατο) καθώς και δείγματα αίματος προ και μετά θάνατον και έτσι επιβεβαίωσαν ότι αρκετά γονίδια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ άλλα εντατικότερα. Παρατήρησαν εξάλλου ότι κάθε ιστός του σώματος εμφανίζει διαφορετικό «προφίλ» μεταθανάτιας ενεργοποίησης ή αποσιώπησης των γονιδίων. Για παράδειγμα, υπάρχει ελάχιστη αλλαγή στα γονίδια του εγκεφάλου μετά θάνατον, αλλά αντίθετα στους μυς παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές σε περισσότερα από 600 γονίδια, με μερικά από αυτά να «σιωπούν» και άλλα να γίνονται πιο δραστήρια για ένα χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες γονιδιακές μεταβολές -μειώσεις και αυξήσεις της δραστηριότητάς τους- παρατηρούνται επτά έως 14 ώρες μετά θάνατον.

http://www.tovima.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": 7-14 ΩΡΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ  ΩΣΤΕ Ο "ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ" (ΨΥΧΗ) ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ΜΕΡΗ/ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ,  ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Η ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΑΓΗΣ "ΟΓΚΟΣ" ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΘΑΛΑΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. 

No comments :