22/04/2015

Aubrey de Grey: Αντιγήρανση, Νεκτάριος Ταβερναράκης: «Μοριακή Βάση της Γήρανσης των Νευρικών Κυττάρων – NeuronAge.»

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο Aubrey de Grey, γεροντολόγος του Cambridge και συνιδρυτής του Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) Research Foundation. Η έρευνά του στοχεύει να επανορθώσει τη ζημιά που προκαλείται από τη φθορά της ζωής σε αντίθεση με τη διακοπή της διαδικασίας γήρανσης. Έχει αναπτύξει για την επίτευξη της μακροζωίας μια θεραπεία για να σκοτώσει τα κύτταρα που έχουν χάσει την ικανότητά τους να διαιρούνται, επιτρέποντας στα υγιή κύτταρα να πολλαπλασιάζονται και να τροφοδοτούν τον ιστό. Εξήγησε ότι η τεχνική του για την επίτευξη της αιώνιας νεότητας είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί πριν από τις θεωρίες που διερευνούν άλλοι γεροντολόγοι οι οποίοι εστιάζουν στην πρόληψη του μεταβολισμού.

"Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να απαλλαγούμε από τη χρήση της λέξης "αθανασία". Δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά και πάρα πολύ επιζήμια. Σημαίνει μηδενικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ εγώ εργάζομαι σε μια συγκεκριμένη αιτία θανάτου, τα γηρατειά. Σε περίπτωση που αναρωτηθούμε αν έχει γεννηθεί εκείνος που θα είναι σε θέση να ξεφύγει από τα γηρατειά επ' αόριστον, θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες. Πιθανότατα περίπου στο 80%. Οι θεραπείες επάνω στις οποίες εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να είναι τέλειες. Θα είναι καλό να εφαρμοστούν σε ανθρώπους ας πούμε 60 ετών και άνω και να ξανανιώσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην είναι βιολογικά 60 μέχρι να γίνουν χρονολογικά 90 ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ουσιαστικά αγοράσει 30 χρόνια για να καταλάβουμε πώς να τους επαναφέρουμε στη νεότητα όταν θα είναι 90 ετών ώστε να μην είναι βιολογικά 60 ετών στα 120 ή τα 150 χρόνια τους. Πιστεύω ότι 30 χρόνια θα είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να το επιτύχουμε. Θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από το πρόβλημα και θα "ανανεώνουμε" τους ίδιους ανθρώπους για όσο θέλουμε. Το μεγάλο επίτευγμα όσον αφορά τη δημοσιότητα θα είναι όταν θα μπορούμε να πάρουμε μεσήλικα ποντίκια στο εργαστήριο και να τα κάνουμε να ξανανιώσουν. Από τη στιγμή που θα το κάνουμε σε ένα ποντίκι, οι άνθρωποι θα ξέρουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να το κάνουμε και σε αυτούς. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ευκαιρία να φτάσουμε σε αυτό μέσα σε 6 με 8 χρόνια από σήμερα".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ερευνητής στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), βραβεύθηκε πρόσφατα από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης έμπειρων ερευνητών (Advanced Investigator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο «Μοριακή Βάση της Γήρανσης των Νευρικών Κυττάρων – NeuronAge.»

«Η ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου μας επικεντρώνεται στην εξιχνίαση των βασικών μοριακών μηχανισμών της γήρανσης, της νέκρωσης και του νευροεκφυλιστικού κυτταρικού θανάτου, καθώς και των μηχανισμών με τους οποίους το νευρικό σύστημα αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται ερεθίσματα από το περιβάλλον. Το πειραματικό σύστημα που χρησιμοποιούμε για τη σχετική έρευνα είναι ο απλός νηματώδης Caenorhabditis elegans. Μέσα από μια σειρά μελετών, χρησιμοποιώντας συνδυασμό γενετικών και μοριακών τεχνικών, έχουμε αποδείξει την αξία και τα πλεονεκτήματα του C. elegans για έρευνα πάνω στη γήρανση, στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, καθώς και στα αίτια και τους μηχανισμούς που διέπουν τον νευροεκφυλιστικό κυτταρικό θάνατο. Παρόλο που η γήρανση είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη βιολογικά φαινόμενα, το όποιο βιώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι έμβιοι οργανισμοί, είναι ταυτόχρονα και ένα από τα λιγότερο κατανοητά. Ποιοι μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των κυττάρων και κατ'επέκταση ολόκληρου του οργανισμού; Πώς ελέγχονται; Οι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος NeuronAge είναι πολλαπλοί και περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για χειρισμό και απεικόνιση της λειτουργίας συγκεκριμένων νευρώνων σε ζωντανά άτομα C. elegans, όπως και για τη συνεχή παρατήρηση της νευρικής δραστηριότητας κατά τη γήρανση. Η ανάπτυξη και η χρήση της σχετικής τεχνολογίας θα επιτρέψει τη συστηματική μελέτη των μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τη γήρανση των νευρικών κυττάρων. Επειδή οι βασικοί μηχανισμοί που διέπουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων είναι εξαιρετικά όμοιοι ανάμεσα στο νηματώδη και σε ανώτερους οργανισμούς συμπεριλαμβανόμενου και του ανθρώπου, είναι αναμενόμενο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα έχουν άμεση σχέση με τη γήρανση στους οργανισμούς αυτούς. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η γήρανση και οι σύνοδες παθολογικές καταστάσεις (νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.α.), αποτελούν έναν από τους διαρκώς αυξανόμενους παράγοντες ανθρώπινης αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες. Η αποκάλυψη των βιολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στη γήρανση θα επιτρέψει την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγάλες ηλικίες.»

http://www.tavernarakislab.gr/news/Press_Release_mito_gr.pdf
http://www.tavernarakislab.gr/index-gr.html

No comments :

Post a Comment