05/07/2018

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η συμφωνία για θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα κλείνει σύντομα

Ο υπουργός Εξωτερικών,Ντιτμίρ Μπουσάτι μίλησε σε φόρουμ στο UET για τη συμφωνία με Ελλάδα. Για τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην πολιτική καριέρα, όπως ήταν η περίπτωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και οι εντατικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα. Το καυτό ζήτημα της συμφωνίας με την Ελλάδα, έχει προκαλέσει συζητήσεις και «θεωρίες συνωμοσίας» και στις δύο χώρες, αλλά για τον υπουργό Μπουσάτι, πολύ σύντομα θα υπάρξει ένα συμπέρασμα μεταξύ των πλευρών, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία. «Για πρώτη φορά έχουμε θέσει στην ελληνική πλευρά τους ισχυρισμούς μας στη διαδικασία για εξεύρεση μιας δίκαιης συμφωνίας, όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Μπουσάτι. Ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξαν μακρές τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των μερών, ενώ το κύριο κριτήριο είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2009 που αποφάσισε για την πρώτη συμφωνία.

The Hellenic Information Team

ΣΧΟΛΙΟ "ΚΟΥΡΗΤΗΣ": ΟΥΤΕ 12 Ν.Μ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ Η ΛΕΞΗ ΑΟΖ, ΜΟΝΟΝ "ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ", ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ. ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΟΤΖΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ", (ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ. 

ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ: Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με την Αλβανία νέα συμφωνία, στην οποία, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο της γειτονικής χώρας, η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται την μείωση της κυριαρχίας της στο βόρειο Ιόνιο κατά ένα τέταρτο. Φέρεται να έχει υπαναχωρήσει από την πάγια θέση της ως προς το σημείο εκκίνησης των ελληνικών θαλασσίων ζωνών (θα μιλούσαμε για ΑΟΖ εάν η Ελλάδα την είχε ανακηρύξει) τα 12 ναυτικά μίλια από τη βραχονησίδα Μπακρέτα που βρίσκεται βόρεια της Κέρκυρας. Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αποδέχεται ότι η χάραξη ΑΟΖ, όπως προβλέπονταν στην συμφωνία του 2009 έχει συντελεστεί με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο. Εάν οι διαρροές ευσταθούν τότε η ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι όχι μόνο απεμπολεί τα σαφή νομικά προηγούμενα χάραξης των ΑΟΖ στην βάση της Μέσης Γραμμής/Μέσης Απόστασης που εφαρμόστηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά κυρίως ανοίγει την κερκόπορτα των τουρκικών διεκδικήσεων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Ως γνωστόν, η Τουρκία υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει οιοδήποτε δικαίωμα στην ΑΟΖ, καθώς το νησί μαζί με τα χωρικά του ύδατα επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

No comments :

Post a Comment