09/07/2018

Ρωσσία: Νέος υπέρ-υπερηχητικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος - Σχέδιο για ριζικό εκσυγχρονισμό αεράμυνας

O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πρόσφατα πως η χώρα του ανέπτυξε ένα νέο υπέρ-υπερηχητικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, τον Avangarde, ο οποίος αναπτύσσει ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου, ο οποίος εγγυάται την ισορροπία δυνάμεων Ρωσίας-ΗΠΑ. «Ταχύτερο 20 φορές περισσότερο από τον ήχο. Δεν νομίζω άλλες χώρες να αναπτύξουν τέτοιο όπλο τα επόμενα χρόνια. Ήδη το έχουμε», είπε ο Πούτιν. Η ταχύτητα των 20 Mach που ανέφερε ο Πούτιν ισοδυναμεί με 23.040 χ.α.ω. κάτι που σημαίνει πως μπορεί να κάνει το γύρο της Γης σε 44 λεπτά.  Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως ο πύραυλος μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση και ύψος πτήσης, καθιστάμενος μη ανασχέσιμος. Δήλωσε δε πως ο πύραυλος θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2019.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε ένα άλλο υπέρ-υπερηχητικό βλήμα που βρίσκεται ήδη εν υπηρεσία. «Το αεροεκτοξευόμενο σύστημα Kinzhal κινείται με ταχύτητα 10 φορές μεγαλύτερη του ήχου», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ένα σύστημα λέιζερ που ήδη βρίσκεται εν υπηρεσία στον ρωσικό στρατό και στο νέο ισχυρό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat που θα είναι έτοιμος το 2020. Ο Sarmat, που δοκιμάστηκε τον Μάρτιο, μπορεί να μεταφέρει ισχυρές πολεμικές κεφαλές από τον Βόρειο μέχρι τον Νότιο Πόλο. Ο πύραυλος θα αντικαταστήσει τον σοβιετικό Voevoda.

Την πλήρη αναγέννηση της ρωσικής αεράμυνας προβλέπει σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Πιο αναλυτικά μια μελέτη που θα αφορά την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος αεράμυνας αλλά και των τακτικών που χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα της χώρας πρόκειται να παραλάβει σε δυο φάσεις μέχρι το 2022 το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Η μελέτη συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ θα ασχοληθεί με την κατάθεση προτάσεων για την ενοποίηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, τη διαλειτουργικότητα του, την ολοκλήρωση του σε ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης ελέγχου, αλλά και προτάσεις για την ανάπτυξη νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, νέων ραντάρ νέων συστημάτων διοίκησης και επικοινωνίας. Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας το πρώτο μέρος τα μελέτης θα παραδοθεί το 2020 και το δεύτερο και τελικό το 2022. Η μελέτη θα περιλαμβάνει προτάσεις και για τα νέα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα που θ πρέπει να αναπτυχτούν στο μέλλον ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι αρχικές εκδόσεις των S-300 θα αποσυρθούν σύντομα από την υπηρεσία αντιθέτως θα διατηρηθούν τα συστήματα S-300V & S-300VM καθώς και το Buk-3M το οποίο θα εκσυγχρονιστεί. Όπως αναφέρει το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από το σύνολο των αντιαεροπορικών συστημάτων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων πάνω από το 35% είναι σύγχρονης κατασκευής.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις παρέλαβαν ραντάρ 5ης γενιάς «59NE Protivnik-GE»

No comments :

Post a Comment