01/12/2017

Κινεζική εταιρία παρουσίασε ένα νέο σύστημα λέηζερ αντι-ΜΕΑ

Σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Κινεζικού Στρατού μέσω Weixin (σ.τ.μ. πλέον λανσάρεται ως WeChat), ένα νέο σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (αντι-ΜΕΑ) της εταιρίας GuoRong Technology (国蓉科技有限公司) έκανε επιτυχημένη επίδειξη πυρών στα ανατολικά προάστια του Πεκίνου. Οι φωτογραφίες και το βίντεο που κοινοποιήθηκαν εμφανίζουν ένα σύστημα, με το απλό όνομα «Κινητό Σύστημα Εγγύς Άμυνας Σημαντικών Εγκαταστάσεων» (要地近距净空防御系统), άνοιξε πυρ τουλάχιστον δύο φορές με το σύστημα λέηζερ ισχύος της κλάσης kW, από τις οποίες η μία έπληξε πλάκα αλουμινίου πάχους μερικών χιλιοστών σε απόσταση 360 μέτρων και η δεύτερη ΜΕΑ πιθανώς τύπου Phantom 3 κινεζικής κατασκευής της εταιρίας DJI που υπερίπτατο σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από το αντι-ΜΕΑ. Με λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα καταύγασης, διαπέρασε την μεταλλική πλάκα σχηματίζοντας μια οπή διαμέτρου τεσσάρων εκατοστών περίπου, ενώ το ΜΕΑ με τη μονάδα ελέγχου του να έχει διατρηθεί από την εκπομπή λέηζερ, έχασε ύψος και κατέπεσε στο έδαφος. Το λέηζερ δεν είναι όμως το μοναδικό όπλο αντι-ΜΕΑ του συστήματος, που έχει επίσης την δυνατότητα ηλεκτρο-οπτικής παρεμβολής για να μπορεί να εξουδετερώσει όχι μόνον τα ΜΕΑ «μαζικής παραγωγής» αλλά και τις μικρές ιπτάμενες συσκευές, κατευθυνόμενες ή μη, που υπερίπτανται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.

Αναφορικά με τα έτερα δύο συστήματα κινεζικών λέηζερ αντι-ΜΕΑ, το « Silent Hunter » της Poly Tech και το « Garde basse altitude II » (低空卫士 II) του ινστιτούτου φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικών, το νέο μοντέλο της GuoRong Technology προσφέρει σίγουρα μικρότερες δυνατότητες « Hard-kill » και με μικρότερο πεδίο εφαρμογής αλλά αλλά συνοδεύεται και συμπληρώνεται από άλλες ικανότητες « Soft-kill » για την αντιμετώπιση ποικίλων σεναρίων παρακολούθησης. Το σύστημα αντι-ΜΕΑ της GuoRong αποτελείται σήμερα από δύο φορτηγά οχήματα, ένα φέρον περιστρεφόμενο ραντάρ εμβέλειας περί τα 55 χλμ. Καθώς και κεραίες ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών κι ένα με έναν πύργο που συγκεντρώνει έναν φορέα υπερύθρων, έναν οπτικής παρακολούθησης κι έναν εκπομπής λέηζερ. Το σύνολο του συστήματος είναι λοιπόν αυτοκινούμενο διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξή του στο πεδίο με ελάχιστα μέσα υποστήριξης. Ας ληφθεί υπόψη από την άλλη, ότι το σύστημα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις δοκιμές αναχαίτισης ΜΕΑ που οργανώθηκαν από του κυβερνητικούς οργανισμούς εντός του έτους και ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Ο YONG Dan (雍丹), διευθυντής παραγωγής της GuoRong, σημειώνει πως η εταιρία έχει ήδη λάβει δύο παραγγελίες και βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με την κινεζική αστυνομία της επαρχίας Sichuan και το διεθνές αεροδρόμιο Chengdu-Shuangliu.

Ηη GuoRong ιδρύθηκε το 2011 κι είναι μια θυγατρική του κινεζικού ομίλου Baoding Swan (华讯方舟), που ειδικεύεται σε τεχνολογίες κινητών ευρυζωνικών δικτύων. Η εταιρία προτείνει και δικά της ΜΕΑ, πιθανώς για στρατιωτική χρήση, χωρίς να αποδεσμεύει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της GuoRong υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ΜΕΑ ατρακτοειδή και με αναδιπλούμενα φτερά.

ΒΙΝΤΕΟ:https://www.youtube.com/watch?v=6bPcrmxt00A

http://www.proelasi.org/

No comments :

Post a Comment