06/11/2017

Το προγεφύρωμα του Κάραγατς, το ισοδύναμο τετελεσμένο, και η βασική αρχή άμυνας στην ποτάμια γραμμή του Έβρου…

Η πρόσφατη ολοκλήρωση της αντιαρματικής τάφρου πλάτους 50 μέτρων στην εξέχουσα του Κάραγατς στον Έβρο από το τουρκικό μηχανικό, είναι ένα ακόμη στοιχείο της σπουδαιότητας του σημείου στην περιοχή. Εκτός από τα προφανή οφέλη για την τουρκική πλευρά όπως προσομοίωση υδάτινου κωλύματος και «παίγνια» με τα συστήματα γεφυρώσεως τύπου Samur και τα γεφυροφόρα Leguan, είναι μάλλον αυτονόητο ότι συνδέεται και με το Δόγμα του Ισοδύναμου Τετελεσμένου. Θυμίζουμε ότι το ισοδύναμο τετελεσμένο προβλέπει, ότι η απάντηση στην οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, θα είναι ισοδύναμη ενέργεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε γενικές γραμμές μια κίνηση τουρκικής επιθετικότητα στο Αιγαίο θα οδηγούσε στην ανταπόδοσης της εχθρικής ενέργειας σε άλλη περιοχή (π.χ Κάραγατς, Ίμβρο) αποφεύγοντας την περαιτέρω κλιμάκωση στο σημείο της εχθρικής ενέργειας και οδηγώντας την όλη κατάσταση σε πλαίσιο, θεωρητικά, ελεγχόμενης σύγκρουσης. Βάσει του ισοδύναμου τετελεσμένου, η περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας από τους Τούρκους θα οδηγήσει σε ανάλογη ενέργεια, καταλαμβάνοντας εχθρική βραχονησίδα και μεταφέροντας την ενέργεια της κλιμάκωσης στον αντίπαλο.

Σε μεγαλύτερης εχθρικής ενέργειας ανάλογη θα ήταν και η ελληνική απάντηση και στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και αντεπιθετική κίνηση στο μέτωπο του Έβρου (π.χ στο προγεφύρωμα του Καραγάτς). Σκοπός της κίνησης αυτής είναι η κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα με απώτερο στόχο την επίτευξη αμοιβαίας απαγκίστρωσης από εδάφη των δύο εμπλεκομένων. Με την κίνηση της λοιπόν της Τουρκίας να βαφτίσει αρδευτικό έργο, μια αντιαρματική τάφρο (σε κάθε περίπτωση μπορεί να γεφυρωθεί από τον Ε.Σ) προσπαθεί να περιορίσει τις επιλογές της ελληνικής πλευράς σε μια δική της ενέργεια. Ωστόσο η τουρκική τάφρος μπορεί θεωρητικά να αποτελεί εμπόδιο για την κατάληψη του συνόλου της εξέχουσας του Κάραγατς, από την άλλη όμως αποτελεί και σημείο οχύρωσης του επιτιθέμενου σε εκείνο το σημείο. Διότι πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις. Σε ότι αφορά το ισοδύναμο τετελεσμένο από όσο γνωρίζουμε είναι εν ισχύ και δεν υπάρχει κάποιο θεσμικό κείμενου που να υποστηρίζει το αντίθετο.

Εάν παρακολουθήσει και ο πλέον αδαής τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ελληνικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, θα διαπιστώσει ότι οι σχηματισμοί που επιχειρούν στην περιοχή της Θράκης, μέσω ρεαλιστικής εκπαίδευσης σφυρηλατούν μια νέα νοοτροπία η οποία επικεντρώνεται στο ότι είναι προτιμότερο να γνωρίζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο παρά να ξορκίζουν το κακό. Σε περίπτωση που οι εξ Ανατολών «σύμμαχοι» θελήσουν να ταράξουν τα νερά στον Έβρο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προωθήσουν τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες στις περιοχές συγκέντρωσης κοντά στο ποτάμι. Σε περίπτωση που καταφέρουν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα, δηλαδή να καταλάβουν ένα μικρό έστω τμήμα ελληνικού εδάφους, θα προσπαθήσουν να διοχετεύσουν ισχυρότερες δυνάμεις για να μεγαλώσει το προγεφύρωμα ώστε να επιχειρηθεί η κατάληψη των αντικειμενικών σκοπών βαθύτερα στο ελληνικό έδαφος. Η πραγματικότητα είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό έχει «φραχτεί» το μέτωπο του Έβρου με τα νέα αποκτήματα του αρματικού δυναμικού του Ελληνικού Στρατού (Leo 2HEL και Leo 2A4), αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση μιας τέτοιου είδους απειλής επιτυγχάνεται με τη συνεργασία αρμάτων και μηχανοκίνητου πεζικού. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα μέσα που αξιοποιεί ο αντίπαλος και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που διαθέτουν οδηγούν στη διαφοροποίηση της αναλογίας της μαχητικής ισχύος.

Είναι γνωστό, ότι το άρμα είναι κάτι οικείο στις δυνάμεις του πεζικού, ενώ η συνεργασία αρμάτων μάχης με μηχανοκίνητο πεζικό έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα και λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο. Ωστόσο, η έλλειψη σύγχρονων ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης) με πυροβόλο που να μπορεί να προσβάλει και καταστρέψει τουλάχιστον τα εχθρικά ΤΟΜΑ αποτελεί μειονέκτημα κατά τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η έλλειψη επαρκούς θωράκισής τους που ουσιαστικά αναγκάζει το πεζικό να ακολουθεί από απόσταση τα άρματα, για να μην καταστεί εύκολη λεία στα όπλα του αντιπάλου. Επιπλέον και η χρήση των ΤΟΜΠ Μ113 ενέχει περιορισμούς από τη στιγμή που δεν μπορούν να ενεργήσουν αυτόνομα σε ξεχωριστή κατεύθυνση από τα άρματα μάχης, διότι δεν διαθέτουν ικανή θωράκιση και ισχύ πυρός και φυσικά δυνατότητα νυκτερινής παρατήρησης πέραν του τομέα της οδήγησης.

Ωστόσο, η αύξηση του βεληνεκούς και της ευκινησίας του πυροβολικού θα επηρέαζε την εκλογή του ΑΝΣΚ (Αντικειμενικού Σκοπού) από πλευράς βάθους, ενώ η εισαγωγή της χρήσης ΜΕΑ (Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων) τα οποία αναλαμβάνουν αποστολές ευρέως φάσματος (επιτήρηση – παρατήρηση με μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο) δίδει το τακτικό πλεονέκτημα σε εκείνον που θα τις αξιοποιήσει πρώτος. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα λόγια του Ναπολέοντα ότι «ο ποταμός είναι ένα εμπόδιο που μπορεί να καθυστερήσει τον εχθρό και εάν αποφασίσεις να αμυνθείς επ’ αυτού η μόνη λύση είναι να διατηρήσεις τις δυνάμεις σου σαν μια μάζα και να επιπέσεις επ’ αυτού πριν συμπληρώσει τη διάβασή του» αποτελούν τη βασική αρχή της άμυνας στην ποτάμια γραμμή του Έβρου…

Του Δημήτρη Ι. Μανακανάτα
http://mignatiou.com/2017/11/to-progefiroma-tou-karagats-to-isodinamo-tetelesmeno-ke-i-vasiki-archi-aminas-stin-potamia-grammi-tou-evrou/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΕΣ (ΔΗΘΕΝ) ΑΡΧΕΣ, ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ "ΔΟΓΜΑΤΑ" ΠΟΥ ΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΜΕ ΕΠΙ ΑΥΤΩΝ ΔΙΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΓΩΘΟΥΜΕ.  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ "ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ". ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ; ΔΛΔ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΕΤΕΡΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΜΑΣ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ;  ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΤΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ) ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ.

3 comments :

  1. Anonymous6/11/17 17:52

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΟΝΤΩΣ ΚΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ...ΔΛΔ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΑ ΜΕΣΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ;;;

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. Anonymous6/11/17 18:00

    Εγώ έχω μείνει πίσω... Πόθεν ο Έβρος αντιμετωπίζεται στους σχεδιασμούς ως γραμμή αμύνης; Μέχρι και το 90 ήταν γραμμή αμύνης για τους Τούρκους, όχι για μας, όπου μάλιστα οι δικοί μας έλεγαν πως για πλάκα έφταναν στα στενά...Το δικό μας μέτωπο διείσδυσης-εκκίνησης, έγινε τώρα άλλο ένα αμύνης;

    ReplyDelete
  3. Anonymous6/11/17 18:16

    Από τότε που ο στρατηγός "ΑΡΑΧΝΗ" αποφάσισε να κάνει άμυνα στον Έβρο. Αλλά ήδη η τάση προ-υπήρχε. Είχαν φτιάξει και την περίφημη αναλογία 1/10 δλδ η άμυνα "κοστίζει" 1, ενώ η επίθεση 5-10 (αναλόγως τη θέση). Ο Έβρος υπολόγιζαν πως έμπαινε στην κατηγορία 1/6. Έτσι δικαιολογούσαν την εγκατάλειψη και βόλευε και τις κυβερνήσεις διότι μείωναν τις δαπάνες, την θητεία και άλλα "περιττά" , οπότε ο στρατηγός "ΑΡΑΧΝΗ" μάλλον εξορθολόγισε σχέδια που ούτως ή άλλως δεν γινόταν πλέον να εφαρμοστούν. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΜΟΝΟΝ ΑΜΥΝΕΤΑΙ (ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ) ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ (ΑΚΟΜΗ) ΜΕΣΑ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ. Μπορούν όμως ακόμη να πραγματοποιήσουν επιθέσεις διείσδυσης -απαγκίστρωσης (χτύπημα-έξοδος) αλλά ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΧΗ (ΚΑΤΑΛΗΨΗ-ΚΤΗΣΗ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ) ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΈΞΟΥΝ. Η Ίμβρος που αναφέρει ο αρθρογράφος ήταν στόχος μόνο που οι Τούρκοι δεν έχουν πολλές τέτοιες και το ξέρουν και αυτοί και εμείς. Το άρθρο και η λογική του αρθρογράφου είναι παιδαριώδης, άστοχη και άσκοπη. Πήρε πληροφορίες και στοιχεία 20-25 ετών και νομίζει πως κάτι έγραψε.

    Κ

    ReplyDelete