24/11/2017

Βούλγαρος καθηγητής: "Δεν υπήρχε μακεδονικό έθνος, γλώσσα και κράτος πριν από το 1944" - Σκόπια: Αντιδράσεις μητροπολιτών για την ένταξη τους στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο - Η Βουλγαρική Εκκλησία αποδέχθηκε το αίτημα της «μακεδονικής» εκκλησίας των Σκοπίων

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πύλη ‘Ινφόρμο’ της Βουλγαρίας, ο καθηγητής Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της Βουλγαρίας, λέει ότι αισθάνεται σιγά- σιγά τις αλλαγές της Συνθήκης Καλής Γειτονίας που υπεγράφη μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Διευκρινίζει ότι άρχισε η διαδικασία αλλαγής των σκοπιανών ιστορικών εγχειριδίων και η ιστορία είναι πολύ σαφής ότι δηλαδή δεν υπήρχε το λεγόμενο ‘μακεδονικό’ έθνος, η γλώσσα και η χώρα πριν από το 1944 και ότι ο μακεδονισμός (η εμμονή δηλαδή για σύνδεση με την αρχαία ιστορία της Μακεδονίας) δημιουργήθηκε το 1944 από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον η συμφωνία θα επιδράσει σε μια αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων και εάν θα υπάρξει γενική αναγνώριση των κοινών ριζών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ντιμιτρόφ θα πει:«Στις ιστορικές συζητήσεις είναι δύσκολο να μαντέψεις, επειδή η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και σαφής. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εμάς αλλά για όλους τους επιστήμονες του κόσμου. Είναι ιστορικό γεγονός ότι μέχρι το 1944 δεν υπάρχει ούτε το λεγόμενο ‘μακεδονικό’ έθνος, ούτε ‘μακεδονική’ γλώσσα, ούτε ‘μακεδονικό’ κράτος. Όλα αυτά δημιουργήθηκαν το 1944 από το γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό κόμμα, το οποίο εκπλήρωνε ένα διάταγμα της Κομιντέρν του 1934. Από τότε είναι πολύ σαφές ποια είναι η ιστορία.Ο Ντιμιτρόφ προσθέτει ότι η Συμφωνία για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, θα αρχίσει να υλοποιείται όταν εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα. «Πριν ακόμη από την έναρξη της συμφωνίας υπάρχουν ορισμένα θετικά βήματα, όπως για παράδειγμα, αποφασίσθηκε να διαγραφεί ο όρος «Φασίστας Βούλγαρος κατακτητής» και τα παρεμφερή του. Δηλαδή τα κακά λόγια για τους Βουλγάρους θα διαγραφούν από τα σχολικά βιβλία και βλέπουμε τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, δεν πρέπει να βιαστούμε, πριν από την έγκριση της Συμφωνίας από τα δύο Κοινοβούλια», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Εκτός από τη δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Βαρδαρίου, Αγαθάγγελου, ο οποίος τάχθηκε κατά της ένταξης της «μακεδονικής εκκλησίας» στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζοντας την, ως πολιτική κίνηση, και ένας ακόμη μητροπολίτης διαφώνησε με τη νέα προσέγγιση για την επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος. Υψηλοί εκκλησιαστικοί κύκλοι της πΓΔΜ αποδίδουν την προσέγγιση στο βουλγαρικό πατριαρχείο στον μητροπολίτη Στρώμνιτσας, Ναούμ, ο οποίος είναι ο μόνος που υπερασπίσθηκε δημόσια την κίνηση προς τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του σλαβικού «Kanal 5» κατά τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου το θέμα τέθηκε σε συζήτηση, αλλά δεν είχε καταλήξει κάπου. Ο αρχιεπίσκοπος Στέφαν δήλωσε, όμως, ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Από τη βουλγαρική πλευρά αναφέρεται ότι οι Βούλγαροι μητροπολίτες θα λάβουν την απόφασή τους στη Σύνοδο της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου αλλά οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Εκκλησίας των Σκοπίων είναι ελάχιστες.Η ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας «24Ωρες» γράφει ότι υπάρχουν δύο επιλογές στη Σύνοδο των Βουλγάρων μητροπολιτών, είτε η πρόταση να απορριφθεί αμέσως, είτε να ζητηθεί η γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η μη αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ θα είναι όχι μόνο μια αμαρτία, αλλά και προδοσία. Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’ επικαλούμενο δηλώσεις του ιστορικού καθηγητή Πλάμεν Παβλόφ, σχετικά με το αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων να λάβει τη βουλγαρική ως «μητέρα εκκλησία», προσθέτοντας ότι αυτό είναι σίγουρα μια μεγάλη ιστορική αδικία που από καιρό έπρεπε να είχε διορθωθεί. «Στα Σκόπια, οι απλοί πιστοί, οι κληρικοί, οι επίσκοποι και ο αρχιεπίσκοπος κρατούν μία θέση που είναι σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα και με τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών, της Βουλγαρίας και της (ψευδο)«Μακεδονίας». Θα τους συμβούλευα να μην διερευνήσουν τις απόψεις άλλων εκκλησιών, αλλά να τους ενημερώσουν, απλά, ότι είναι στην πραγματικότητα η ίδια εκκλησία. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση ο όρος «μητέρα εκκλησία» είναι κάπως σχετική, επειδή η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας είναι διάδοχος του βουλγαρικού Πατριαρχείου», δήλωσε ο καθηγητής Παβλόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο ολόκληρη η ιστορία και η παράδοσή μας μιλούν για την υποστήριξης μιας τέτοιας λύσης. «Οι λαοί της (ψευδο)μακεδονίας και της Βουλγαρίας θα έρθουν σταδιακά μαζί, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Εκκλησία να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία και να μην ακολουθήσει τυφλά κάποιους κανόνες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως βρίσκονται σε αντίθεση με τη διδασκαλία του Χριστού», πρόσθεσε ο ιστορικός. Κλείνοντας, αναφέρει ο Βούλγαρος καθηγητής- όπως σημειώνει το ‘Fokus’: Και εάν ακόμη η αναγνώριση της ‘Μακεδονικής’ Ορθόδοξης Εκκλησίας ως αυτοκέφαλης, κρύβει κάποιους κινδύνους για τη βουλγαρική, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων και απλά να νομιμοποιήσει την πραγματική σχέση μεταξύ των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να εκπροσωπεί τη λεγόμενη ‘μακεδονική’ ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων ενώπιον των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.  Στην απόφαση τονίζεται ότι το Βουλγαρικό Πατριαρχείο δεν ήταν ποτέ αδιάφορο στα δεινά της εκκλησίας των Σκοπίων.  Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα της εκκλησίας των Σκοπίων και να την εκπροσωπεί ενώπιον των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και να καθιερώσει το καθεστώς της κανονικότητας με την ‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία.  «Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, με το δεδομένο ότι η ‘μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρίζει τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία- Βουλγαρικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα-Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία με την αίσθηση του ιερού καθήκοντός της αποδέχεται την ευθύνη να δείξει πλήρη συνεργασία, και να μεσολαβεί ως υπέρμαχος ενώπιον των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και να αποκαταστήσει την κανονικότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία».Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα της επιστολής της 9ης Νοεμβρίου από την Εκκλησία των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να οδηγήσει και να βοηθήσει όλη τη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων- Αρχιεπισκοπής Οχρίδας και την αξιολόγησε ως ‘εξαιρετικά θετική’. «Ως Ορθόδοξος πιστός είμαι χαρούμενος, αλλά για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι η (ψευδο)μακεδονία είναι ένα κοσμικό κράτος. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών, αλλά αυτό το μήνυμα είναι εξαιρετικά θετικό και δεν μπορώ παρά να χαιρετήσω γιατί προχωρούμε σίγουρα στο μέρος της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της «Μακεδονίας» μας», δήλωσε ο Ζάεφ, σχολιάζοντας την απάντηση της Βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου στην επιστολή της Εκκλησίας των Σκοπίων.Πρόσθεσε ακόμη:«Είμαι χαρούμενος που η οικοδόμηση φιλίας δίνει αποτελέσματα. Αυτή είναι ακόμη μία επιβεβαίωση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε φίλους».

Οι δηλώσεις του Ζάεφ έγιναν στη Βουδαπέστη, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής των αρχηγών των κυβερνήσεων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (16+1).

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment