ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΗΣ
ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΗΜΑΣΤΑΝ "ΜΑΝΤΕΙΣ" ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΛΕΟΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΑΜΕ. ΠΑΡΤΕ
ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ...
Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΙΚΑ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ.
Η "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΙΚΑ ΑΝΙΚΑΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ , ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ.
- ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
- ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ "ΔΙΕΚΔΙΚΩ"
- ΚΑΤΑ ΤΡΙΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΑΓΕΙ ΤΗΝ ..."ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ" ΣΕ ΥΨΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ. Ας έχουμε κατά νου ότι παρά τα σοβαρότατα προβλήματα της Τουρκίας με τους Κούρδους και τη Συρία, οι δύο από τις τέσσερις στρατιές της χώρας εξακολουθούν να βλέπουν στο Αιγαίο και στη Θράκη, όπου βρίσκονται και τα πλέον σύγχρονα τουρκικά τεθωρακισμένα. Επιπλέον, το 10% του τουρκικού στρατού είναι εγκατεστημένο πάνω στην Κύπρο, παρ’ ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ανύπαρκτες επιθετικές δυνατότητες. Και όπως φάνηκε ξεκάθαρα στις δύο διασκέψεις των προηγουμένων μηνών αυτού τους για το Κυπριακό, η Άγκυρα θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Μεγαλόνησο. Η ελληνική στρατηγική έναντι της Τουρκίας βασίσθηκε μετά το 1999 στον σταδιακό εξευρωπαϊσμό της. Σήμερα, η ευρωπαϊκή προοπτική της είναι νεκρή.
Καλούμαστε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε εκ νέου τη στρατηγική μας με ρεαλισμό. Με τον ίδιο άλλωστε ρεαλισμό αντιμετωπίσαμε και το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο παρ’ ότι είχε ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μόρσι. Ας έχουμε επίσης κατά νου ότι οι τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν οφείλονται σε προκαταλήψεις και πολύ περισσότερο σε παρεξηγήσεις. Οφείλονται σε αντικρουόμενα συμφέροντα, σχετικώς με τον ρόλο που επιθυμεί κάθε χώρα να διαδραματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου ο Ελληνισμός, όπως εκφράζεται μέσα από τις κρατικές οντότητες της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαθέτει δύο κρίσιμα ερείσματα. Την Κύπρο, που μας φέρνει σε επαφή με τα κράτη της Μέσης Ανατολής, και το Αιγαίο, στο οποίο η απόλυτη ελληνική κυριαρχία οδηγεί σε πλήρη έλεγχο των περασμάτων προς τον Εύξεινο Πόντο. Αυτά τα δύο στοιχεία προσπαθεί να ακυρώσει η τουρκική πολιτική, διότι συγκρούονται με τη δική της αντίληψη για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή. Η Τουρκία θεωρεί παγίως πως Ελλάδα και Κύπρος παρεμβαίνουν στον ζωτικό χώρο της και προσπαθεί να περιορίσει τις δύο αυτές χώρες από την άσκηση των δικαιωμάτων τους.
https://slpress.gr/ethnika/i-geopolitiki-diolisthisi-tis-tourkias-kai-o-ellinismos/
No comments :
Post a Comment