21/09/2017

Η Ουάσιγκτον τώρα αδειάζει τους Κούρδους, αντιτίθεται στο Δημοψήφισμα - Η Ρωσία είναι η μόνη σημαντική παγκόσμια δύναμη που δεν έχει καλέσει του Κούρδους του Ιράκ να το ακυρώσουν

Άρδην αλλαγή στάσης στο κουρδικό και δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των αυτόνομων περιοχών του Βορείου Ιράκ πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον, θέτοντας επί κινδύνω τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, του οποίου ηγούνται οι Κούρδοι σε Ιράν και Συρία και έχουν εξοπλιστεί προς αυτό το σκοπό από τις ΗΠΑ.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αντιτίθεται σθεναρά» στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ. Όπως ανέφερε η ίδια, οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Κούρδους ηγέτες να αρχίσουν αντ’ αυτού διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η στάση που υιοθετεί η αμερικανική διπλωματία είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα πιέσεων από το Ιράν και την Τουρκία, ωστόσο θέτει υπό αμφισβήτηση -για ακόμη μια φορά- την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου ακόμα και σε μια τόσο καίρια στιγμή.

http://crisismonitor.gr/2017/09/21/i-ouasigkton-adiazi-tous-kourdous-antitithete-sto-dimopsifisma/

Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία και το Ιράν έκαναν έκκληση για ματαίωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας που έχει προγραμματισθεί για την 25 Σεπτεμβρίου, μια διαδικασία που οι Κούρδοι θεωρούν ως αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνων για το δικό τους κράτος, ενώ συγχρόνως το Ιράκ θεωρεί ότι η κουρδική περιφέρειά του παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε δήλωση με την οποία χαρακτήριζε την προγραμματισμένη ψηφοφορία «προκλητική και αποσταθεροποιητική», σημειώνοντας ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο στην αυτόνομη κουρδική περιοχής αλλά και σε αμφισβητούμενη επικράτεια.  Ωστόσο, η Μόσχα δεν έχει εκδώσει τέτοια πρόσκληση για ακύρωση της ψηφοφορίας.  Δημόσια η Μόσχα λέει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσδοκίες των Κούρδων για μια πατρίδα. Σαφείς ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ: "Ενδιαφερόμαστε για το γεγονός ότι οι Κούρδοι, όπως κάθε άλλο έθνος στον πλανήτη μπορούν να εκπληρώσουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους, επισημαίνουμε ότι οι νόμιμες προσδοκίες των Κούρδων, όπως και άλλων λαών, πρέπει να εκπληρωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων διεθνών νομικών κανόνων".  Ενόψει τώρα του κουρδικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, η Μόσχα απέφυγε να εκδηλώσει τη θέση της σε αυτό. Η σιωπή της αυτή, από διεθνείς παρατηρητές ερμηνεύεται ως θετική κίνηση προς τους Κούρδους του Ιράκ, σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Επιπλέον, έχει γίνει ο κύριος χρηματοδότης των κουρδικών συμφωνιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δάνεια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα χορηγηθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Εν μέσω του δημοψηφίσματος, ο ρωσικός κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός, Rosneft ανακοίνωσε την τελευταία του επένδυση την περασμένη εβδομάδα, για να βοηθήσει το Ιρακινό Κουρδιστάν να αναπτύξει τη βιομηχανία φυσικού αερίου για εγχώριες προμήθειες και ενδεχόμενες εξαγωγές. Η πλήρης αξία της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά σύμφωνα με τις προσκείμενες σε αυτήν βιομηχανικές πηγές, είναι αξίας πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.  Είναι η τρίτη γιγάντια επιχείρηση της Rosneft στην κουρδική περιοχή από τον Φεβρουάριο, μετατρέποντας τη Μόσχα από ένα ξένο με μικρό προφίλ επενδυτή στο Κουρδιστάν σε μια μεγάλη πηγή μετρητών της περιοχής.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment