14/07/2017

Bloomberg: «Έκλεισε» η συμφωνία αγοράς S-400 από την Τουρκία ύψους 2,5 δις δολαρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησιογραφικού πρακτορείου Bloomberg, «έκλεισε» η συμφωνία αγοράς ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-400 από την Τουρκία. Σύμφωνα λοιπόν με πηγές στην Άγκυρα, η συμφωνία ύψους 2,5 δις δολαρίων προβλέπει την αγορά 4 συνολικά συστημάτων. Τα πρώτα δυο θα παραδοθούν σχετικά «άμεσα», καθώς προβλέπεται η άφιξή τους στην γειτονική μας χώρα μέσα στο 2018.  Για τα επόμενα δυο συστήματα (από τα 4 της συμφωνίας) προβλέπεται η κατασκευή τους στην Τουρκία, αλλά φυσικά δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό της τουρκικής προστιθέμενης αξίας (στην συμπαραγωγή). Όπως τονίζει και το Bloomberg, κάθε αγορά της Τουρκίας εστιάζει πάντα στην μεταφορά τεχνογνωσίας, ενώ οι γείτονές μας καταφέρνουν πάντα να έχουν ποσοστό της κατασκευής των οπλικών συστημάτων που αγοράζουν από το εξωτερικό.

Το αμερικανικό πρακτορείο εστιάζει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, και ουσιαστικά τονίζει πως η αγορά των S-400 είναι αποτέλεσμα του πολύ έντονου «φλερτ» με την Μόσχα. Έγινε προσπάθεια επιβεβαίωσης της πληροφορίας από την Rosoboronexport OJSC, αλλά κανείς αξιωματούχος από την τελευταία δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση. Σε κάθε περίπτωση, αν η είδηση επιβεβαιωθεί, δεν θα είναι ότι καλύτερο για τις ήδη προβληματικές Τουρκο-ΝΑΤΟϊκές σχέσεις.  Οι τουρκικές πηγές επιμένουν πως τα συστήματα θα παραδοθούν χωρίς συστήματα IFF. Επίσης, και τα δυο αρχικά συστήματα θα είναι νέες κατασκευές (οι Ρώσοι έχουν ένα μεγάλο «παρελθόν» πουλώντας μεταχειρισμένα συστήματα για καινούργια), ενώ ένα από τα δύο μπορεί να φτάσει πολύ σύντομα, καθώς θα «αποσπαστεί» από παραγγελία «τρίτης» χώρας (Ινδία ή Κίνα;).

https://www.ptisidiastima.com/bloomberg-2-5-bil-dolars-deal-for-turkish-s400-aa-systems/

4 comments :

  1. Anonymous14/7/17 18:58

    ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  2. - ΔΗΜΗΤΡΑ-
    ΟΧΙ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΜΑΣ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΜΑΣ.

    Υ.Γ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous14/7/17 20:44

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΣΑΝ ΑΣΤΑΚΟΥΣ ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ...ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΠΤ.

    -ΔΗΜΗΤΡΑ-

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete