26/07/2017

Έλληνας μαθητής κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Βραζιλία

Την δωδέκατη θέση στον κόσμο και την πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέλαβε η ελληνική ομάδα στην 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα. Πρόκειται για τη συνέχιση μίας παράδοση επιτυχιών των ελληνικών ομάδων, στις διεθνείς επιστημονικές ολυμπιάδες, που αυτή τη φορά σημειώθηκε στη 58η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, από 12 έως 23 Ιουλίου 2017. Ειδικότερα, η ελληνική αποστολή κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, τέσσερα αργυρά και ένα χάλκινο. Οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο. Για 3η συνεχή χρονιά, μεγάλος χορηγός της ομάδας ήταν το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των Μαθηματικών είναι ο Βασίλης Γεωργιάδης, μαθητής Γ’ Λυκείου από τα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, ο οποίος έλαβε φέτος για δεύτερη φορά μέρος στην Ολυμπιάδα, κατακτώντας μία από τις πρώτες θέσεις. Όπως ο ίδιος ανέφερε, κατάφερε από την περσινή εύφημη μνεία να ανέβει στο πρώτο σκαλί, που ήταν και η καλύτερη ανταμοιβή για την αρκετά σκληρή προετοιμασία των προηγούμενων ετών. “Είχα από μικρή ηλικία ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, αλλά στράφηκα στο διαγωνιστικό κομμάτι από την Α’ Λυκείου. Χρειάστηκε μια καλή προετοιμασία τόσο στο σχολείο, αλλά κυρίως στο σπίτι με πολύ εξάσκηση. Κυρίως μελετούσα θέματα παλαιότερων διαγωνισμών” είπε. Ο μαθητής έλυσε στην Ολυμπιάδα τέσσερα από τα έξι θέματα (στην θεωρία αριθμών, άλγεβρα, συνδυαστική, γεωμετρία), συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς, χαρακτηρίζοντας υψηλό το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων, αλλά εφικτό για μαθητές που ασχολούνται με την επιστήμη.

Από την Θεσσαλονίκη επίσης αργυρός Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο μαθητής Β’ Λυκείου, επίσης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Ραφαήλ Τσιάμης, που μαζί με τον Βασίλη, είχαν κατακτήσει επίσης χρυσό και ασημένιο μετάλλιο, στην 34η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που έγινε στην πΓΔΜ (Μάιος 2017). Για πρώτη φορά μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια, κατακτήθηκε το χρυσό Μετάλλιο σε Βαλκανιάδα με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (40/40).

Επίσης, σημαντικές διακρίσεις κατέκτησαν και τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας Μαθηματικών και συγκεκριμένα οι: Δ–Χ. Μελάς, Αργυρό Μετάλλιο (Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα), Δ. Λώλας, Αργυρό Μετάλλιο (Εκπαιδευτήρια Αθηνά, Τρίκαλα), Δ. Τσιντσιλίδας, Αργυρό Μετάλλιο (Ενιαίο Λύκειο Καλαμπακίου, Δράμα) και Ρ. Ψυρούκης, Χάλκινο Μετάλλιο (Β’ Ενιαίο Λύκειο, Μυτιλήνη).

«Οι μαθητές αυτοί με όπλο το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο πρόεδρος της ΕΜΕ, καθηγητής του ΕΜΠ, Ανάργυρος Φελλούρης και υπαρχηγός, ο μαθηματικός Σιλουανός Μπραζιτίκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments :

Post a Comment