03/04/2017

Brexit: Ένταση για το Γιβραλτάρ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΕΙΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ: Δικαίωμα άσκησης βέτο για το Γιβραλτάρ χορήγησε η ΕΕ στην Ισπανία, ενόψει Brexit - Μέι: Θα συνεργαστούμε με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε , ΟΜΟΙΩΣ ΜΕ ΤΗΝΝ ΣΚΟΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΡΙΒΗΣ, ΟΜΟΙΩΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΤΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΤΙΑ , ΧΩΡΙΣ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΟΥΤΕ ΗΝΩΜΕΝΗ, ΟΥΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΑΛΟΙ ΑΡΧΙΖΑΝ ΝΑ "ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ" ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε, ΑΛΛΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ.

Το Γιβραλτάρ αποτέλεσε το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που σήμανε την έναρξη των διαδικασιών αποδέσμευσης. Η Μεγάλη Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα για να μάθει σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με θέματα όπως το Γιβραλτάρ, δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.  Το μέλλον του Γιβραλτάρ έδωσε το έναυσμα για την πρώτη διαμάχη των συνομιλιών εξόδου από τότε που η κ. Μέι κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα του διαζυγίου, με το προσχέδιο του οδικού χάρτη της Ε.Ε. να προβλέπει ότι η όποια συμφωνία για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας. «Αυτό είναι το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών που εκδόθηκε… Θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμφωνηθεί από τους 27», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη «φιλική και εποικοδομητική» συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, στο πλαίσιο προκαθορισμένης επίσκεψης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κατά την οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα του Γιβραλτάρ.
Την Κυριακή, ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Χάουαρντ δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.Ο εκπρόσωπος της κ. Μέι δήλωσε ότι αυτό που ο κ. Χάουαρντ «προσπαθεί να καταδείξει είναι η αποφασιστικότητα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Γιβραλτάρ και την κυριαρχία του».Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιλαμβάνει την αποστολή ναυτικής δύναμης για να προστατευθεί το Γιβραλτάρ όπως έκανε η Βρετανία στην περίπτωση των Φόκλαντ, δήλωσε: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

http://crisismonitor.gr/2017/04/brexit-entasi-gia-to-givraltar/

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο έσπευσε σήμερα να ζητήσει από την ΕΕ να αποσύρει από το προσχέδιο του οδικού χάρτη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Reuters και προσθέτει: «δεν θα γίνουμε διαπραγματευτικό χαρτί στην διαμάχη μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και φυσικά δεν θα γίνουμε εμείς θύμα του Brexit. Δεν είμαστε οi υπαίτιοι του Brexit. Εμείς ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κ. Μέι επανέλαβε ότι το Λονδίνο παραμένει «σταθερό στη δέσμευσή του» να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο.Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η κ. Μέι μετέφερε στον κ. Πικάρντο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους, «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment