1.4.17

Δικαίωμα άσκησης βέτο για το Γιβραλτάρ χορήγησε η ΕΕ στην Ισπανία, ενόψει Brexit - Μέι: Θα συνεργαστούμε με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ

Δικαίωμα άσκησης βέτο για τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ε.Ε. χορήγησαν σήμερα, 31 Μαρτίου 2017, οι Βρυξέλλες στην Ισπανία, κάτι που εξανεμίζει τις ελπίδες της περιοχής για ένα ειδικό καθεστώς. Το Γιβραλτάρ αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια σημεία της διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και βρετανικής κυβέρνησης, καθώς αποτελεί τον θύλακα του Ηνωμένου Βασιλείου στη νότια Ισπανία. Οι διενέξεις ανάμεσα στην Μαδρίτη και το Λονδίνο σχετικά με το Βράχο του Γιβραλτάρ καθυστέρησαν στο παρελθόν την ολοκλήρωση συμφωνιών της Ε.Ε. –όπως την υπάρχουσα νομοθεσία που διέπει τις αερομεταφορές– και οι Βρυξέλλες επιθυμούν να αποφύγουν μια νέα διαμάχη σε διμερές επίπεδο που θα σταθεί εμπόδιο σε μια ομαλή πορεία Brexit. «Η απόφαση φαίνεται να στοχεύει να δώσει στην Ισπανία κάτι ώστε να μην προσπαθήσει να θέσει σε ομηρία ολόκληρη την διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο προσχέδιο της κοινής θέσης του μπλοκ για τις διαπραγματεύσεις εξόδου, που αναμένεται να εγκρίνουν στις 29 Απριλίου οι «27», υπογραμμίζεται ότι:«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, καμία συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Ην.Β. δεν θα ισχύει για την περιοχή του Γιβραλτάρ, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Βασιλείου της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου».Επί της ουσίας, αυτό προσφέρει στην Μαδρίτη μια ειδική σχέση διαμερισμού της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ, αλλά μόνο όταν ο θύλακας δεν θα αποτελεί πλέον ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ένωσης. «Είναι αυτό που θέλαμε και αυτό που λέγαμε από την αρχή.Η αναγνώριση από την Ε.Ε. της νομικής και πολιτικής κατάστασης που η Ισπανία υπερασπίστηκε μας ικανοποιεί πλήρως», ανέφερε επί της απόφασης ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία του «Βράχου», που εκχώρησε το 1713, έχει συχνά απασχολήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με προσπάθειες να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για να ασκήσει πίεση στο θέμα του Γιβραλτάρ. Μετά όμως την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, οι τάσεις έχουν αλλάξει σημαντικά, τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες: «Οι Βρετανοί δεν έδιναν δεκάρα για το Γιβραλτάρ και δημιούργησαν μόνοι τους αυτή την κατάσταση. Κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τους Ισπανούς αν εκμεταλλευτούν την περίσταση».

Στο δημοψήφισμα του 2002, οι πολίτες του Γιβραλτάρ με ποσοστό 99% απέρριψαν την ιδέα διαμερισμού της εθνικής κυριαρχίας μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας, αλλά ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο βρετανικό δημοψήφισμα. Το Γιβραλτάρ και η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκαν σήμερα να σχολιάσουν την απόφαση της Ε.Ε., παρόλο που την Τετάρτη στην ανακοίνωση της για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 η πρωθυπουργός Theresa May παρέμεινε αντίθετη στην διαπραγμάτευση οποιασδήποτε εκχώρησης κυριαρχίας, εκτός και αν οι πολίτες του Γιβραλτάρ το εγκρίνουν. Το Γιβραλτάρ έχει τονίσει ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί ένα «ειδικό καθεστώς» με την Ε.Ε. έπειτα από την Brexit, κάτι που η Ισπανία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει χωρίς όμως να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της για κοινή κυριαρχία στον Βράχο του Γιβραλτάρ.

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με την αυτόνομη κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ώστε να εξασφαλίσει «την καλύτερη δυνατή κατάληξη» ως προς μια συμφωνία για το Brexit που θα καλύπτει και τη συγκεκριμένη βρετανική κτήση. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η Μέι επανέλαβε πως το Λονδίνο παραμένει «σταθερό στη δέσμευσή του» να υποστηρίζει το Γιβραλτάρ, τους πολίτες και την οικονομία του στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο. Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η Μέι μετέφερε στον Πικάρντο πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε διευθέτηση σύμφωνα με την οποία το Γιβραλτάρ θα περνούσε υπό την κυριαρχία άλλου κράτους «ενάντια στην ελεύθερα και δημοκρατικά εκπεφρασμένη βούληση» των κατοίκων της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς αρνήθηκε να σχολιάσει για το δικαίωμα του βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ σε σημερινή του συνέντευξη αλλά είπε ότι βλέπει πολύ θετικά τη στάση της ΕΕ. «Οταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ, ο εταίρος της ΕΕ θα είναι η Ισπανία και στην περίπτωση του Γιβραλτάρ η ΕΕ είναι ως εκ τούτου υποχρεωμένη να πάρει τη θέση της Ισπανίας. Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε για βέτο», είπε στην El Pais.

ΑΜΠΕ

No comments :