13/03/2017

Ρωσία: Ανάπτυξη στην Κριμαία ισχυρού EW συστήματος - Ξεκινά στη Συρία την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης της

Τα πλέον προηγμένα συστήματα του ρωσικού οπλοστασίου αναπτύσσονται σταδιακά στην Κριμαία, όπως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση των Ρώσων, ότι προχώρησαν στην ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου (EW: electronic warfare) τύπου Murmansk-BN στη χερσόνησο. Πρόκειται για ένα σύστημα μέγιστης εμβέλειας 3.000 χιλιομέτρων που έχει αναπτυχθεί από την εταιρία KRET, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Rostec Holding. Ο παρεμβολέας (jammer) του συστήματος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επικοινωνία ακόμα και σε υψηλές συχνότητες ακόμα και το παγκόσμιο αμερικανικό δίκτυο αναμεταδοτών HFGCS (High Frequency Global Communications System). Απαντώντας οι Ρώσοι στην απειλή που συνιστά αυτή η δυνατότητα των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, οικοδομούν το δικό τους εθνικό σύστημα αντιμέτρων το οποίο φαίνεται ότι «χτίζει» πάνω στο Murmansk-BN, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: http://www.defence-point.gr/news/?p=173077

Βάζει μπροστά η Ρωσία την υλοποίηση των σχεδίων της για την εξασφάλιση ναυτικής βάσης στη Συρία, της μοναδικής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Στα τέλη του έτους έχουν προγραμματίσει οι Ρώσοι την έναρξη των εργασιών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στη συριακή ναυτική βάση στην πόλη Ταρτούς στις ακτές της Μεσογείου, οι οποίες θα διαρκέσουν μια πενταετία. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Οζέροφ. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, κάτι που καλύπτει εν μέρει τουλάχιστον τη διαφορά ανάμεσα στην παρούσα δήλωση και τις πηγές του ρωσικού ναυτικού που επικαλείται το πρακτορείο Sputnik, που αναφέρουν ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν την άνοιξη, δηλαδή άμεσα.  Ενδιαφέρον έχει ότι στα σχέδια περιλαμβάνεται και η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει καύσιμα, ενώ όπως διευκρίνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, θα πραγματοποιηθεί πλήρης ανακατασκευή των προσωρινών εγκαταστάσεων ώστε να χαρακτηρίζονται μόνιμες, αναβαθμίζοντας πλήρως τις συνθήκες διαμονής του προσωπικού που θα αποσπαστεί στη χώρα.

Οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν το συμπέρασμα ότι η Ρωσία πήγε στη Συρία για να μείνει, καθότι αποτελεί σημείο από το οποίο μπορεί να ξεδιπλώσει τη μεσανατολική της πολιτική και να μην κινδυνεύει να αποκλειστεί από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και θα αφορούν τις προσπάθειες τερματισμού του εμφυλίου και τη μεταπολεμική διευθέτηση.  Υπενθυμίζεται, ότι η ρωσική – πρώην σοβιετική – παρουσία στη βάση στην πόλη Ταρτούς χρονολογείται από το 1977, ενώ έχει μεγάλη σημασία για τους Ρώσους, καθώς είναι η μοναδική βάση που διαθέτουν για τις ναυτικές τους δυνάμεις στη Μεσόγειο. Η συμφωνία ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και τη Ρωσία για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης υπεγράφη στις 18 Ιανουαρίου, είναι διάρκειας 49 ετών με δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης για 25 ακόμα έτη και προβλέπει την εμπλοκή εκτός των ρωσικών και συριακών εταιριών στο κατασκευαστικό έργο που θα πραγματοποιηθεί. Η συμφωνία Ρώσων και Σύρων επίσης προβλέπει τον ταυτόχρονο ελλιμενισμό στη βάση συνολικά 11 πλοίων του ρωσικού Ναυτικού, ενώ δεν εξαιρούνται ούτε τα σκάφη που χρησιμοποιούν σύστημα πυρηνικής πρόωσης, υπό την προϋπόθεση απόλυτου σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων και κανονισμών.

http://www.defence-point.gr/news/?p=173036

No comments :

Post a Comment