26/03/2017

Ενεργειακή και Γεωπολιτική Πραγματικότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο αγωγός "East Med"

Με αφορμή τις πολλές συνάντησες των πρωθυπουργών Ελλάδας, Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια θα προσπαθήσουμε να θέσουμε με τεχνοκρατικούς και γεωπολιτικούς όρους την θέση της Ελλάδος στα ενεργειακά δρόμενα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το βασικό θέμα της ανάλυσης μας θα είναι ο αγωγός  φυσικού αερίου East Med Pipelineκαι οι διάφοροι τρόποι μεταφοράς του φυσικού  αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και τον ρόλο που μπορεί να  διαδραματίσει η χώρα μας.

Τα τρία βασικά ερωτήματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες όταν διαβάζουν για διάφορους αγωγούς φυσικού αερίου που λέγεται ότι θα διασχίσουν την χώρα μας είναι:
- Ποιος θα τροφοδοτήσει αυτόν τον αγωγό με φυσικό αέριο, ιδιωτικές ή κρατικές
εταιρείες και ποιο είναι φυσικά το κόστος παραγωγής αυτού του αερίου?
-Ποιες εταιρείες, ή τράπεζες, ή Διεθνείς Οργανισμοί θα αναλάβουν να
χρηματοδοτήσουν αυτόν το αγωγό?
- Ποιος πελάτης θα αγοράσει αυτό το αέριο και η αν τελική τιμή πώλησης είναι
κερδοφόρα για τις εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο.

Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν λειτουργεί με πολιτικά  κριτήρια εδώ και δεκαετίες αλλά με χρηματοοικονομικά κριτήρια, οπότε όσες  πολιτικές συναντήσεις και αν γίνουν ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο με Ισραήλ και  Αίγυπτο, αυτός ο αγωγός δεν θα γίνει αν δεν είναι κε ρδοφόρος. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να εγγυηθούν ένα ασφαλές γεωπολιτικό και επενδυτικό περιβάλλον για τις  εταιρείες που εμπλέκονται.

Παρακάτω θα παραθέσουμε με βάση ποιες οικονομικές και γεωπολιτικές συγκυρίες θα μπορούσε να γίνει κατασκευαστεί ο EastMed Pipeline

https://mignatiou.com/wp-content/uploads/2017/03/PITATZHS01.pdf

No comments :

Post a Comment