26/03/2017

Πρώην διευθυντής CIA και Πεντάγωνο “πυροβολούν” τον φιλότουρκο Φλίν

Έχουν βγει μεγάλα «μαχαίρια» στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς χωρίς να είναι απολύτως σαφές εάν η ενέργεια στρέφεται εναντίον του περιβάλλοντος Τραμπ ή αποτελεί ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών, ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν, Συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ για μόλις 24 ημέρες, που οδηγήθηκε σε παραίτηση εξαιτίας των «άτσαλων» επαφών με Ρώσους αξιωματούχους.Ο Φλιν όμως «διακρίθηκε» κατά τη σύντομη θητεία του στην κυβέρνηση Τραμπ και για τις «ειδικές σχέσεις» που είχε αναπτύξει με το τουρκικό λόμπι στην Ουάσιγκτον από το οποίο είχε εισπράξει και χρήματα μέσω της εταιρίας που είχε συστήσει, Flynn Intel Group, η οποία συμβλήθηκε με εταιρία (Inovo BV) που είχε έδρα την Ολλανδία, μόνο που από πίσω «κρυβόταν» Τούρκος επιχειρηματίας του περιβάλλοντος Ερντογάν, με τον Φλιν να εισπράττει 530.000 δολάρια, παραπάνω από μισό εκατομμύριο!

Ο Τζέιμς Γούλσεϊ βγήκε και δήλωσε ότι ο Φλιν συζητούσε με τους Τούρκους τρόπους έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία κατά τρόπον που να παρακάμπτει τη χρονοβόρα και αμφιβόλου αποτελέσματος διαδικασία της αμερικανικής Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε η αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία δημοσίευσε αργότερα και συνέντευξη με τον πρώην επικεφαλής της CIA.Ο Γούλσεϊ που συμμετείχε αρχικά στον κύκλο των συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να μπήκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου Essex House στη Νέα Υόρκη, όπου ο Φλιν συναντιόταν με Τούρκους και συζητούσαν το θέμα της έκδοσης του Γκιουλέν, αν και δεν έφτασαν ποτέ να συζητούν επί κάποιου συγκεκριμένου σχεδίου, κάτι που θα ισοδυναμούσε με εγκληματική ενέργεια (felonious act).

Ο Πράις Φλόιντ, εκπρόσωπος του Φλιν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Γούλσεϊ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι τέτοια συζήτηση δεν πραγματοποιήθηκε. Ο Γούλσεϊ από την πλευρά του όχι μόνο επιμένει, αλλά και διατυπώνει την εκτίμηση ότι η συζήτηση αυτή σχεδόν ξεκάθαρα συνιστούσε παραβίαση του νόμου!Στην όλη υπόθεση υπάρχει σίγουρα και το στοιχείο της προσωπικής αντιπάθειας και διένεξης, καθώς κατά τα φαινόμενα, μάλλον ο Γούλσεϊ χρεώνει την αποχώρησή του από τη θέση του συμβούλου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου σε εξαναγκασμό του από τη συμπεριφορά του Μάικλ Φλιν που φρόντιζε να τον αποκλείει από παντού, οπότε πιθανώς τώρα τον εκδικείται, με αποτέλεσμα να του ανοίγει ενδεχομένως και θέματα με τη Δικαιοσύνη.

Όπως δημοσίευσε το «DP» στις 8 Ιανουαρίου, ο Φλιν «κατηγορείται από τον Γούλσεϊ ότι τον άφησε έξω από την ενημέρωση και τη συζήτηση που αφορά στις αλλαγές που σκέφτεται να εισαγάγει ο νέος πρόεδρος στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών, φυσικό χώρο του παραιτηθέντα»… Ικανό κίνητρο για να εξηγήσει την επίθεση, δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι το μόνο. Η ουσία παραμένει όμως, ότι ο Φλιν αντιμετωπίζει ήδη σοβαρό πρόβλημα, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, σειρά πήρε – χωρίς να φαίνεται – ακόμα ένας που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα μαζί του και δεν είναι άλλος από τον νυν υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος είχε υφιστάμενο τον Φλιν στο στράτευμα και οι δυο τους είχαν συγκρουστεί! Ο Φλιν κατηγορήθηκε ότι ήταν απρόσεκτος στον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών όταν ήταν επικεφαλής του αρμοδίου τμήματος συλλογής και ανάλυση πρώτα στο Ιράκ και εν συνεχεία στο Αφγανιστάν. Όταν η υπόθεση αυτή εξετάσθηκε από την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (CENTCOM), επικεφαλής της ήταν ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, ο οποίος και τελικά τον απομάκρυνε από τη θέση του, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ!

Μπορεί να έριξαν την υπόθεση «στα μαλακά» καθώς η διαρροή έγινε σε στρατιωτικούς συμμαχικών χωρών που συμμετείχαν στην προσπάθεια στη χώρα της Κεντρικής Ασίας, ωστόσο, ο «λεκές» έμεινε, διότι είχε αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες και σε Πακιστανούς στρατιωτικούς. Παρά ταύτα, ο Φλιν πήρε προαγωγή και βρέθηκε στο «τιμόνι» της DIA (Defense Intelligence Agency). Κι εκεί δημιούργησε προβλήματα με το στιλ της διοίκησής του αλλά και τη μετωπική με τον Λευκό Οίκο σε θέματα πολιτικής, οπότε ουσιαστικά τον «ξήλωσαν» στα δυο χρόνια… ο Τζέιμς Μάτις ουδέποτε τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση, ενώ οι θέσεις τους απέναντι στη Ρωσία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες. Μετά οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ξανά μετά την εκλογική επικράτηση του Τραμπ και η ένταση στη σχέση των δυο ανδρών δεν κρυβόταν, με τον Φλιν να προσπαθεί να προωθήσει πρόσωπα δικής του έγκρισης σε κρίσιμα πόστα του Πενταγώνου, με στόχο να ελέγξει τον Μάτις, ο οποίος όμως με τη σειρά του δεν το συζητούσε, φθάνοντας να αναφέρει «ή αυτοί ή εγώ, διαλέξτε».

Πλέον, από τη θέση του «αφεντικού» του υπουργείου Άμυνας επιβλέπει τα πάντα και είναι δύσκολο να μην τον συνδέσει κανείς με την ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του Πενταγώνου, ότι δεν είχε ως όφειλε άδεια για να εργαστεί επ’ αμοιβή για τα τουρκικά συμφέροντα! Είναι δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στον Φλιν που θα αφορούν τη μείωση της σύνταξής του… προφανώς το θέμα είναι δευτερευόντων οικονομικό. Ο Φλιν απαντά ότι θεωρούσε πως εργαζόταν για εταιρία, όχι κράτος, αν και για να καλυφθεί, είχε τελικά πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και είχε δηλώσει την εταιρία του, έστω με καθυστέρηση… Πλέον όμως, έχοντας πέσει θύμα του παρορμητικού και συγκρουσιακού του χαρακτήρα, ο Φλιν έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και με τα σημερινά δεδομένα οι προβλέψεις δεν είναι υπέρ του, καθώς φαίνεται πως επιδιώκεται τελικά η ολοκληρωτική του καταστροφή…

http://www.defence-point.gr/news/?p=174028

No comments :

Post a Comment