7.3.17

Κοτζιάς: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας - Γεωργίας

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙ "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΔΕ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΔΙΟΤΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ή ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΑΓΑΓΕΙ ΛΕΚΤΙΚΑ ΣΕ ..."ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ". ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ; ΚΑΛΑ.. ΚΑΛΑ !

«Είναι σημαντικό αυτό που συμφωνήσαμε, ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Γεωργίας είναι στρατηγικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Τζανελίτζε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Εξήγησε ότι στρατηγική σχέση σημαίνει συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, οικονομικό, εκπαιδευτικό, ενεργειακό, ερευνητικό κλπ, αλλά κυρίως σημαίνει πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να έρθει πιο κοντά η Γεωργία στην ΕΕ μεταδίδοντας τη δική της πείρα και γνώση ως παλιό μέλος της ΕΕ. «Πιστεύω βαθύτατα ότι η Γεωργία είναι μία χώρα και ένας λαός που ανήκουν στην Ευρώπη» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναφερόμενος στις βαθιές ιστορικές ρίζες των σχέσεων των δύο χωρών, επισήμανε: «μια χώρα με βαθιά ιστορία, όπως η Ελλάδα, αλλά και ως μία χώρα που έχει και θετικές και αρνητικές εμπειρίες από το διεθνές σύστημα έχουμε υπογραμμίσει ότι έχουμε καλές σχέσεις και αγαπάμε πολλούς από τους γείτονές σας αλλά πάνω από όλα αγαπάμε το δίκαιο και το διεθνές δίκαιο. Είμαστε μία χώρα που στηρίζει και στηρίζεται από το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια υποστηρίζουμε τα κυρίαρχα δικαιώματά σας την ακεραιότητά σας και την ανεξαρτησία σας».

Ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα ο Γεωργιανός ομόλογός του, συμπληρώνοντας, όμως, ότι έως τότε μπορεί ήδη να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών τόσο σε επίπεδο διευθύνσεων του ΥΠΕΞ όσο και μεταξύ των άλλων υπουργείων, κάνοντας αναφορά και στις πολιτιστικές ανταλλαγές που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν, ίσως και από φέτος, στον χώρο του κινηματογράφου. Τέλος, ο κ. Κοτζιάς συνεχάρη για την κατάργηση της βίζας βραχείας διαμονής των Γεωργιανών πολιτών στην ΕΕ, την οποία υποστήριξε η Ελλάδα και τόνισε ότι αυτό μπορεί να δώσει μία ώθηση και στον τουρισμό ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να καλωσορίζουμε τον μεγάλο μας φίλο, υποστηριχτή και εταίρο μας» τόνισε, από την πλευρά του, ο Μιχέλ Τζανελίτζε υπογραμμίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Γεωργία. Γεγονός που, όπως είπε, σημαίνει ότι οι σημερινές σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να εμβαθυνθούν πάνω στα θεμέλια των μακραίωνων ιστορικών και των διπλωματικών, από 25ετίας, σχέσεων.

Ο κ. Τζανελίτζε εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας και προσωπικά στον κ. Κοτζιά για τη συμβολή του και στο θέμα της κατάργησης της βίζας βραχείας διαμονής των Γεωργιανών πολιτών στη ζώνη Σένγκεν. Είπε ότι συμφωνήθηκε η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, σε όλους τους τομείς αλλά και επόμενες τριμερείς συνεργασίες. Αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Κοτζιά ήταν, όπως είπε, και τα προβλήματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας στη Γεωργία τονίζοντας ότι πρέπει να λυθούν ειρηνικά και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Ελλάδα και Γεωργία» κατέληξε «θα κάνουν ό,τι μπορούν για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

ΑΜΠΕ

No comments :