16/03/2017

Τουρκία: Η νέα Λευκή Βίβλος

Τα σχέδια μετατροπής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο παίκτη με τεχνολογική υπεροχή περιγράφει η Λευκή Βίβλος που ετοίμασε το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, γνωστό με το ακρωνύμιο SSM και αφορά στο στρατηγικό σχέδιο, καλύπτοντας τα έτη 2017-2021. Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες μεγιστοποίησης της συνεισφοράς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στην κάλυψη των αναγκών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με απώτερο στόχο την επίτευξη αυτάρκειας και στο πλαίσιο αυτό η 124 σελίδων Λευκή Βίβλος, δίδει το στίγμα των προθέσεων της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου ανταποκριτή του Defense News, Μπουράκ Εγκ Μπεγκντίλ, στο θεσμικό αυτό κείμενο αναφέρεται ότι στον κύκλο εργασιών της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας, αυξήθηκε από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002 στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, ενώ οι εξαγωγές από τα 247 εκατομμύρια δολάρια, έχουν ανέλθει στα 1,655 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα προγράμματα προτεραιότητας που συμπεριλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια ανάπτυξης και κατασκευής ελαφρού ελικοπτέρου (πρώτη πτήση το 2018), μη επανδρωμένα αεροχήματα και κινητήρες γι’ αυτά, το νέο μαχητικό αεροσκάφος (TF-X) και την ολοκλήρωση του προγράμματος Altay, δηλαδή του νέου κύριου άρματος μάχης.Για το πρόγραμμα αυτό, αναμένεται εντός του έτους η ανάθεση του πρώτου συμβολαίου σειριακής παραγωγής του άρματος που θα καλύπτει 250 Altay, το 25% του αριθμού αρμάτων που προβλέπεται να κατασκευαστούν σε βάθος χρόνου, όπου υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι υποψήφια μόνο η κατασκευάστρια του πρωτοτύπου, η Otokar.
Επίσης, θωρακισμένα οχήματα, συμβατικά αντιαρματικά όπλα, εκπαιδευτικό αεροσκάφος με ικανότητες κρούσης, ναυπήγηση περιπολικών σκαφών και άλλων πλοίων για την Ακτοφυλακή, φρεγάτες (το 2020 θα ολοκληρωθεί η φάση σχεδίασης της TF-2000) και κορβέτες για το Ναυτικό, ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα ραντάρ, εξομοιωτές, καθώς επίσης και το τεθωρακισμένο όχημα MRAP Kirpi.
Προβλέπεται επίσης η εκκίνηση προγραμμάτων που αφορούν στην ανάπτυξη πυραύλων, τορπιλών, «έξυπνων» πυρομαχικών και συστημάτων για το πυροβολικό. Προβλέπεται επίσης η μεγιστοποίηση της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα απόκτησης συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας μακρού βεληνεκούς, με στόχο την οικοδόμηση εθνικού συστήματος στο οποίο θα ενταχθούν οπλικά συστήματα με διαφορετικά βεληνεκή. Έμφαση θα συνεχίσει να δίνεται στα διαστημικά προγράμματα.

Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, το SSM χειρίζεται συνολικά περί τα 400 διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, σχεδιάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τουρκικές εταιρίες στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη διεθνή του διείσδυση και ανταγωνιστικότητα. Η υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας θα προωθηθεί και μέσω της ανάθεσης προγραμμάτων ανάπτυξης πρωτοτύπων σε περισσότερες από μία εταιρίες. Η χώρα διά του SSM θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης (R&D: research and development), με το ποσό που κατευθύνεται σε τέτοιες δραστηριότητες να ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια δολάρια.

http://www.defence-point.gr/news/?p=173286

No comments :

Post a Comment