5.3.17

Ρώσοι επιστήμονες απεφάνθησαν: "Η αρχαιότερη πόλη στη Ρωσία είναι το Κερτς (Керчь). Ναι κι αυτή Ελληνική. Παντικάπαιον την έλεγαν.

Αυτό ανέφερε στο ‘Ράδιο Σπούτνικ’ η υπουργός Πολιτισμού της Κριμαίας, Αρίνα Νοβοσέλσκαγια. «Η αρχαιότερη πόλη της Ρωσίας -το Κέρτς- έχει αποδειχθεί από τους επιστήμονές μας ότι είναι τουλάχιστον 500 χρόνια παλαιότερη από την πόλη Ντερμπέντ (Дербент) του Καυκάσου. Η διευθύντρια της Ιστορικής και Πολιτικής Παρακαταθήκης του Κερτς, Τατιάνα Ουμρίχινα ανέφερε ότι η ηλικία του Παντικάπαιον προήλθε κυρίως από τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως. Αυτό επιβεβαιώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών ‘Πούσκιν’.

Το Παντικάπαιον βρίσκεται στην ανατολική Ταυρική Χερσόνησο (Κριμαία), στο στενό του Κερτς. Στο τέλος του Ζ΄ αιώνα π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν στην περιοχή όπου βρίσκεται η σύγχρονη πόλη του Κερτς, το Παντικάπαιον. Η αρχαία πόλη είχε γίνει εμπορικό κέντρο και είχε συνδέσεις με την Ελλάδα και τις χώρες του Ευξείνου Πόντου. Κατά την ακμή της υπήρξε πολιτικό, πολιτιστικό και βιοτεχνικό κέντρο και έκοβε δικό της νόμισμα (φωτό). Το Κερτς (Παντικάπαιον) ως η πιο αρχαία πόλη της Ρωσίας αναμένεται να  γίνει πόλος έλξης τουριστών, ιδίως μετά την κατασκευή της γέφυρας επί του Στενού Κερτς.

Πηγή: «Российской газеты»
©mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

No comments :