5.3.17

Τουρκία: Δημοσίευμα της "Χουριετ" κάνει λόγο για ..."ανησυχίες" στο στράτευμα και διαφωνίες για την πολιτική Ερντογκάν

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», μέ άρθρο της δημοσιογράφου Χαντέ Φιράτ, η οποία πρωταγωνίστησε τη νύχτα του πραξικοπήματος έφερε στο προσκήνιο «ανησυχίες» του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά ζητημάτων. Το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι σε κάποια ζητήματα οι στρατηγοί δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ακόμη, ο τουρκικός στρατός δηλώνει ότι η ελεύθερη χρήση της μαντίλας στον στρατό είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ελήφθη χωρίς τη σχετική έγκριση του επιτελείου. Το επιτελείο του στρατού, με ανακοινωθέν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ασκώντας κριτική στη «Χουριέτ», την ίδια στιγμή όμως δεν ξεκαθαρίζει αν τα επτά σημεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ανησυχίες του ή όχι.

Αυτή την περίοδο ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε πολλά μέτωπα.  Εξελίξεις τρέχουν και στο «μέτωπο» του Αιγαίου, με την Αγκυρα να κορυφώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά και στα περίχωρα των Ιμίων. Σε αντίθεση με την επίσημη ρητορική της Αγκυρας, κύκλοι του τουρκικού στρατού χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» τη νέα εξέλιξη, με το σκεπτικό ότι δοκιμάζει τις αντοχές του. Εν αποστρατεία στελέχη του τουρκικού στρατού δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους απέναντι στα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός δεν είναι σε θέση να έρθει αντιμέτωπος ταυτόχρονα με τον ελληνικό στρατό στο Αιγαίο, τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας και στη βόρεια Συρία και με τις μεγάλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την άποψή τους, ο τουρκικός στρατός χρειάζεται χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Η κυβέρνηση αντιδρά και βάλλει κατά της «Χουριέτ» και του ομίλου Ντογάν. Ηδη οι εισαγγελείς έχουν κινητοποιηθεί και μια νέα δικαστική διαμάχη αναμένεται για μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας απομακρύνεται άρον άρον από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με κάποια τουρκοκυπριακά μέσα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ εξωτερικεύει την αντίθεση της κυβέρνησής του σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Στη συνέχεια, λίγο πριν από την αποχώρησή του για το Πακιστάν, ο πρόεδρος Ερντογάν βάλλει κατά της «Χουριέτ» σε πολύ υψηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να «συγχωρήσει» το νέο «λάθος» της εφημερίδας. Ο πρόεδρος Ερντογάν ζητεί από τους Τούρκους στρατηγούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να ζητήσουν αποζημιώσεις από την τουρκική εφημερίδα.

http://www.kathimerini.gr/899076/article/epikairothta/politikh/nea-metwpa-apo-erntogan?platform=hootsuite

No comments :