5.3.17

Μεξικό: Δημιουργεί κέντρα νομικής βοήθειας για μετανάστες στα προξενεία του στις ΗΠΑ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΛΕΕΙ Η ΧΩΡΑ Α ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Β. "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΟΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Η ΧΩΡΑ Β ΤΙ ΚΑΝΕΙ; ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Α ΩΣ ΑΝΑΛΓΗΤΗ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΞΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ (ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΠΙΘΑΝΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΑΖΩΞΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Α), ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Α. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΔΗΘΕΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΗ ΕΙΣΒΟΛΗ. ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΑΝΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ. ΚΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ  ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΛΙΑ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΜΟΛΙΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΗΠΑ.

Κέντρα νομικής βοήθειας στα 50 προξενεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, άνοιξε το Μεξικό προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του, εν μέσω φόβων για βίαιη καταστολή της μετανάστευσης από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι προέτρεψε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Μεξικανών και ζήτησε να επιτραπεί «ένα νόμιμο μονοπάτι για τους παράτυπους μετανάστες». «Δεν προωθούμε την παρανομία», τόνισε ο Βιντεγκαράι, σύμφωνα με βίντεο από εκδήλωση στο προξενείο του Μεξικού στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε από το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την τήρηση του νόμου, αλλά αυτό σημαίνει και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει εντολές να γίνουν αυστηρότερες οι διαδικασίες απελάσεων, από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής του, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και για «οικοδόμηση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού». «Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που μπορεί παραδόξως να αποτελεί μία ευκαιρία, όταν μία κυβέρνηση ξαφνικά θέλει να επιβάλει το νόμο πιο αυστηρά», δήλωσε ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι «γίνεται προφανές πως η εφαρμογή του νόμου, κάτι που αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτείας, θα έκρυβε μία πραγματική οικονομική καταστροφή για αυτή τη χώρα, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, μία μεταρρύθμιση που θα επιλύσει μια για πάντα το νομικό στάτους αυτών των ανθρώπων».

Το Ερευνητικό Κέντρο Pew εκτιμά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν περίπου 6 εκατομμύρια μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά. Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Βιντεγκαράι είχε εκφράσει «την ανησυχία και την ενόχλησή» του σχετικά με τις νέες πολιτικές Τραμπ, στον αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον καθώς και στον επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κέλι οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μεξικό για συνομιλίες σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

ΑΜΠΕ

No comments :