03/03/2017

Δράμα, Καβάλα, «τουριστική διπλωματία» κι από πίσω οι Τούρκοι!

Η σημερινή ειδησεογραφία (2 Μαρτίου 2017) που αφορά στην (ευαίσθητη) Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης μας επεφύλασσε δύο ενδιαφέρουσες αναφορές:
  • Την «παραπολιτική» είδηση ότι σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της «Δημωφέλειας» λήφθηκε απόφαση νομικής προσφυγής κατά των μέσων ενημέρωσης που «εξέθεσαν» την τουριστική προβολή της εταιρίας στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης.
  • Την άμεση παρέμβαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου με εντολή του οποίου αποφασίσθηκε η απόσυρση τουριστικής έκδοσης (χρηματοδοτούμενης από το LEADER) της Αναπτυξιακής Δράμας που παρουσιάζει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Στην πρώτη περίπτωση, αν κι έχουμε εξαντλήσει το θέμα ως προς την ουσία του, δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε ότι ο «ζήλος» των υπευθύνων της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ προέκυψε μόνον μετά την ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ των γραφομένων του τοπικού Τύπου (της Καβάλας) από τη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής στις 31 Ιανουαρίου, καθώς και την παράθεση των σχετικών συνδέσμων από το ψευδοκράτος.Πρέπει να επισημάνουμε, πάντως, ότι διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή την επιστολή διάψευσης της κ. Αν. Ιωσηφίδου (την οποία και φιλοξενήσαμε αυτούσια στο Via Diplomacy) ενώ μας εξέπληξε και η δήλωσή της όπως την διαβάσαμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: Ας σημειωθεί επίσης ότι η κ. Ιωσηφίδου διευκρίνισε ότι «Καταρχάς το συγκεκριμένο περίπτερο των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν καν κοντά μας. Δεν υπήρχε καν οπτική επαφή….»

Στην δεύτερη περίπτωση ένας τουριστικός οδηγός που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΕΣΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ (Ε.Μ.Ρ.Ι) εμφανίζει ως “leader” την Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε η οποία και είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος διακρατικής συνεργασίας και κυκλοφορεί ήδη σε 500 αντίτυπα! Σύμφωνα με τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας κο Χατζόπουλο, «Πρόκειται για ένα λάθος που έκαναν οι συνάδελφοι- εταίροι της Τουρκίας, όπου και συντάχθηκε ο συγκεκριμένος οδηγός, το οποίο έπεσε στην αντίληψή μας και ήδη σήμερα επικοινωνούμε μαζί τους για να αλλάξουν την ονομασία στον συγκεκριμένο χάρτη. Η έκδοση δεν έχει να κάνει με πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Δράμας, που ωστόσο είναι γεγονός ότι είναι επικεφαλής του συγκεκριμένου προγράμματος διακρατικής συνεργασίας».

Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις βρισκόμαστε μπροστά σε μία (μάλλον) μεθοδευμένη επιχείρηση της Τουρκίας να δημιουργεί πάντοτε και προς όφελός της καταστάσεις που εκθέτουν την Ελλάδα και τις προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών και φορέων να αποκρούσουν ψυχολογικές επιχειρήσεις και νέες μορφές υβριδικών απειλών. Όταν μιλάμε για τουριστική διπλωματία και για εργαλεία ήπιας ισχύος ας λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας ότι γεγονότα όπως τα παραπάνω , που άπτονται των εθνικών συμφερόντων, υπονομεύουν την επικοινωνιακή πολιτική της Χώρας αλλά και πλήττουν ανεπανόρθωτα τη δημόσια διπλωματία της Ελλάδας. Στο βαθμό δε που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι περιφέρειες επιθυμούν να ενταχθούν σε ό,τι αποκαλούμε «διπλωματία πόλεων και περιφερειών» ας τηρήσουν τα όσα προβλέπονται στη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης στα άρθρα 202-203.

http://www.viadiplomacy.gr/drama-kavala-touristiki-diplomatia-ke-apo-piso-tourki/

No comments :

Post a Comment