3.3.17

Το DNA ως ...αποθήκη και ψηφιακών δεδομένων.

Η προσπάθεια αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων στο DNA ξεκίνησε το 2012, αλλά δεν είχε γίνει μεγάλη πρόοδος έως σήμερα. Τώρα, όμως, ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια νέα τεχνική κωδικοποίησης των πληροφοριών, η οποία μετατρέπει αποτελεσματικά ψηφιακά δεδομένα σε βιολογικό DNA, το οποίο μπορεί -με ένα ειδικό πρόγραμμα- να μετατραπεί ξανά σε ψηφιακά δεδομένα και μάλιστα χωρίς καθόλου λάθη. Η νέα μέθοδος τούς επέτρεψε για πρώτη φορά να συμπιέσουν (σε ένα master file) και μετά να αποθηκεύσουν στο  DNA έξι ψηφιακά αρχεία: ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή, μια σύντομη γαλλική ταινία του 1895, μία δωροκάρτα Amazon αξίας 50 δολαρίων, έναν ιό υπολογιστή, μία πλάκα Pioneer και -τιμής ένεκεν- μια μελέτη του 1948 από τον «πατέρα» της θεωρίας της πληροφορίας Κλοντ Σάνον. Οι επιστήμονες της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Κέντρου Γονιδιωματικής της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Γιάνιβ Έρλιχ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Η αποθήκευση τόσου μεγάλου όγκου δεδομένων επιτεύχθηκε χάρη σε έναν αλγόριθμο (DNA fountain), που αρχικά σχεδιάσθηκε για την μετάδοση (streaming) βίντεο σε κινητά τηλέφωνα. Ο αλγόριθμος, με την κατάλληλη τροποποίηση, μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα (τα «0» και τα «1» του δυαδικού συστήματος των υπολογιστών) σε βιολογικά δεδομένα (στις τέσσερις βάσεις-νουκλεοτίδια A, G, C και Τ του μορίου του DNA). Μπορεί έτσι να «ξεκλειδώσει» τις τεράστιες αποθηκευτικές ικανότητες της διπλής έλικας της ζωής, συμπιέζοντας πολύ περισσότερες πληροφορίες. Το DNA, εκτός από τον τεράστιο αποθηκευτικό «χώρο» του, μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αν διατηρηθεί σε ψυχρό και ξηρό μέρος, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη ανακάλυψη γενετικού υλικού στα οστά ενός σκελετού ηλικίας 430.000 ετών, που είχε διατηρηθεί σε ένα ισπανικό σπήλαιο.«Το DNA δεν θα φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου. όπως οι κασέτες και τα CD και δεν θα είναι ποτέ απαρχαιωμένο - αν αυτό συμβεί, τότε πράγματι θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο Έρλιχ.

Η νέα τεχνική αποθήκευσης «πακετάρει» 215 petabytes (215 εκατομμύρια gigabytes) δεδομένων σε ένα μόνο γραμμάριο DNA και κατά μέσο όρο 1,6 bits σε κάθε βάση του DNA, 60% περισσότερα δεδομένα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια, πράγμα που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για τη συσκευή με την μεγαλύτερη πυκνότητα αποθήκευσης δεδομένων που έχει ποτέ δημιουργηθεί», ανέφερε. Η τεχνολογία είναι ακριβή προς το παρόν (κόστισε στους ερευνητές 9.000 δολάρια), αλλά μελλοντικά αναμένεται το κόστος της να μειωθεί. Πρέπει επίσης να βελτιωθεί η ταχύτητά της, επειδή είναι αργή σε σχέση με άλλα μέσα αποθήκευσης και ανάκτησης δεδομένων. Καθώς, όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργήθηκαν περισσότερα δεδομένα παγκοσμίως από όσα σε όλη την προηγούμενη ιστορία, είναι ολοφάνερο ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρατευθεί το DNA ως σκληρός δίσκος.

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑ ..."ΤΡΕΞΟΥΝ" ΚΙΟΛΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ ΣΤΟ DNA. ΕΚΕΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

4 comments :

Anonymous said...

ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ;ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΤΡΕΞΟΥΝ;ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ANALOG TO DIGITAL CONVERTER (A/D).

-ΔΗΜΗΤΡΑ-

ΙΣΧΥΣ said...

ΝΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ , ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ...ΤΡΟΜΑΖΕΙ. ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ, ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ...ΣΚΕΨΕΩΝ.

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΜΙΑΣΤΑΛΑ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ
https://isxys.blogspot.com/2010/09/dna.html

XXXX. said...

H ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΡΑΔΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ...ΠΟΥ ΠΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ D.N.A....ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ,ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ,ΣΤΗΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ,ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ,ΣΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΟΙΗΣΗ κ.λ.π ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ....Ο ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ...ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΙΚΙ..ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ ΠΡΙΝ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ;;ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ;;ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΥΛΗ..ΕΓΡΑΦΑ ΕΔΩ ΣΤΙΣ 9/2/2017

"ΟΛΟΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΧΗΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ DNA ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ DNA ΚΑΙ ΑΥΤΟ Δ-Ε-Ν ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ!!ΤΑ ΑΛΚΑΛΙΑ ΤΟΥ DNA ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΛΩΣΣΑ....ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΥΧΑΙΑ....ΑΛΛΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΝΝΕΤΙΚΟ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΑ.!!"

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΑ "ΤΡΕΞΟΥΝ"...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ....ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΚΑΥΤΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ...ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΙΑ ΑΞΙΑ...Η ΣΤΥΓΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ!!!

ΧΧΧΧ.

Anonymous said...

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ Ο ΧΧΧΧ ΙΣΧΥΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΟΝΤΩΣ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΟΣΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΗ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΞΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ.

-ΔΗΜΗΤΡΑ-