06/03/2017

Το παρασκήνιο της παρέμβασης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ. ΚΑΜΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α, ΤΗΝ Ε.Ε, ΤΟΝ ΟΗΕ, ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑΚΟ ΑΣΤΡΟΣΤΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΑΔΟΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ-ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ. ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.

Η 17η Φεβρουαρίου και η επικίνδυνη κλιμάκωση που σηματοδότησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι βολές του τουρκικού πολεμικού πλοίου «Κουσάντασι» στα ανατολικά του Φαρμακονησίου ήταν το περιστατικό που κινητοποίησε άμεσα τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση της παρέμβασης προκειμένου η κατάσταση στο Αιγαίο να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή», το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο τέθηκε ευθέως από τον Aμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου η οποία τυχαία ξεκινούσε εκείνη τη μέρα. Πιο εκτενείς συνομιλίες επί τούτου στο Μόναχο είχε ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο οποίος ζήτησε από Τούρκους συνομιλητές του να εργαστούν στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης.

Έπειτα από λίγες ημέρες υπήρξε και επιτόπια αμερικανική παρέμβαση και στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας επισκέφθηκε τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και του ζήτησε ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο κ. Γιαλτσίν φέρεται να μετέφερε στον Aμερικανό διπλωμάτη την πάγια αιτιολογία που μεταφέρουν οι Tούρκοι όταν υπάρχει ένταση: αποδίδουν την ένταση στις πιέσεις που υπάρχουν από τις ένοπλες δυνάμεις, το ηθικό των οποίων βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται αυτή την αιτιολόγηση, καθώς έπειτα από τις 15 Ιουλίου η αυτονομία των τουρκικών Ε.Δ. έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Προσπάθειες «κατευνασμού» της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο υπάρχουν και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (15-16/2) αποφασίστηκε μεν ότι η δράση του στολίσκου της SNMG-2 θα συνεχιστεί στο Αιγαίο, δόθηκαν δε διαβεβαιώσεις στην Τουρκία ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Σε ιδιωτικό επίπεδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι διατυπώσεις είναι λιγότερο διπλωματικές. Πρόσφατα, διπλωμάτης σημαντικής χώρας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Τουρκία «γενικό ταραχοποιό» (general troublemaker), γεγονός το οποίο αποτυπώνει μια ευρεία ανησυχία στη Συμμαχία. Υπάρχουν, ωστόσο, αστερίσκοι τους οποίους οι σύμμαχοι θέτουν. Αντιλαμβάνονται πως οι δηλώσεις που γίνονται ορισμένες φορές από ελληνικής πλευράς όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά συχνά υπονομεύουν τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου η Τουρκία, ευρισκόμενη σε παρατεταμένη αστάθεια, να διατηρηθεί σε μια κατάσταση σχετικής ισορροπίας.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έθεσε στον κ. Ερντογάν και το ζήτημα του Αιγαίου κατά τρόπο έμμεσο, καθώς του ζήτησε σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των συνόρων στην περιοχή, αλλά και ειρηνική επίλυση των διαφορών που ενδεχομένως υπάρχουν.

http://www.liberal.gr/

No comments :

Post a Comment