12.3.17

«Ο Ερντογάν δεν επισκέφθηκε τη Ρωσία για τα κρεμμύδια και τα λάχανα»

Ο τουρκικός Τύπος- γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- καθόρισε την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στη Ρωσία ως ‘ιστορική’ περιμένοντας σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ειδικά στον οικονομικό τομέα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η σκληρότητα της ρωσικής θέσης για το κουρδικό ζήτημα, για το οποίο είναι σαφές το τι επιζητούσε η Άγκυρα. Παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θεωρεί το ζήτημα υψίστης σημασίας, διότι υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (του Daesh) επιτίθεται στους Κούρδους και αποκτά τον έλεγχο του συριακού εδάφους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης την Παρασκευή, οι ηγέτες συζήτησαν τη διμερή συνεργασία και την κατάσταση στη Συρία, ειδικότερα στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο χωρών στο διεθνή στίβο. Τώρα, η Τουρκία ελπίζει να αυξήσει την προσφορά των προϊόντων της στη Ρωσία και να αποκατασταθεί η ροή των τουριστών. Την παραμονή το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισαγωγή γαρυφάλλων από την Τουρκία και μια σειρά από προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων κρεμμύδια, κουνουπίδι και μπρόκολο.

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Σεργκέι Ζελέζνιακ, καθόρισε τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις ως παράδειγμα πολιτικής σοφίας και της ετοιμότητας για έναν ολοκληρωμένο διάλογο για τις αμοιβαίες σχέσεις. Επεσήμανε τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, των τραπεζών, των επιστημονικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο πιο σημαντικός τομέας των κοινών ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων είναι να παραμείνουν σήμερα στα θέματα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιο σημαντικές αποφάσεις θα είναι μια συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη δημιουργία σχέσεων που να ενισχύσουν την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών», είπε ο βουλευτής στο Ria Novosti.

Με τη σειρά του, ένας ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Μπόρις Ντόλγκοφ, δήλωσε ότι οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε γενικές γραμμές ήταν πάντα θετικές. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του Ερντογάν «άνοιξε καλές προοπτικές για συνεργασία σε διάφορους τομείς». Αλλά, η Ρωσία θα πρέπει να ενεργήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων όπως ενεργεί η Τουρκία για την προώθηση των προϊόντων της, τη διεξαγωγή κοινών έργων και να επενδύσουν τους πνευματικούς πόρους τους.

Το Σάββατο, πολλές τουρκικές δημοσιεύσεις χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Ερντογάν ως «ιστορική και πολύ ιδιαίτερη». Οι παρατηρητές σημειώνουν ιδιαίτερα την επιθυμία των χωρών να επιστρέψουν στους στόχους προ της κρίσης στην οικονομία. Όπως, εξάλλου, σημειώνει η εφημερίδα «Σαμπάχ» η αυξανόμενη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία και είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου τα οικονομικά κέντρα μετακινούνται από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό» Η εφημερίδα «Turkiye» τονίζει ότι η επίσκεψη ήταν διεθνούς σημασίας, ειδικά για την Ευρώπη, όταν βλέπει ότι στα προβλήματα με την Τουρκία μετατοπίζονται σε ωφέλεια των σχέσεων με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «μια τέτοια κατάσταση, είναι μόνο ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη δεν γνωρίζει, τελευταία, πώς να ενεργεί και συμπεριφέρεται άδοξα».

газета «Взгляд» (vz.ru)

* Σημ. Ο τίτλος του ρωσικού δημοσιεύματος έρχεται, πιθανόν, ως απάντηση, σε ρωσικά δημοσιεύματα για την «ανησυχία Ρώσων αγροτών -παραγωγών κρεμμυδιών» σε ενδεχόμενες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία

The Hellenic Information Team

Η Ρωσία και η Τουρκία εξομάλυναν πλήρως τις σχέσεις τους έπειτα από τη σοβαρή διπλωματική κρίση που τις επιδείνωσε, δήλωσαν σήμερα με ικανοποίηση οι ηγέτες των δύο χωρών, ενώ προανήγγειλαν την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα "ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξομάλυνσης. Δεν επιθυμούμε πλέον να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη", επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Κρεμλίνο μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. "Είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε επιπλέον τις ιδιαίτερες κι απαραίτητες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει πως η Ρωσία θα "άρει πλήρως" τις κυρώσεις της σε βάρος της Άγκυρας. Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε από την πλευρά του την άρση της πλειονότητας των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. "Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι σχέσεις μας επανήλθαν στο επίπεδο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης, με μια πολύπλευρη συνεργασία", υπογράμμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. "Θεωρούμε την Τουρκία το σημαντικότερο εταίρο μας", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που διήρκησε πολλές ώρες, οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν ένα σχέδιο συνεργασίας έως το 2020 προκειμένου να δώσουν ώθηση στις εμπορικές συνδιαλλαγές και ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έκρινε ότι είναι δυνατόν το ύψος αυτών των συνδιαλλαγών να ανέλθει στο μέλλον στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης "να συνεχίσουν την ενεργή συνεργασία στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, καταρχάς κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος" στη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, επισήμανε ο Πούτιν.

ΑΜΠΕ

Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και αποκατάστασης των οικονομικών σχέσεων πραγματοποίησαν Ρωσία και Τουρκία με την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. Όπως ανακοίνωσαν οι κκ Πούτιν και Ερντογάν χαλαρώνουν άμεσοι οι περιορισμοί για τη δραστηριότητα των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα μέρα στην ίδια κατεύθυνση.Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η τοποθέτηση του Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος αν και υποσχέθηκε ότι θα άρει το δυνατόν συντομότερο τους περιορισμούς στην απασχόληση Τούρκων εργατών στον κατασκευαστικό τομέα στη Ρωσία, συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να λύνουμε και άλλα θέματα». Η τοποθέτηση αυτή έδωσε την αίσθηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιμένει κινήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν, αν και στα τουρκικά media η επίσκεψη παρουσιάζεται ως «επέλαση του Σουλτάνου στη Μόσχα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream καθώς του πυρηνικού ενεργειακού εργοστασίου στην Τουρκία.

http://crisismonitor.gr/2017/03/o-poutin-chalaroni-tis-kyrosis-stis-tourkikes-eteries/

No comments :