21/02/2017

Η.Π.Α: Nέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας o υποστράτηγος Μακμάστερ

Τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ διόρισε στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για παρασημοφορημένο, επίλεκτο στρατιωτικό, ο οποίος είναι βετεράνος των δυο πολέμων στον Κόλπο. Ο στρατηγός ήταν επικεφαλής του Κέντρου Ολοκλήρωσης Δυνατοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ, «Army Capabilities Integration Center», αλλά και δεύτερος στην ιεραρχία στη Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (US Army Training and Doctrine Command).

Ο Μακμάστερ είναι γνωστός για τη συνήθειά του να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά και να προκαλεί τους ανωτέρους του, ενώ θεωρείται τακτικιστής και άνθρωπος του στρατηγικού σχεδιασμού. Η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς που αναρωτιούνται πώς ένας αξιωματικός που αντιμετώπισε προβλήματα στην καριέρα του εξαιτίας της στάσης αμφισβήτησης της ηγεσίας, θα έχει υψηλόβαθμη θέση στο Λευκό Οίκο υπό τον Τραμπ που δεν καλοδέχεται την άσκηση κριτικής. «Απολαμβάνει το σεβασμό από όλους στο στρατό και είναι τιμή μας να τον έχουμε. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταλέντο και ουσιαστική εμπειρία» δήλωσε ο Τραμπ. Ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Τραμπ και του Μακμάστερ εντοπίζεται στη Ρωσία. Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ασπάζεται την άποψη που επικρατεί μεταξύ της αμερικανικής κοινότητας εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Προεκλογικά, ο Τραμπ έχει εκφράσει τη θέλησή του να βελτιώσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, διαφοροποιώντας τις επιδιώξεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε ουσιαστικό βαθμό, από αυτές του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ασκεί ανεξάρτητα τα συμβουλευτικά του καθήκοντα προς τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ δεν απαιτείται η επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία. Ο ρόλος που έχει διαφέρει μεταξύ των αμερικανικών κυβερνήσεων, ενώ συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μαζί με την ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας. Ο Τραμπ, ανακοινώνοντας την επιλογή του, φρόντισε να υπενθυμίζει ότι υποψήφιος ήταν και ο Τζον Μπόλτον, σκληροπυρηνικό στέλεχος της κυβέρνησης Μπους του νεότερου, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι είναι υποψήφιος να αναλάβει άλλα πόστα που εκκρεμούν.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment