02/02/2017

Η συνάντηση Μέρκελ Ερντογκάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκαν για περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Άγκυρα, ενώ η Γερμανίδα τόνισε επίσης την αμεροληψία των δικαστηρίων της χώρας της, σε ό,τι αφορά τους 40 Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία και το καθεστώς Ερντογάν απαιτεί την έκδοσή τους, ως ύποπτους για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η Διεθνής Τρομοκρατία δεν είναι ένα θέμα που μια χώρα μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της. Πρέπει να υπάρχει διεθνής συνεργασία. Ως δύο σύμμαχοι μέλη του ΝΑΤΟ, πιστεύω, η συνεργασία μας με τη Γερμανία, η οποία συμμετέχει και στις δυνάμεις του Συνασπισμού [ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος], θα συνεχιστεί όπως πράξαμε και για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν στη κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης τους. Η Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά στη μάχη ενάντια σε «κάθε είδους» τρομοκρατία. Η Άγκυρα θέλει να της παραδώσει το Βερολίνο Τούρκους πολίτες ύποπτους για συμμετοχή στο δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, συμπεριλαμβανομένων δύο επιφανών γκιουλενιστών Εισαγγελέων, του Ζεκερία Οζ (Zekeriya Öz) και του Τσελάλ Καρά (Celal Kara), οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει στη Γερμανία.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί ενάντια στην τρομοκρατία, τα γερμανικά δικαστήρια εξετάζουν το θέμα και βεβαίωσε ότι η χώρα της θα σεβαστεί την «αμερόληπτη κρίση» των γερμανικών δικαστηρίων. Η Μέρκελ επίσης αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με Τούρκους ιμάμηδες που κατασκοπεύουν στη Γερμανία για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης, παρακολουθώντας οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος αν και ο ίδιος το έχει καταδικάσει. «Δεν πρέπει να γίνουν λάθη. Για παράδειγμα, σχετικά με τους ιμάμηδες στο Ντιτίπ [τη μεγαλύτερη ένωση τζαμιών στη Γερμανία]… Δεν πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι οι εν λόγω ιμάμηδες συλλέγουν πληροφορίες για συγκεκριμένους ανθρώπους», είπε. Η Μέρκελ ύμνησε επίσης και την προσφυγική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι λειτούργησε προς όφελος και των δύο πλευρών. «Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα είναι να συνεχίζονται οι συζητήσεις και να βρίσκονται λύσεις», σημείωσε σε μια έμμεση αναφορά στο αίτημα της Τουρκίας να δοθεί ελεύθερη βίζα για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μέρκελ στάθηκε και στη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της Γνώμης στην Τουρκία. «Κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος είδαμε πώς ο τουρκικός λαός αντιστάθηκε υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία και για τους δημοκρατικούς κανόνες στην Τουρκία. Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου». Σε ερώτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να εξασφαλιστεί ο διαχωρισμός των εξουσιών και να είναι εγγυημένη η ελευθερία της Γνώμης». Η ίδια ανέφερε ότι μετέφερε τη σύστασή της στον πρόεδρο Ερντογάν να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος παρατηρητές του ΟΑΣΕ. «Οι δημοκρατικές αρχές που ο τουρκικός λαός υπερασπίζεται πρέπει να προστατεύονται στο νέο σύστημα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Εκεί κάπου πήρε τον λόγο ο Ερντογάν για να κατακρίνει τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι «παραπλανούν», δηλαδή παραπληροφορούν, σχετικά με το νέο πολίτευμα. «Οι θέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον διαχωρισμό των εξουσιών στο προεδρικό σύστημα, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αλήθεια», είπε ο Ερντογάν που φημίζεται παγκοσμίως για την ειλικρίνειά του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντησή τους, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με την Μέρκελ μετά τη συνομιλία τους στην Άγκυρα.Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε όταν η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε τη φράση «ισλαμιστική τρομοκρατία».  

«Παρακαλώ μην τη χρησιμοποιείτε [τη φράση]. Ως μουσουλμάνος πρόεδρος, δεν μπορώ να το δεχθώ», είπε ο Ερντογάν στη Μέρκελ. «Οφείλω να διευκρινίσω κάτι που μπορεί να έχει παρεξηγηθεί από τον λαό της καγκελαρίου. Ο όρος «ισλαμική τρομοκρατία» είναι πολύ ενοχλητικός για τους μουσουλμάνους. Ένας τέτοιος όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και είναι στην πραγματικότητα λανθασμένος», άρχισε το κήρυγμα ο Ερντογάν. «Ισλάμ και τρομοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Η ίδια η σημασία της λέξης Ισλάμ είναι η ειρήνη. Όσο χρησιμοποιείται αυτός ο όρος, εμείς θα διαμαρτυρόμαστε».

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε μάλλον αμήχανα, εξηγώντας ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ «ισλαμικού» και «ισλαμιστικού» και πρόσθεσε ότι η ίδια δίνει μεγάλη σημασία στη θρησκευτική ελευθερία στη Γερμανία, θέλοντας να του υπενθυμίσει ότι δεν είναι «ισλαμοφοβική», όπως ένιωσε ότι πήγε να την παρουσιάσει. Βεβαίως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ ισλαμικού και ισλαμιστικού αλλά ο ίδιος αντέδρασε με αυτό τον τρόπο διότι είναι ένας ισλαμιστής πολιτικός ηγέτης. Ο Ερντογάν έχει ιδεολογία του τον ισλαμισμό κι όσο κι εάν τον ενόχλησε η φράση της καγκελαρίου αυτή τη φορά η Μέρκελ μίλησε σωστά. Η ισλαμιστική ιδεολογία του Ερντογάν με την ισλαμιστική τρομοκρατία δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά μεταξύ τους. Είναι το ίδιο πράγμα. Τώρα που πήρε και η Άνγκελα Μέρκελ το «μάθημά» της, δηλαδή την προσβολή της, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι πολύ άνετη το «έπαιζε», να δούμε εάν και θα το «καταπιεί».

Δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί το απόσπασμα με την αναφορά της Μέρκελ σε ισλαμιστική τρομοκρατία και το «πέσιμο» που ακολούθησε από τον Ερντογάν.Η Άνγκελα Μέρκελ κρατά την ψυχραιμία της αλλά η έκφρασή της είναι του στυλ «δεν πιστεύω αυτά που ακούω»: http://www.tribune.gr/world/news/article/327198/o-erntogan-prosvale-ti-merkel-se-zontani-metadosi-min-xanapis-afto-tis-ipe-vinteo.html

No comments :

Post a Comment