01/02/2017

Αλβανοί ζητούν τη θέσπιση Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και αλβανικό κοινοβούλιο στα Σκόπια

Αλβανοί της διασποράς δημιούργησαν στις 25 Ιανουαρίου, μια Αναφορά (Petition) στο διαδίκτυο και συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να την αποδώσουν στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στους βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου. Στην αναφορά αυτή την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής, περίπου 4.800 άτομα στο διαδίκτυο, ζητείται η θέσπιση (αλβανικού) στρατού στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ανησυχούν για τις εξελίξεις με την κατάσταση της ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο- λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες απειλές από τη Σερβία». Και δηλώνουν ότι γνωρίζουν ότι «η Σερβία έχει εδαφικές αξιώσεις προς το Κοσσυφοπέδιο και υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμησης του». Επίσης «υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής σε ολόκληρη την περιοχή σε μια νέα σύγκρουση» και επισημαίνεται η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών στο Κοσσυφοπέδιο. Ζητείται η παρουσία το ΝΑΤΟ στην περιοχή και η ταχεία ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το αίτημά τους, όπως σημειώνεται, βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο για την ειρήνη και την ασφάλεια, το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και στο δικαίωμα των πολιτών για αυτοάμυνα σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης.

Change.org

Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, «Συμμαχία των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, δήλωσε ότι τα αιτήματα για την πλατφόρμα των Αλβανών δεν γίνουν αποδεκτά, τότε υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφωθεί και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων. Ο Σέλα μιλώντας στην «TV21» τόνισε προτίθεται να ενταχθεί σε μια συμμαχία με την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση –SDSM του Ζόραν Ζάεφ, μόνον εφόσον προηγουμένως αυτό το κόμμα νομοθετήσει για την αλβανική γλώσσα και συζητηθεί εκ νέου ο προϋπολογισμός και να παραταθεί η προθεσμία της έρευνα του ειδικού εισαγγελέα και στη συνέχεια «θα έρθει η ώρα ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα». «Αν δεν γίνουν αποδεκτές αυτές οι θέσεις των Αλβανών, τότε θα μποϊκοτάρουμε τις εκλογές και θα σχηματίσουμε δικούς μας θεσμούς, όπως και ένα αλβανικό κοινοβούλιο στη χώρα», ανέφερε.

Στις 7 Ιανουαρίου, τα αλβανικά κόμματα στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, υιοθέτησαν μια κοινή πολιτική πλατφόρμα, αυτά ήταν το DUI, το Κίνημα Besa και η Συμμαχία των Αλβανών, η οποία πλατφόρμα θα αποτελεί τη βάση των αλβανικών κομμάτων στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.Τα αιτήματα των Αλβανών είναι η αλβανική γλώσσα να γίνει επίσημη στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, να υπάρξει οικονομική ισότητα, συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων στην επίλυσης της διαφωνίας με την Ελλάδα και η απαίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως σημειώνει το Makfax.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment