21/02/2017

Θεαματική επιδείνωση σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία - Στροφή της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ βλέπει η Ρωσία…

Ο πόλεμος των δηλώσεων που ακολούθησαν τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, πυροδοτεί επικίνδυνη κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Τεχεράνη, τερματίζοντας επί της ουσίας την υποτιθέμενη κοινή προσπάθεια, με την προσθήκη της Μόσχας, για την τήρηση εκεχειρίας στο έδαφος της Συρίας. Το Ιράν, διά του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε την Τουρκία για φιλοδοξίες ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στο πλαίσιο των οποίων δε διστάζει ούτε καν να χρησιμοποιήσει ως όπλο τη χρηματοδότηση ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων. Η Τουρκία αντέδρασε απορρίπτοντας κι’ αυτή διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Χουσεΐν Μουφτόουγλου τις ιρανικές κατηγορίες ότι προκαλεί περιφερειακές εντάσεις και αστάθεια. Ωστόσο, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή και φέρεται να διαμαρτυρήθηκε εντονότατα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=171823

Η Τουρκία πρότεινε στις ΗΠΑ να μεταφέρουν στο έδαφος της Συρίας αμερικανικά στρατεύματα. Προηγουμένως, ανάλογες προθέσεις κυκλοφόρησαν από αμερικανικά ΜΜΕ, με πηγές στο Πεντάγωνο. Όπως φαίνεται, Άγκυρα και Ουάσιγκτον επιδιώκουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Αλ-Μπαμπ ένα οιονεί κράτος –θύλακα υπό κοινή καθοδήγηση. Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνον για τη Δαμασκό αλλά και για την Μόσχα. Ο Σεμιόν Μπαγντασάρωφ, διευθυντής του Κέντρου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, θεωρεί ότι η πρόταση Τσαβούσογλου για την μεταφορά ενός περιορισμένου σώματος αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία είναι το αποτέλεσμα κάποιας συμφωνίας που επετεύχθη κατά την διάρκεια των πρόσφατων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν. «Εκεί συζητήθηκε το ζήτημα των κοινών επιχειρήσεων στη Συρία. Σας θυμίζω ότι η έφοδος του τουρκικού στρατού στην Αλ Μπαμπ έχει κυμαινόμενη επιτυχία. Μερικές φορές εμφανίζονται πληροφορίες για το ότι οι δυνάμεις που ελέγχονται από την Άγκυρα, μαζί με τον τουρκικό στρατό, έθεσαν όλη την πόλη υπό τον έλεγχό τους, αλλά στην συνέχεια αποδεικνύεται ότι οι τρομοκράτες τους απώθησαν. Το βασικότερο είναι ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ, όπως φαίνεται, συμφώνησαν για μια κοινή επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκκα». Επίσης, ο ανατολιστής θύμισε σχετικά με την επίσκεψη στην Άγκυρα του Διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο όπου «στην πορεία των συνομιλιών με τον Γιλντιρίμ για την παράδοση του Γκιουλέν, συζητήθηκε και το ζήτημα της παρουσία αμερικανικού στρατού στη βόρεια Συρία».

Υπάρχει κίνδυνος, στη Συρία μελλοντικά να δημιουργηθεί κάποια τουρκο-αμερικανική ζώνη, στην οποία, όπως φαίνεται, θα έχουν ρόλο και κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, η οποία θα παράσχει στην Άγκυρα είτε οικονομική είτε στρατιωτική βοήθεια. «Στο μέλλον, στη βόρεια Συρία θα δημιουργηθεί ένα οιονεί κράτος ως τουρκο-αμερικανο-σαουδικοαραβικό προτεκτοράτο, όπου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της Άγκυρας και της ελεγχόμενης από αυτήν αντιπολίτευσης, θα ζουν μόνον οι Άραβες και Τουρκομάνοι. Το τι θα γίνει με τους Κούρδους, τους Ασσύριους και τους Χριστιανούς δεν είναι ακόμη γνωστό». Ο Μπαγντασάρωφ, προτείνει ότι «εν πρώτοις, οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει να επιταχύνουν την προέλασή του στη βόρειο Συρία, ώστε να ανακόψουν την πορεία των Τούρκων προς τη Ράκκα. Εκτός αυτού, ο Μπασάρ Άσαντ πρέπει να υποσχεθεί στους Σύρους Κούρδους και στον ηγέτη της Συριακής Δημοκρατικής Ένωσης Σαλέχ Μουσλίμ πραγματική και όχι μόνον πολιτιστική αυτονομία». Εντέλει, σύμφωνα με τον Μπαγντασάρωφ, «είναι ανάγκη να στείλουμε στους Τούρκους ένα τελεσίγραφο, ότι εάν κινηθούν προς την κατεύθυνση της Ράκκα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια της Μόσχας και την αντίσταση των ενωμένων στρατιωτικών δυνάμεων του Άσαντ. Σε διαφορετική περίπτωση χάνουμε τους παλαιούς μας συμμάχους και δεν αποκτούμε νέους».

ΠΗΓΗ: Τμήμα ρεπορτάζ του ρωσικού http://www.vz.ru/

http://www.defence-point.gr/news/?p=171751

No comments :

Post a Comment