17/01/2017

Th.May: "Το Η.Β δεν γίνεται να παραμείνει μέλος της ενιαίας αγοράς" - N. Sturgeon: "Καταστροφικό έργο"

Το Η.Β θα αφήσει την ενιαία αγορά, όταν εξέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας, Theresa May, βάζοντας τέλος στα σενάρια ότι το Λονδίνο ενδέχεται να επιδιώξει ένα «ήπιο Brexit». Πρόκειται για την πιο σαφή ένδειξη που έχει κάνει για τα μελλοντικά σχέδια της χώρας της, μετά από μήνες κριτικής ότι δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της, σημειώνουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Θέλω να είμαι σαφής: Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σχετίζεται με την ένταξη στην ενιαία αγορά», ανέφερε απευθυνόμενη στο ακροατήριό της στο Λονδίνο και συμπλήρωσε ότι αναζητά μια «νέα, ολοκληρωμένη, τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου». Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα μπορούσαν ορισμένοι τομείς να καλύπτονται από στοιχεία των ισχυουσών ρυθμίσεων. Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της, στην οποία επιδίωξε να καθορίσει το μέλλον του Η.Β  ως παγκόσμιος παίχτης που στοχεύει σε εμπορικές δραστηριότητες πέραν της Γηραιάς Ηπείρου, η May ξεκαθάρισε ότι την τελική απόφαση για την έξοδο από την ΕΕ θα τη λάβει το Κοινοβούλιο της χώρας σε ψηφοφορία και των δύο σωμάτων του.

Η Theresa May υπογράμμισε ότι στοχεύει στην ισότιμη εταιρική σχέση με την ΕΕ, ξεκαθάρισε εντούτοις ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει μοντέλα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. «Θέλουμε την Βρετανία να εξέλθει ισχυρότερη, πιο δίκαια και πιο ενωμένη» εξήγησε στην ομιλία της η May, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση της ΕΕ. Πρωταρχικό της μέλημα, δήλωσε, πως είναι «η παροχή βεβαιότητας» στις αγορές, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι της ΕΕ».
Η May ξεκαθάρισε πως «Brexit πρέπει να σημαίνει έλεγχος του αριθμού των ανθρώπων που καταφτάνουν στη Βρετανία», καθώς όταν αυξάνεται ο αριθμός τους, τότε η δημόσια στήριξη στο σύστημα φθίνει. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε επίσης πως δεν θα απαιτηθεί να συνεισφέρονται τεράστια ποσά στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει η αρμόζουσα συνεισφορά.
«Θα συνεργαστώ με τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία», προσέθεσε αναφέροντας ότι θέλει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ, που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία. «Η προστασία των δικαιωμάτων των Βρετανών που κατοικούν στην ΕΕ, είναι επίσης προτεραιότητα», είπε η May.
Τέλος, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Η Σκοτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Nicola Sturgeon. Η Sturgeon χαρακτήρισε "οικονομικά καταστροφικό" για το Ηνωμένο Βασίλειο το σχέδιο που παρουσίασε νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May και υπενθύμισε ότι η Σκοτία είχε ψηφίσει κατά του Brexit στο δημοψήφισμα. Η ίδια έχει υποβάλει σειρά προτάσεων στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη θέση της Σκοτίας στο θέμα αυτό. "Ενώ οι συζητήσεις γύρω από αυτές τις προτάσεις συνεχίζονται και ενώ η πρωθυπουργός (May) επανέλαβε σήμερα ότι δεσμεύεται να λάβει υπόψη της το σχέδιό μας, δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις ότι η φωνή της Σκοτίας εισακούεται ή ότι λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά μας", τόνισε. "Δεν μπορεί να επιτραπεί στην κυβέρνηση του ΗΒ να μας βγάλει από την Ε.Ε και την ενιαία αγορά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, το επίπεδο διαβίωσης και τη φήμη μας ως μιας ανοιχτής, ανεκτικής χώρας, χωρίς να έχει η Σκοτία τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ αυτού και ενός διαφορετικού μέλλοντος. Με τα σχόλιά της σήμερα η πρωθυπουργός (May) το μόνο που κατάφερε ήταν να καταστήσει πιο πιθανή αυτήν την επιλογή", κατέληξε η Sturgeon.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment