20/01/2017

Χίος: Εξώδικο κατοίκων για κλείσιμο καταυλισμού λαθρομεταναστών. - Οι αφίξεις, αφίξεις , 46 φρέσκοι από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί

Την άμεση κατάργηση της δομής φιλοξενίας “μεταναστών και προσφύγων” μέσα στην προστατευόμενη, από τον αρχαιολογικό νόμο, αρχαία τάφρο του κάστρου της Χίου και την απαγόρευση της περίφραξης που έχει αποφασίσει να τοποθετήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους “πρόσφυγες” , ζητάνε, με εξώδικη διαμαρτυρία τους, 306 περίοικοι. Η διαμαρτυρία έχει αποδέκτες τον δήμο Χίου, τον ίδιο το δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, αλλά και την Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου κοινοποιείται δε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χίου, αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σε αυτήν περιγράφεται το ιστορικό του Κάστρου και της τάφρου ως ενιαίου ιστορικού συνόλου και επισημαίνονται οι διατάξεις του άρθρου 14 παράγραφος 5 του νόμου 3028/2002, που αναφέρει ότι «στους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται εντός οικισμού απαγορεύονται δραστηριότητες, καθώς και χρήσεις των κτισμάτων, των ελεύθερων χώρων τους και των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες δεν εναρμονίζονται με το χαρακτήρα και τη δομή των επί μέρους κτισμάτων ή χώρων ή του συνόλου. Για τον καθορισμό της χρήσης κτίσματος ή ελεύθερου χώρου αυτού ή κοινόχρηστου χώρου χορηγείται άδεια με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΚΑΣ». Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, η λειτουργία του καταυλισμού σε αρχαιολογικό χώρο, αλλά και κάθε εργασία που πραγματοποιήθηκε εκεί ή θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον, είναι παράνομη.

Πόσο μάλλον όταν ο δήμος Χίου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε την κατάργησή της, ορίζοντας ως χρονικό όριο δύο μηνών για την εκκένωση και άρση των εκεί εγκαταστάσεων από την ημερομηνία λήψης της απόφασης, δηλαδή την 26η του περασμένου Σεπτεμβρίου. «Παρά ταύτα, έως σήμερα, η συγκεκριμένη δομή εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί πλήρως και μάλιστα μέσα σε κατοικημένη περιοχή δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους περιοίκους και γενικά στο κέντρο της πόλης της Χίου καθώς και σειρά επεισοδίων, που έχουν βρει μεγάλη δημοσιότητα και καταδεικνύουν την επικινδυνότητα της διατήρησή της» αναφέρει το εξώδικο. Επίσης, η διαμαρτυρία αναφέρεται στη δημοσίευση προκήρυξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την δημοπράτηση περίφραξης του καταυλισμού της Σούδας και την αγορά μέσων παρακολούθησης και μάλιστα για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος, γεγονός που, κατά τους κατοίκους δείχνει πως δεν υφίσταται προοπτική κατάργησης της δομής.

Καταλήγοντας οι κάτοικοι, στην εξώδικη διαμαρτυρία ζητούν από τον δήμο Χίου και τον δήμαρχο προσωπικά, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εμποδίζοντας την περίφραξη του κοινόχρηστου, αρχαιολογικού χώρου της τάφρου του Φρουρίου με κάθε νόμιμο μέσο, δικαστικό ή διοικητικό, ενεργώντας παράλληλα προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα η εν λόγω δομή από την περιοχή και την Αρχαιολογική Υπηρεσία να ανταποκριθεί στον προορισμό της και να εφαρμόσει την αρχαιολογική νομοθεσία, ως οφείλει. «Διαφορετικά και οι δύο δια των εκπροσώπων τους θα έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο μπορεί να παρέμβει ακόμη και αυτεπάγγελτα ο αρμόδιος εισαγγελέας».

Στη Χίο έφθασαν, από χθες Πέμπτη και έως σήμερα τα χαράματα, συνολικά 46 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες. Το αντίστοιχο διάστημα στη Λέσβο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.Σήμερα και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής, καταγεγραμμένοι - εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.526 άτομα στη Λέσβο 5.149, στη Χίο 3.548 και στη Σάμο 1.829
ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous21/1/17 13:10

    Δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ψηφίσματα και εξώδικα οι αριστεροί δημοκράτες! Ακυρώνουν δημοψηφίσματα, αποφάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στα σχολεία, αποφάσεις δικαστηρίων και κατόπιν κατηγορούν όλους τους άλλους για φασίστες. Άμα έχεις τατιάνα-ευαγγελάτο και γελάδες να βλέπουν τηλεόραση την έχεις χάσει την μάχη!


    12G

    ReplyDelete