13/01/2017

Προκλήσεις από Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε δημιουργία καταστάσεων σε «υπό αμφισβήτηση γεωγραφικούς σχηματισμούς»

Θέμα βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει και πάλι η Άγκυρα με αφορμή τις εξαγγελίες του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού που μιλώντας στην Βουλή ανήγγειλε σχέδιο κατοίκησης και εξωραϊσμού 28 μικρών νησιών του Αιγαίου. Με χθεσινοβραδινή δήλωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτουογλου προειδοποιεί ότι η Τουρκία έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι «δεν θα δεχθεί την δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων σε υπό αμφισβήτηση γεωγραφικούς σχηματισμούς» επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί να δημιουργήσουν νομικά αποτελέσματα. Ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι δεν έχει διευκρινισθεί ποια νησιά περιλαμβάνει ο σχεδιασμός αυτός ο εν λόγω σχεδιασμός στο Αιγαίο. Ο κ. Μουφτουογλου συστήνει μάλιστα στην Ελλάδα να συμπεριφερθεί με «κοινή λογική» για εάν θέμα το οποίο χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευαίσθητο για την τουρκική κυβέρνηση και την τούρκικη κοινή γνώμη».

Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαντορινιός χειρίσθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα και ανευθυνότητα, καθώς αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση όφειλε είτε να αναφέρει ποιες είναι οι συγκεκριμένες βραχονησίδες ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις και αχρείαστες εντάσεις η εάν επρόκειτο για βραχονησίδες που αμφισβητεί η Τουρκία, τότε προφανώς είναι κάτι που δεν προαναγγέλλεται και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

http://www.liberal.gr/

Δεν περνούν παρά λίγες ώρες και οτιδήποτε γίνεται που δίνει την ευκαιρία στην Άγκυρα να επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», φροντίζει αμέσως να την αξιοποιήσει, όπως έγινε με την απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεΐν Μουφτούογλου, όταν ρωτήθηκε για «πολεοδομικό σχεδιασμό της Ελλάδας σε κάποιες νησίδες στο Αιγαίο»: «Ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε σε πολεοδομικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για 28 μικρά νησιά στο Αιγαίο. Αλλά δεν έχει ανακοινωθεί ποια νησιά περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός. Η χώρα μας έχει πολλές φορές ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι αυτά (τα τετελεσμένα) δεν θα προκαλούν νομικά αποτελέσματα. Περιμένουμε από τη γείτονα Ελλάδα να είναι διακριτική, σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο για την κυβέρνηση αλλά και την κοινή μας γνώμη».

Στις αιτιάσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ σχολίασε ο βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», είπε: «Είναι πολύ κακή η στιγμή, είναι πολύ κακή η συγκυρία, η Τουρκία να κινείται με αυτούς τους τόνους επαναφέροντας την απαράδεκτη λογική των δήθεν γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» δήλωσε ο σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική, απαιτείται ένας ελάχιστος και ουσιαστικός συντονισμός μεταξύ υπουργείων, για να υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

http://www.defence-point.gr/news/?p=169020

Η έγγραφη και πρωτοκολλημένη, κοινοβουλευτική απάντηση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού στις 3 Ιανουαρίου 2017 για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου «με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς, κυρίως, λόγους» άρχισε να αναπαράγεται ευρέως όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».Η πρωτοβουλία του υφυπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει τον εθνικό σχεδιασμό σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, αποκαλύπτοντας μάλιστα την πραγματοποίηση δύο συσκέψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών, επιβεβαιώνει τον ανεύθυνο και πρόχειρο τρόπο με τον οποίο πρόσωπα που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό χειρίζονται τα θέματα δημοσίου συμφέροντος. Πλέον μένει να διαπιστωθεί αν η συγκυβέρνηση θα προωθήσει την ένταξη του project στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Κύπρος” ή θα περιοριστεί στην επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος με διαρροές περί σοβαρή ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόσωπο του Ν. Σαντορινιού και την παραπομπή του project στις ελληνικές καλένδες.

http://e-amyna.com/

No comments :

Post a Comment