23/01/2017

Η.Π.Α:Επαναφορά συστήματος διασκορπισμού ναρκών σε υπηρεσία - Επιχειρησιακό λέιζερ εντοπισμού ναρκών ALMDS

Ένα «ξεχασμένο» (;) σύστημα διασκορπισμού ναρκών και οι νάρκες που χρησιμοποιεί και το οποίο είχε αρχικά χρησιμοποιηθεί τη δεκαετία του 1990, επαναφέρει σε υπηρεσία ο Στρατός των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να διαδραματίσει κύριο επιχειρησιακό ρόλο στην αντιμετώπιση σχεδόν ισάξιων (τεχνολογικά) αντιπάλων. Πρόκειται για τον διασκορπιστή ναρκών Volcano ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί επί τροχοφόρου ή τεθωρακισμένου οχήματος ή ελικοπτέρου και ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια είχε περιπέσει σε επιχειρησιακή αχρηστία, αφού ο Στρατός των ΗΠΑ δεν είχε διαπιστώσει επιχειρησιακή απαίτηση για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μόνο οι αναπτυγμένες στη Νότια Κορέα αμερικανικές δυνάμεις εικάζεται ότι συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το σύστημα, που χάρις στη δυνατότητα ταχείας στρώσης ναρκοπεδίων κρίθηκε ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση πιθανής εισβολής της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα στο συνημμένο βίντεο που αναρτήθηκε στο «youtube» το 2012, παρουσιάζεται η εκπαίδευση προσωπικού της 2ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού (2nd Combat Aviation Brigade) στη χρήση του συστήματος.

Σήμερα όμως, το Κέντρο Ολοκλήρωσης Δυνατοτήτων Στρατού (ARCIC: Army Capabilities Integration Center) της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC) του Στρατού των ΗΠΑ, επαναφέρει το Volcano στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cross Domain Fires», που αποτελεί μία από τις έξι προτεραιότητες εκσυγχρονισμού που έχουν αναληφθεί. Μάλιστα, σε παρουσίαση που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Fort Eustis με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για δυνατότητες (Capabilities Information Exchange) με τη βιομηχανία, έγινε γνωστό ότι ο Στρατός των ΗΠΑ προγραμματίζει την επαναφορά των διασκορπιστών Volcano σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση από το 2018.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε, ότι ο Κλάδος θα υποστηρίζει την επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση των δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη για μία τοποθετούμενη με το χέρι έκδοση του Volcano με την ονομασία SAVO. Στο πλαίσιο της νέας λογικής που διέπει την επιχειρησιακή του χρήση, το Volcano δεν αποτελεί μόνο μέσο ανάπτυξης κωλύματος στο πεδίο της μάχης (όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί), αλλά και ως μέσο εφελκυσμού των εχθρικών δυνάμεων σε χώρους καταστροφής ή ανάπτυξης περιμετρικής άμυνας. Προκειμένου να επιτευχθεί η επανεργοποίηση των Volcano, ο Στρατός θα πρέπει να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα συστήματα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις προβλέψεις της συνθήκης της Οτάβα. Άλλο ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η πιστοποίηση του συστήματος για χρήση από τα οχήματα που σήμερα διαθέτουν τα τάγματα μηχανικού των ταξιαρχιών (BEB: Brigade Engineer Battalion). Τέλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκ νέου ενεργοποίησης, θα καθοριστεί ο αριθμός και η κατανομή των συστημάτων που θα επανέλθουν σε υπηρεσία.

http://www.defence-point.gr/news/?p=169684

Την επίτευξη αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC: Initial Operational Capability) στο Ναυτικό των ΗΠΑ, του αερομεταφερόμενου συστήματος λέιζερ εντοπισμού ναρκών AN/AES-1 ALMDS (Airborne Laser Mine Detection System)(vid), ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Northrop Grumman. Υπενθυμίζεται, ότι το ALMDS έχει σχεδιαστεί με σκοπό την παροχή άμεσης, ευρείας περιοχής αναγνώρισης και αξιολόγησης της ναρκικής απειλής κατά τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων. Κατά βάση, το σύστημα αποτελεί ατρακτίδιο που φέρεται από ελικόπτερο και το οποίο χρησιμοποιεί δέσμη λέιζερ για την ταχεία σάρωση της επιφάνειας της θάλασσας. Η σκέδαση της δέσμης λέιζερ δημιουργεί τρισδιάστατες (3D) εικόνες του χώρου πλησίον της επιφάνειας της θάλασσας και οι οποίες επιτρέπουν τον εντοπισμό, ταξινόμηση και γεωγραφικό προσδιορισμό ναρκών αγκυροβολίου, με τις σχετικές πληροφορίες να απεικονίζονται σε σταθμό εργασίας και ταυτόχρονα να αποθηκεύονται για ανάλυση μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.Ειδικότερα, στο Ναυτικό των ΗΠΑ, το ALMDS εγκαθίσταται σε ελικόπτερα MH-60S Seahawk επί πυλώνα ανάρτησης βομβών τύπου 14 (Bomb Rack Unit – BRU 14) που προσαρμόζεται στο σύστημα ανάπτυξης, ρυμούλκησης και περισυλλογής του ελικοπτέρου. Κύριο χαρακτηριστικό του ALMDS είναι ότι η αυτόνομη φύση του επιτρέπει την ταχεία εγκατάσταση του σε διαφόρους τύπους αεροσκαφών και ελικοπτέρων και την αφαίρεση του μετά την εκτέλεση της αποστολής. Ήδη το ALMDS έχει ολοκληρωθεί και επιδειχθεί εγκατεστημένο επί ελικοπτέρου UH-60M Black Hawk ενώ οι ιαπωνικές ναυτικές δυνάμεις αυτοάμυνας το επιχειρούν με ελικόπτερα MCH-101.

http://www.defence-point.gr/news/?p=169680

No comments :

Post a Comment