15/01/2017

Πρόεδρος Σερβίας: Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τους Αλβανούς του Κοσόβου - Πρόεδρος Κοσσυφοπεδίου: «Απαράδεκτες οι απειλές του Νίκολιτς»

Βρεθήκαμε στο χείλος της σύγκρουσης, οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα ακολουθήσει από τους προσωρινούς θεσμούς στην Πρίστινα θα γίνει αιτία σύγκρουσης σε όποια περίπτωση σχετίζεται με το τρένο, που θα καταλήξει άσχημα. «Ας το σκεφθούν αυτό οι Αλβανοί και οι χορηγοί (προστάτες) τους», δήλωσε ο Νίκολιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Βελιγράδι, και πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της ROSU (ομάδα ειδικών δυνάμεων) στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι σημάδι ότι οι Αλβανοί θέλουν πόλεμο. Ο Νίκολιτς είπε ότι «εάν το ΝΑΤΟ δεν εκπληρώσει το ρόλο του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπως έγινε το Σάββατο με το τρένο από το Βελιγράδι προς τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, τότε δεν είναι απαραίτητο». Ο Νίκολιτς μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε ότι η Σερβία έχει έρθει σε επαφή με όλες τις χώρες από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας και προειδοποίησε ότι αυτό που συνέβη, έχει την πιθανότητα σύγκρουσης. «Το ξεκίνησε η Πρίστινα, και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, και τότε ποιος ξέρει τι μπορεί να επακολουθήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να στείλει ένοπλες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, εάν τεθεί σε κίνδυνο ο σερβικός πληθυσμός. «Εάν σκοτωθούν Σέρβοι, ναι», είπε ο Νίκολιτς στο ερώτημα εάν η Σερβία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ο Νίκολιτς μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού της Σερβίας, δήλωσε ότι η Σερβία δεν θέλει πόλεμο ότι δεν θα επιτεθεί, αλλά ως χώρα έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες της. Ο πρόεδρος της Σερβίας πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πρόκληση από την Πρίστινα να προκαλέσει σύγκρουση θα αποτύχει. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μετά τις πρόσφατες τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, όταν δεν εδόθη άδεια από τις αλβανικές αρχές, σε σερβικό τρένο να φθάσει στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και αναγκάσθηκε να επιστρέψει στο Βελιγράδι, σύμφωνα με το σερβικό ‘Beta’.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να στείλει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, "αν αυτό συμβεί, και πάλι είναι μια ‘πρόκληση’ για τις αρχές στην Πρίστινα''. Σε δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος Θάτσι, γράφει η κοσοβάρικη ιστοσελίδα ‘Zeri’, δήλωσε ότι οι απειλές της Σερβίας, ότι είναι έτοιμη για πόλεμο με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, δείχνουν σαφώς ότι οι προθέσεις της Σερβίας είναι ίδιες με εκείνες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς της δεκαετίας του ’90. «Οι απειλές πολέμου είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, και τόνισε βρίσκονται σε αντίθεση με το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων και απειλούν άμεσα την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια». Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι η Σερβία συνεχίζει την προπαγάνδα της για το Κοσσυφοπέδιο και ότι το τρένο από το Βελιγράδι προς τη Μιτρόβιτσα «ήταν ένα εργαλείο προπαγάνδας που έφερε μηνύματα και εικόνες με στόχο την πρόκληση και την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι το οποίο είναι σε αντίθεση με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων», σημειώνει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

2 comments :

  1. Anonymous16/1/17 08:35

    Η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα έχουν μπει στο νατο και οι μόνοι μαλάκες από όλους τους ευρωπαίους που πληρώνουν το 2% του αεπ που προβλέπεται είναι οι έλληνες που δεν μπορούν να πάρουν ότι όπλο θέλουν από όπου το θέλουν!


    12G

    ReplyDelete
  2. 12G
    ΑΠΟ ΤΟ 2% ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ 94% ΕΙΝΑΙ ΔΑΦΟΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ 2% ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ 50% ΑΥΤΟΥ.

    ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Κ.Λ.Π

    ReplyDelete