09/01/2017

Πριν καν ξεκινήσει η Διάσκεψη της Γενεύης (Πέμπτη) η ελληνική και ελληνοκυπριακή διπλωματία, καταγράφουν ήδη την πρώτη δεινή ήττα

Δέχτηκε, ο Αναστασιάδης, να μην συμμετέχει στην Διάσκεψη ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά με απαίτηση της Άγκυρας και του Λονδίνου, υποβιβάστηκε η συμμετοχή του, σε κοινοτάρχη της ελληνοκυπριακής κοινότητος, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή του εκπροσώπου των τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί. Αυτό σημαίνει κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν καν συνεδριάσει η Διεθνής Συνδιάσκεψη των εγγυητριών Δυνάμεων στη Γενεύη. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την τουρκική διπλωματική άποψη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», δηλαδή ανύπαρκτη και συνεπώς, το διεθνές κύρος του Αναστασιάδη, ως πρόεδρου ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε, υποβαθμίζεται, αν δεν εκμηδενίζεται. (Η δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ότι θα μετέχει με διπλή ιδιότητα, δηλαδή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της Ελληνικής Κοινότητας, απλά επιβεβαιώνει τον διασυρμό του ως επικεφαλή Ανεξάρτητου κράτους. Άλλωστε η ανακοίνωση του ΟΗΕ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση).

Ο Αναστασιάδης, πιεζόμενος από την αμερικανική διπλωματία (την απερχόμενη υφυπουργό Β. Νούλαντ), δέχεται να υποβαθμιστεί σε κοινοτάρχη και αυτό καθόλου δεν πρέπει να μας εκπλήττει, καθότι ο σημερινός πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του σχεδίου Ανάν (αμερικανο-βρετανικής εμπνεύσεως και τουρκικής αποδοχής) στο Δημοψήφισμα του 2004. Δυστυχώς, ο Κύπριος πρόεδρος είναι το όχημα, που οδηγεί σε αβεβαιότητα το μέλλον του ελληνισμού στην Κύπρο. Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, είναι δύσκολο να αντιληφτούμε, την πολιτική σημασία της ελληνικής άποψης (διαχρονικά), ότι, «η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται». Το διακύβευμα του Κυπριακού υπερβαίνει τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορά τον Ελληνισμό. Η Ελλάδα, η Μητρόπολη του Ελληνισμού, θα πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, ως στρατηγικός δρών, να έχει πρωτεύοντα ρόλο και να μην επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να αυτοκτονήσει, στην περίπτωση φυσικά, που διαπιστώσει, ότι η πολιτική του ένθερμου «Ανανιστή» Ν. Αναστασιάδη, οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά του Ερντογάν.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης φοβούνται ότι η επιρροή του προέδρου Ερντογάν θα μπορούσε να αυξηθεί, γράφει η Die Welt. «Μήπως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βάλει πόδι στις Βρυξέλλες μελλοντικά; Μπορεί να συγκυβερνά στην ΕΕ από την πίσω πόρτα; Θα μεταβληθεί το νησί της Μεσογείου σε Δούρειο Ιππο; Αυτά τα ερωτήματα δημιουργούν πονοκέφαλο στου διπλωμάτες των Βρυξελλών αυτή τη στιγμή. Αφορμή είναι οι αποφασιστικής σημασίας συνομιλίες για τη λεγόμενη διένεξη της Κύπρου οι οποίες ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα. «Σε όλους του συμμετέχοντες είναι ξεκάθαρο: χωρίς την έγκριση του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντσί, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Και ακριβώς εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ουδείς γνωρίζει ποιον ρόλο θέλει να παίξει ο απρόβλεπτος Τούρκος πρόεδρος. Ποιες παραχωρήσεις θα απαιτήσει στο τέλος και ποια επίδραση θα έχουν τελικά οι σημερινές εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης» όπως σημειώνει.

«Για να γίνει πιο σαφές: Αποφάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο πλευρές μπορούν να λαμβάνονται μόνον από κοινού, όπως επίσης και οι δύο θα έχουν δικαίωμα βέτο. Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν συνεπώς να συναποφασίζουν μαζί με το κράτος μέλος της Κύπρου. Αυτό όμως θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στις αποφάσεις του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία απαιτείται ομοφωνία ιδίως σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν γεμάτοι ανησυχία ότι υφίσταται ο κίνδυνος να χρησιμοποιήσει τους Τουρκοκύπριους για να επιτύχει τους στόχους του και να συναποφασίζει στις Βρυξέλλες» καταλήγει η Die Welt.

ΑΜΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος προέβη στην κάτωθι δήλωση αναφορικά με τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού για το εθνικό ζήτημα του Κυπριακού: "Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει σαν αντιδημοκρατική την ενέργεια του Πρωθυπουργού να αποκλείσει τον επικεφαλής της τρίτης πολιτικής δυνάμεως της χώρας από τις συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση για το μέγα εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Για ένα εθνικό θέμα έχουν λόγο όλοι, πόσο μάλλον το κόμμα των Ελλήνων Εθνικιστών. Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει επίσης και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που αποδέχθηκε αυτήν την αντιδημοκρατική μεθόδευση του Αλέξη Τσίπρα χωρίς καμία διαμαρτυρία. Επί της ουσίας είμαστε ενάντια σε κάθε λύση ομοσπονδιακή, την οποία προωθεί ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Αναστασιάδης και κακώς το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδος του συμπαρίσταται σε αυτήν την ενέργεια, η οποία θα οδηγήσει στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Και η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άλλο "σχέδιο Ανάν" το οποίο έχει καταδικάσει στην συντριπτική του πλειοψηφία ο Ελληνικός Κυπριακός Λαός. Η Χρυσή Αυγή πιστεύει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει λύση για το Κυπριακό, όσο υπάρχει ακόμα και ένας στρατιώτης του "Αττίλα" πάνω στην Ελληνική Μεγαλόνησο. Ακόμη και αν υπάρχει έστω και ένας έποικος πάνω σε αυτό το Ελληνικό νησί. Ο εποικισμός είναι εθνοκάθαρση. Είναι έγκλημα πολέμου. Όλα αυτά όμως είναι λεπτομέρειες για το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδος και της Κύπρου που προχωρούν σε μία λύση εθνικά μειοδοτική". 

ΒΙΝΤΕΟ: https://www.youtube.com/watch?v=Y1SFOKNWiLQ

Η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται ως συμπαγές μέτωπο Τουρκοκυπρίων και «μητέρας Τουρκίας», ο ελληνισμός είναι και πάλι θεσμικά διχασμένος. Σήμερα με τραγικά υποβαθμισμένη την ισχύ τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου συρόμεθα σε μια διαδικασία «λύσεως» στην οποία υποτίθεται ο μετριοπαθής Ακιντζί θέλει να επιβάλλει τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Αποτέλεσμα είναι ο λεγόμενος «διεθνής παράγων» να περιμένει από εμάς να υποχωρήσουμε. Και αν δεν το κάνουμε, θα θεωρηθούμε αδιάλλακτοι. Όπως ακριβώς είχαμε θεωρηθεί και όταν απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν… Υπάρχει όμως και μια επικίνδυνη συγκυρία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πιέζουν για λύση στις επόμενες λίγες μέρες. Όσο ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζουν οι αδαείς θιασώτες των Δημοκρατικών στην Αμερική, μάλλον θα είναι ευνοϊκό για μας να  περιμένουμε να φύγει η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση. Άλλωστε αν είχε ελαχίστη αξιοπρέπεια θα έπρεπε να είχε σταματήσει να ανοίγει θέματα από την ημέρα που ένας άλλος πρόεδρος εξελέγη. Ποιες λοιπόν είναι οι σκοπιμότητες που επιβάλλουν στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν να επιμένει τόσο σκληρά; Γιατί ο διάδοχος της Χίλαρι Κλίντον (η οποία δημιούργησε την «αραβική άνοιξη») Τζον Κέρι, θέλει τόσο πολύ να επιβάλει λύση;

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.elkosmos.gr/na-giati-den-linete-to-kipriako/

No comments :

Post a Comment