17/01/2017

Η Συνέντευξη Λαβρόφ

«Η Ρωσία αναμένει να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη στρατηγική σταθερότητα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, ο διάλογος αυτός μπορεί να αφορά τα υπερηχητικά όπλα, την αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, τα διαστημικά όπλα και τις πυρηνικές δοκιμές. Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσει τα θέματα αυτά, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος αναλάβει τα καθήκοντά του.  Όμως ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής είναι κακή ιδέα.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να στρατολογήσουν Ρώσους διπλωμάτες τα τελευταία χρόνια. «Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία για το θέμα αυτό. Όμως πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του (Αμερικανού απερχόμενου προέδρου) Μπαράκ Ομπάμα, ο αριθμός αυτών των μη φιλικών ενεργειών εναντίον των διπλωματών μας έχει αυξηθεί», εξήγησε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι απόπειρες να στρατολογηθούν Ρώσοι διπλωμάτες από Αμερικανούς πράκτορες έφτασαν στο απόγειό τους τον Απρίλιο. Μεταξύ αυτών που δέχθηκαν προτάσεις, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ήταν ανώτεροι διπλωμάτες, στους οποίους προσφέρθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Εξάλλου, ο Ρώσος υπουργός κατήγγειλε ότι Αμερικανοί διπλωμάτες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να εξαπέλυσε η Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ, ο Λαβρόφ απάντησε ότι είναι «κατασκευασμένες» και ότι θα πρέπει να αποδειχθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σχέσεις με τη Ρωσία έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα έπρεπε να απολυθούν. Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τσαρλατάνο και τον Βρετανό πρώην πράκτορά της MI6 που έγραψε την έκθεση για τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα.

Οι πάντες πρέπει να είναι σε επιφυλακή ώστε να αποφευχθεί μια πολεμική αντιπαράθεση στα Βαλκάνια όπου οι εντάσεις αυξάνονται, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Δυστυχώς, τα Βαλκάνια έχουν υπάρξει εστία πολύ σημαντικών συγκρούσεων περισσότερο από μια φορά. Είμαι πεπεισμένος, αν και όπως ξέρουμε η ιστορία διδάσκει ότι δεν διδασκόμαστε από την ιστορία, ότι αυτή τη φορά οι πάντες θα καταλάβουν την ανάγκη να εμποδίσουμε μια στρατιωτική αντιπαράθεση, ακόμα κι εάν οι εντάσεις αυξάνονται εκεί». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, αυτές οι πηγές ανησυχίας δημιουργήθηκαν, σε σημαντικό βαθμό, «από τις πολιτικές που εφάρμοσαν από εκείνους που επιβάλουν τις λεγόμενες ευρωπαϊκές αξίες σε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο μετα-χριστιανικό τρόπο ζωής για όλους τους λαούς των Βαλκανίων». Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία». Αναφέρθηκε και στο περιστατικό με το σερβικό τρένο και πήρε το μέρος της Σερβίας. «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Είπε ότι υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που εγγυούνται την ελευθερία μετακίνησης και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλβανικές [κοσοβάρικες] υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο βόρειο Κόσοβο όπου ζουν Σέρβοι. «Θεωρώ ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις συμφωνίες, τις οποίες αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυάται, παραβιάστηκαν σε αυτή την περίπτωση».

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ: http://www.defence-point.gr/news/?p=169308

Υπέρ των εγγυήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι τις επιμέρους εγγυήσεις μιας χώρας ή δυο-τριών χωρών, τάχθηκε διά του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσική Ομοσπονδία, μια θέση που ικανοποιεί απόλυτα την ελληνική θέση στις συνομιλίες που ζητά την εγκατάλειψη του συστήματος εγγυήσεων που οδήγησε στην εισβολή του 1974… Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε τη στάση της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, μια απάντηση η οποία δεν θα αρέσει καθόλου στον όψιμο «σύμμαχο» Ερντογάν και την τουρκική κυβέρνηση. Ήταν μάλιστα αρκούντως δεικτικός, καθώς αφού πρώτα διευκρίνισε πως Έλληνες και Κύπριοι συνομιλητές συμφώνησαν με τη ρωσική θέση, «κάποιοι συμμετέχοντες» δεν στήριξαν την πρόταξη για διεξαγωγή Διάσκεψης με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας…

http://www.defence-point.gr/news/?p=169303

No comments :

Post a Comment