22/12/2016

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας: Οι στόχοι, το μοντέλο ανάπτυξης και τα προβλήματα (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ)

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της γείτονος αποτελούν λόγο προβληματισμού τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρύτερη περιοχή- ειδικά δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή και τις κατευθύνσεις που παίρνει η κυβέρνηση Ερντογάν. Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας του Atlantic Council, όπου τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για «μείωση της μεγάλης εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα» κρίνονται «φιλόδοξα». Η κυβέρνηση της γείτονος έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία και μια γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών ενέργειας, τον έναν στη Μερσίνη της Τουρκίας, στη μεσογειακή ακτή, και τον άλλο στη Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η μοίρα των εγχειρημάτων βασίζεται σε vendor financing (διαδικασία κατά την οποία μια εταιρεία δανείζει χρήματα σε κάποιον για να αγοράσει αυτός προϊόντα ή περιουσιακά της στοιχεία), που σχετίζεται με την υιοθέτηση ενός μοντέλου «build, operate, own» (BOO), καθώς και με πολιτικού περιεχομένου συμφωνίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και είχε απορρίψει προσφορά της ρωσικής Rosatom το 2008, η Τουρκία άρχισε διμερή διαπραγμάτευση με τη ρωσική κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας συμφωνία το 2010. Τρία χρόνια μετά, η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τη γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία των Mitsubishi Heavy Industries, Itochu, και Areva για την κατασκευή του αντιδραστήρα Atmea-1 στη Σινώπη.

Το μοντέλο ΒΟΟ προϋποθέτει η εταιρεία να παρέχει χρηματοδότηση για την κατασκευή του αντιδραστήρα και να τον διαχειρίζεται, με αντάλλαγμα εγγύηση από την τουρκική κυβέρνηση για συγκεκριμένη τιμή αγοράς του ρεύματος που παράγεται στις εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, εάν ένα από τα δύο προγράμματα περατωθεί με επιτυχία, η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα βασίζεται σε ξένη εταιρεία για τη διαχείριση πυρηνικού σταθμού στο έδαφός της- οπότε τα μαθήματα που θα αποκομιστούν θα έχουν ενδιαφέρον και για άλλες χώρες. Ωστόσο, ο συντάκτης της έρευνας (Aaron Stein) υπογραμμίζει πως τα σχέδια πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας συνδέονται και εξαρτώνται από τις δυνατότητες των συνεργαζόμενων εταιρειών για συγκέντρωση κεφαλαίου ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί το κόστος της κατασκευής- ένα δεδομένο που προκύπτει από το μοντέλο ΒΟΟ. Επίσης, το μοντέλο αυτό επηρεάζεται από εξωτερικές εξελίξεις, όπως η πιστοληπτική υποβάθμιση της Τουρκίας, η αξία της λίρας και του ρουβλιού και η κατάσταση των τουρκικών πολιτικών θεσμών. Ακόμη, το μοντέλο ΒΟΟ εμπεριέχει κάποια «conflicts of interest», για την επίλυση των οποίων θα χρειάζονταν αλλαγές στην τουρκική νομοθεσία, ενώ επίσης τίθενται ζητήματα όπως η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων από την Τουρκία, καθώς και οι μηχανισμοί για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, αλλά και ποιοι θα είναι υπόλογοι. Η τουρκική κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στην έρευνα, έχει επιδιώξει την επίλυση αυτών των ζητημάτων, αλλά έχει καθυστερήσει η έγκριση της σχετικής νομοθεσίας.

Παρά τα ζητήματα αυτά, η Τουρκία έχει συμφέρον για την επίλυσή τους, οπότε το συμπέρασμα του συντάκτη είναι πως η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, εκφράζοντας την άποψη πως οι ΗΠΑ και η ΙΑΕΑ θα έπρεπε να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, «ώστε να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο για κατασκευή αντιδραστήρων.

http://www.huffingtonpost.gr/2016/12/22/eidhseis-diethnes-pyrhniko-programma-tourkias_n_13784870.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ, (ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ) ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.   ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΕΝΑ ΒΟΛΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΗΞΗ ΕΤΣΙ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΙΑΣ ΣΟΒΟΥΣΑΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ. ΤΟ ...ΜΟΝΤΕΛΟ BOO ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟ "BOOM".
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΑΥΤΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ (ΩΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ) ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ ΠΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΑΡΞΗΣ.
1) ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ "ΥΛΙΚΑ" ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ.
2) ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗ) ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ (ΙΑΠΩΝΙΑ).
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΙ. Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΗΣ. ΗΠΑ (ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ), ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΚΙΝΑ, ΤΩΡΑ.

Υ.Γ: ΟΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΕΣ (ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ "ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ;" ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΜΩΤΡΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΓΑΥΓΙΣΕΤΕ; ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΗΖΕΤΕ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ (ΤΑ ΣΟΝΑΡ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΤΙΣ ΑΡΣΕΝΙΚΕΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΗ) ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΤΑ ...ΚΟΡΑΛΙΑ (ΘΑ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΑΟΖ !!!) ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΜΕ ΤΑ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΜΙΚΡΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Π.Α) ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΩΣ. ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΣΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ ΤΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ. ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΟΣΟ ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΑΣ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ.

No comments :

Post a Comment