14/12/2016

Τσετσένοι, Ουζμπέκοι και Τατζίκοι θύματα Ρώσσων εκτελεστών στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC

Μια σειρά δολοφονιών ανδρών από άνδρες που προέρχονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έχει λάβει χώρα στην Τουρκία- και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπάρχουν στοιχεία πως κάποιες εξ αυτών έγιναν από εκτελεστές από τη Ρωσία, περιλαμβανομένων ονομάτων, φωτογραφιών και ενός memory stick που έπεσε στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας. Ένας εκ των νεκρών ήταν ο Ρουσλάν Ισραπίλοφ, ο οποίος υποψιαζόταν για καιρό πως Ρώσοι εκτελεστές του την είχαν στημένη- πεποίθηση την οποία είχε εκφράσει σε μήνυμα σε φίλο του στα τέλη του Απριλίου, όπου είχε κάνει αναφορά σε άνδρες που είχαν κρύψει το αυτοκίνητό τους πίσω από δέντρα και τον παρακολουθούσαν. Ο Ισραπίλοφ είχε διαφύγει από την Τσετσενία λόγω των συγκρούσεων εκεί και είχε καταφύγει μαζί με άλλους στη μικρή τουρκική πόλη Ιλιμτεπέ. Δύο εβδομάδες μετά το μήνυμα, ο 46χρονος έπεφτε νεκρός από σφαίρες στο κατώφλι του σπιτιού του. Ο Ισραπίλοφ (που είχε γυναίκα και παιδιά) είχε πολεμήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία τη δεκαετία του 1990. Θεωρείται πως ενδεχομένως να εξακολουθούσε να είχε σχέσεις με το τσετσενικό κίνημα αντίστασης- ωστόσο δεν είναι γνωστός ο ακριβής λόγος της δολοφονίας του.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά 12 δολοφονιών ανδρών από την πρώην ΕΣΣΔ (Τσετσένων, Ουζμπέκων και Τατζίκων) που είχαν καταφύγει στον Τουρκία. Έξι μήνες νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου 2015, ένας άλλος Τσετσένος, ο Αμπντουλβαχίντ Εντελγκίριεφ, σκοτώθηκε ενώ ήταν να πάει την ανιψιά του για ψώνια σε εμπορικό κέντρο σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης. Καθώς ξεκινούσε για το εμπορικό κέντρο, ένα άλλο αυτοκίνητο του μπλόκαρε τον δρόμο. Από αυτό πετάχτηκε ένας άνδρας πυροβόλησε μέσα από το παράθυρο, αστοχώντας. Ο Εντελγκίριεφ έτρεξε προς το σπίτι του, αλλά οι άγνωστοι άνδρες τον καταδίωξαν, τον πέτυχαν με τα πυρά τους και μετά τον μαχαίρωσαν στον λαιμό. Ο Εντελγκίριεφ ήταν γνωστός ως υπέρμαχος μιας ανεξάρτητης ισλαμικής Τσετσενίας- ακόμα και μετά την εξόντωση των περισσότερων τσετσενικών αντάρτικων οργανώσεων ή την προσχώρησή τους στις τάξεις αυτών υπό τον πρόεδρο της Τσετσενίας και σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ. Είχε καταφύγει στα βουνά μέχρι το 2008, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Αφού νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, προσχώρησε στις τάξεις χιλιάδων άλλων ισλαμιστών μαχητών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Συρία, και ειδικότερα στο, προσκείμενο στην Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νόσρα. Πολλοί σκοτώθηκαν στη Συρία, ωστόσο αυτός γύρισε στην Τουρκία και φέρεται να είχε ενταχθεί σε ομάδα που σχεδίαζε συνέχιση της τζιχάντ σε ρωσικό έδαφος. Επίσης, θεωρείται πως ενδεχομένως να συμμετείχε σε σχέδιο δολοφονίας του Πούτιν.

Η πρακτική των εκτελέσεων στο εξωτερικό φαίνεται πως δεν είναι κάτι άγνωστο στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες: Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δολοφονία του Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, πρώην προέδρου της Τσετσενίας, στο Κατάρ το 2004, με βόμβα στο αυτοκίνητό του. Δικαστήριο του Κατάρ καταδίκασε δύο Ρώσους πράκτορες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, πριν τους επιτρέψει να επιστρέψουν στη Ρωσία για να εκτίσουν εκεί τις ποινές τους, όπου έγιναν δεκτοί με τιμές. Όσον αφορά στις δολοφονίες στην Τουρκία, λίγες έχουν επιλυθεί- ωστόσο έγγραφα της τουρκικής αστυνομίας που έφτασαν στα χέρια του BBC υποδεικνύουν πως μια τριπλή δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 2011 άφησε πίσω της πολλά στοιχεία. Τα θύματα ήταν Τσετσένοι μαχητές που πιστευόταν πως συνδέονταν με τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, (37 νεκροί και 170 τραυματίες). Και οι τρεις εκτελέστηκαν στο Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης- ωστόσο οι πέντε εκτελεστές άφησαν πίσω τους στοιχεία, σε αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει, περιλαμβανομένων ονομάτων, φωτογραφιών, ενός USB με στοιχεία για τις ζωές τους (φωτογραφίες με αυτοκίνητα, φίλους κ.α., καθώς και μια μηχανή με ναζιστικά σύμβολα). Οι άνδρες αυτοί προέρχονταν από τη Ρωσία. Οι έρευνες της αστυνομίας είχαν αποτελέσματα, αποδίδοντας στοιχεία σχετικά με το πώς κινούνταν τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ βρέθηκαν και βίντεο με δραστηριότητές τους, που είχαν τραβηχτεί από κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Όσον αφορά στα θύματα (Μπεργκ Χατζ Μουσάεφ, Ρουστάμ Αλτεμίροφ και Ζαουρμπέκ Αμρίεφ), εκτελέστηκαν ενώ επέστρεφαν στα σπίτια τους από τις προσευχές της Παρασκευής. Οι δράστες τους περίμεναν σε μια γωνία με δύο αυτοκίνητα, και τους εκτέλεσαν με βροχή πυροβολισμών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με ταχύτητα και εγκατέλειψαν τη χώρα. Πέρα από Τσετσένους, έχουν εκτελεστεί και άλλοι, όπως ένας Ουζμπέκος κληρικός, ο Αμπντουλάχ Μπουχαρί, στις 10 Δεκεμβρίου, που πυροβολήθηκε ενώ κατέφθανε σε ισλαμικό σχολείο στο Ζεϊτινμπουρνού της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν στοιχεία ότι ο φόνος σχεδιάστηκε στη Μόσχα, και ότι ήταν ένας Ουζμπέκος με ρωσικό διαβατήριο, εκπαιδευμένος από τη ρωσική FSB, αυτός που έψαχνε εκτελεστές για το χτύπημα. Υποτίθεται πως είχε λίστα με 15 άτομα στην Τουρκία, για τα τέσσερα εκ των οποίων οι ρωσικές υπηρεσίες ήθελαν να εκτελεστούν άμεσα και ταυτόχρονα, με αμοιβή 300.000 δολαρίων για τον καθένα. Μεταξύ των λόγων αυτών των ενεργειών θεωρείται πως είναι και μια ευρύτερη στρατηγική της Μόσχας, με την FSB να κάνει «βρώμικες δουλειές/ χάρες» σε κυβερνήσεις χωρών όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε δολοφονίες στο εξωτερικό. Όσον αφορά στους φόνους στην Τουρκία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, έχει πει ότι «δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι», αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση. Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Τουρκία δεν φαίνεται επίσης να έχει κάνει πολλά για την αποτροπή των δολοφονιών αυτών- μάλιστα, σημειώνεται πως συλλήψεις κάποιων υπόπτων έγιναν μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη στα σύνορα με τη Συρία, όταν οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε πολύ κακό σημείο. Έκτοτε οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί.

http://www.huffingtonpost.gr/

No comments :

Post a Comment