22/11/2016

Ερντογάν: "Θα συζητήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάννης που μας φυλακίζει"

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε για πρώτη φορά ότι η Τουρκία θέλει να συζητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, που το 1923 όρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου. «H Λωζάννη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι φυλακισμένη στα συμφωνηθέντα του 1923, λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι το γεωπολιτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τον Ψυχρό Πόλεμο έχει πλέον παρέλθει. Πρόκειται για μία κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά του τούρκου προέδρου, καθώς ουσιαστικά μιλά για αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την κυριότητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έως τη μεθόριο της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.  Αν και ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη συνθήκη, κυρίως προτάσσοντας τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος έκανε τόσο σαφή και ευθύ λόγο σε αναθεώρησή της.

http://www.skai.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Ο Ερντογάν επιπλέον είπε σε ομιλία του σε σπουδαστές της Ακαδημίας της Αστυνομίας, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με τον Τσίπρα πως η Τουρκία θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους για την εθνική της ασφάλεια, “στην πηγή τους”, δηλαδή εκτός των συνόρων της. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ. ΠΟΣΟ ΠΑΤΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΥΠΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ), ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ. (ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ).

"Η 4η Δεκεμβρίου πιθανολογείται ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Γίνονται διαβουλεύσεις και σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζητείται και το ενδεχόμενο η συνάντηση των δύο ηγετών να γίνει ακόμη και σε ουδέτερο έδαφος.ς διαδικασίας.  Την περασμένη Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά και για την ισχύ της συμφωνίας για το προσφυγικό."

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500116356

ΣΧΟΛΙΟ "Defence-point":  Ετοιμαστείτε για περιπέτειες… όπως όλα δείχνουν, οι μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολα και διόλου δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις. Το να πούμε ότι πολλοί εκ των οποίων που έλεγαν απίστευτες βλακείες τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια για τη φύση της τουρκικής απειλής είναι ακόμα… στα πέριξ και παριστάνουν ότι δεν έχουν πει ποτέ τίποτα, απλώς περιττεύει. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστάτησε στην αποχαύνωση της ελληνικής κοινωνίας με κάτι άθλιους τύπους αλά Θεοδωρίδη που περιέθαλπε, όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν μόνος του.

1 comment :

  1. ΠΑΝΤΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ/ΕΝΤΑΞΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ '17 ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΗΗΗΗΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ReplyDelete