3.11.16

Οι ρωσικές αρχές σφράγισαν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα... αλλά μετάνιωσαν 2 μέρες μετά και τα ξανάνοιξαν

Οι ρωσικές αρχές σφράγισαν τα γραφεία της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στη Μόσχα χωρίς εξηγήσεις, ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωσης υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.«Οι εργαζόμενοι της οργάνωσης διαπίστωσαν σήμερα το πρωί κατά τις 10.00 ότι έχουν τοποθετηθεί σφραγίδες. Δεν είχαμε λάβει καμία ειδοποίηση και οι σφραγίδες τοποθετήθηκαν κατά την απουσία τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.«Όλα μας τα πράγματα, οι υπολογιστές και τα έγγραφά μας είναι εκεί, πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Ιβάν Κοντρατένκο, εργαζόμενος στην Διεθνή Αμνηστία στη Ρωσία.Η οργάνωση ανάρτησε φωτογραφία των σφραγίδων στις οποίες αναγράφεται ότι τα γραφεία ανήκουν στην Ρωσική Ομοσπονδία και ότι η οργάνωση πρέπει να απευθυνθεί στις αρχές της πόλης της Μόσχας για να λάβει πληροφορίες. Ένας τηλεφωνικός αριθμός υποδεικνύεται, αλλά το τηλέφωνο ηχεί στο κενό, εξηγεί ο Ιβάν Κοντρατένκο.H Διεθνής Αμνηστία, που στεγάζεται τα γραφεία αυτά εδώ και 20 χρόνια, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι κλειδαριές έχουν αλλάξει και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο. Το γραφείο της Μόσχας είναι το μοναδικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν έχει απολύτως καμία πληροφορία για το θέμα» και ότι «πρώτη φορά ακούει να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο». Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τελούν υπό όλο και περισσότερο σκληρό έλεγχο στη Ρωσία. Από το 2012, νόμος υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» να καταγράφονται ως «ξένοι πράκτορες». Από τον Μάιο, νέος νόμος εφαρμόζεται κατά των διεθνών οργανώσεων: επιτρέπει το κλείσιμο χωρίς δικαστική απόφαση ξένης οργάνωσης που απειλεί την «εθνική ασφάλεια» ή τα «συνταγματικά θεμέλια» της Ρωσίας και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Η Μ.Κ.Ο "Διεθνής" Αμνηστία μπορεί να επιστρέψει στο γραφείο της στη Μόσχα από το οποίο εκδιώχθηκε αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ένας σύμβουλος των ανθρώπινων δικαιωμάτων για το Κρεμλίνο χθες, αφού συζήτησε το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όταν τα μέλη του προσωπικού της ΔΑ έφτασαν στο γραφείο τους στο κέντρο της Μόσχας τη Τετάρτη, το βρήκαν κλειδωμένο, με τις κλειδαριές αλλαγμένες και το ηλεκτρικό κομμένο. Το δημαρχείο της Μόσχας, από όπου νοικιάστηκαν τα γραφεία, είπε ότι η οργάνωση τους χρωστούσε νοίκι, αλλά η ΔΑ απάντησε πως ήταν όλα πληρωμένα. Ο Μιχαήλ Φέντοτοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων το οποίο υποβάλλει επισήμως έκθεση στο Κρεμλίνο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είχε συναντηθεί με τον Πούτιν και είχαν συζητήσει το θέμα. “Το συμβόλαιο έχει αποκατασταθεί πλήρως. Αυτή (η ΔΑ) θα μπορέσει να επιστρέψει στο γραφείο το συντομότερο δυνατό. Ο Πούτιν έχει ενημερωθεί γι’ αυτό”, είπε ο Φέντοτοφ.

Σύντομα μετά από τη συνάντηση αυτή, ο Τζον Νταλχούιζεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της ΔΑ, είπε στο Reuters ότι η ομάδα είχε κληθεί από τον Βλαντίμιρ Γιεφίμοφ, επικεφαλής του τμήματος ακινήτων της πόλης, ο οποίος είπε ότι μάλλον είχε γίνει κάποιο μπέρδεμα. Σύμφωνα με τον Νταλχούιζεν, ο Γιεφίμοφ κάλεσε την οργάνωση σε συνάντηση για τη Δευτέρα. (Η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στη Ρωσία.) “Θα έλεγα ότι αυτό είναι θετικό και ότι προσβλέπουμε στη συνάντηση και στην επίλυση του θέματος αυτού”, είπε ο Νταλχούιζεν. Η ΔΑ δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης αγνόησαν τις παρακλήσεις της για διάλογο, ενώ το τμήμα ακινήτων της Μόσχας δεν ήταν εύκαιρο να μιλήσει στο Reuters. Μετά από την είδηση της έξωσης τη Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) εξέφρασε την ανησυχία του. Οι οργανώσεις δικαιωμάτων οι οποίες ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό έχουν υποστεί αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία του Πούτιν.

ΑΜΠΕ

No comments :