28/11/2016

Σερβία: Οι Τζιχαντιστές που επιστρέφουν καλύπτονται με ‘πιστοποιητικά σχολικής εκπαίδευσης’ - Γερμανία: To 30% των τζιχαντιστών που επιστρέφουν παραμένουν εξτρεμιστές

Εξτρεμιστές από τη Σερβία, που πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία, επιστρέφουν, τώρα, με έγγραφα-πιστοποιητικά που δείχνουν ότι μετέβησαν εκεί για να αποκτήσουν  εκπαίδευση, προκειμένου να αποφύγουν ποινές φυλάκισης, βάσει του νέου νόμου στη Σερβία, που αναφέρεται σε συμμετοχή σε πολέμους στο εξωτερικό. Αυτό σημειώνει η εφημερίδα ‘Politika’ της Σερβίας, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο Ιγκόρ Μπέτσιτς, πρόεδρος των Υπηρεσιών Ασφαλείας Ελέγχου, ο οποίος ανέφερε ότι 11 τζιχαντιστές που επέστρεψαν πρόσφατα από την πρώτη γραμμή των χωρών αυτών, φέρουν τα έγγραφα αυτά. «Έχουμε γνώση των δραστηριοτήτων τους εκεί που πήγαν. Έχουν φέρει έγγραφα που δείχνουν ότι μετέβησαν στις εμπόλεμες χώρες με το πρόσχημα της εκπαίδευσης. Ξέρουμε ότι ήταν στα πεδία των μαχών, αλλά μέσω της δικαστικής διαδικασίας είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί», είπε ο Μπέτσιτς. Ο νόμος προβλέπει για εκείνους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να εμπλακούν σε πολέμους, ποινές από έξι μήνες έως πέντε χρόνια στη φυλακή. Η συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες επιφυλάσσει ποινή έως 8 έτη στη φυλακή και για εκείνους που διοργανώνουν και προσλαμβάνουν μαχητές προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με έρευνα την οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt, το 25% των τζιχαντιστών οι οποίοι επιστρέφουν στην Γερμανία συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας, δηλαδή ο ένας στους τρεις τζιχαντιστές οι οποίοι επιστρέφουν στη Γερμανία παραμένουν εξτρεμιστές, το 8% επιστρέφει μόνο για «λόγους τακτικής, είτε για να ξεκουραστεί, είτε για να προμηθευτεί εξοπλισμό και χρήματα», ενώ μόνο ο ένας στους δέκα επιστρέφει έχοντας απομυθοποιήσει τους ισλαμιστές. Σύμφωνα με την έρευνα την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα και η οποία κατατάσσεται στην κατηγορία της διαβαθμισμένης μυστικής υπόθεσης, συνολικά πάνω από 850 ισλαμιστές έχουν ταξιδέψει στα εδάφη της Συρίας όπου γίνεται ο εμφύλιος πόλεμος και στο Βόρειο Ιράκ. Εξ αυτών μόνο οι 270 επέστρεψαν στη Γερμανία. Για την έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού του κρατιδίου της Εσσης (HKE), τη γερμανική υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (BKA) και την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV), εξετάστηκαν 780 βιογραφικά πολιτών μεταξύ 13 και 62 ετών, όπως αναφέρει η Welt.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment