28/11/2016

Ισραήλ: Επιπρόσθετη προμήθεια 17 μαχητικών F-35. Σύνολο 50

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Έφτασε η ώρα για τα δυο πρώτα F-35A Adir στο Ισραήλ
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Aviationist», τα αεροσκάφη δεν θα διαθέτουν την ειδική ισραηλινή επίστρωση χαμηλής παρατηρησιμότητας, η οποία θα εφαρμοστεί – θα περαστεί από τους Ισραηλινούς ειδικούς. Το στοιχείο αυτό ήταν ελάχιστα γνωστό μέχρι σήμερα και αποδεικνύει ότι η ερευνητική δραστηριότητα στο εβραϊκό κράτος και σε αυτό τον τομέα έχει φέρει αποτελέσματα. Δεν θα είναι όμως αυτή η μοναδική αλλαγή που θα έχουν τα ισραηλινά F-35A «Adir», καθώς όπως συνηθίζουν οι Ισραηλινοί και έχουν προφανώς τους λόγους τους γι’ αυτό, στα αεροσκάφη θα ενσωματωθεί πλήθος διαβαθμισμένων τεχνολογιών στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου – συστημάτων αυτοπροστασίας (EW: Electronic Warfare), συστημάτων επικοινωνίας, εγχώριων όπλων-βλημάτων και λογισμικό σε διάφορα επίπεδα.

Μετά από τη χθεσινή συνεδρίασή του, το ειδικό κυβερνητικό όργανο του Ισραήλ που αποτελείται από επιλεγμένους – με βάση τα χαρτοφυλάκια – υπουργούς, αποφάσισε να προχωρήσει στην άσκηση του «δικαιώματος προαίρεσης» (option), συμβατικής αποπροσγείωσης (CTOL: Conventional Take Off and Landing), που προβλέπεται στη σύμβαση προμήθειας των μαχητικών F-35A Lightning II και αφορά στην επιπρόσθετη προμήθεια 17 μαχητικών με τους ίδιους όρους, με αποτέλεσμα ο στόλος των μαχητικών του τύπου στο ισραηλινό οπλοστάσιο να ανέλθουν στα 50 (δύο ενισχυμένες μοίρες). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκυρου «Aviationist», πριν το τέλος του έτους, περίπου το επόμενο 20ήμερο, αναμένεται η παράδοση των πρώτων δύο μαχητικών F-35A Adir (όπως ονομάζεται το μαχητικό σε ισραηλινή υπηρεσία) στην αεροπορική βάση «Nevatim» στο νότιο τμήμα της χώρας. Το κόστος των πρώτων 33 αεροσκαφών που αγοράστηκαν σε δύο δόσεις, η πρώτη κόστους 2,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η δεύτερη αξίας 2,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων , με τις συμβάσεις να συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία υποδομών στο Ισραήλ, εξομοιωτές για την εκπαίδευση ιπταμένων και φυσικά ανταλλακτικά. Ως είθισται στην περίπτωση ισραηλινών συστημάτων, ελάχιστοι γνωρίζουν τις τροποποιήσεις που υφίσταται το σύστημα για να ενσωματωθούν διαβαθμισμένα συστήματα ισραηλινής κατασκευής, όπως τα τεχνολογίας αιχμής συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου (EW: Electronic Warfare), κάτι που συχνά οδηγεί στην προσθήκη «I» (π.χ. F-16I), που παραπέμπει σε διαφορετική διαμόρφωση από την στάνταρ του κατασκευαστή.

Καθώς οι σχέσεις της Δύσης με το Ιράν δείχνουν σημάδια επιδείνωσης και η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία αλλάζει τα δεδομένα, καθώς είχε εκφραστεί απαξιωτικά για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ οι αραβικές-σουνιτικές χώρες έχουν τρομοκρατηθεί από την προοπτική προμήθειας προηγμένων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από την ιρανική Αεροπορία, εκτιμάται ότι το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι απλά θέμα χρόνου να απασχολήσει τη διεθνή επικαιρότητα, με την κατοχή μαχητικών με χαρακτηριστικά μειωμένης παρατηρησιμότητας (stealth) με σημαντική επιχειρησιακή αυτονομία, να εισαγάγουν μία ακόμα παράμετρο στην εξίσωση…

http://www.defence-point.gr/news/?p=165927

1 comment :

  1. Σε αυτήν την περίπτωση οι οβραίοι είναι "αναγκασμένοι" να δώσουν στους αμερικάνους ότι τεχνολογικό έξτρα βάλουν πάνω...λέμε τώρα! (αυτό προέβλεπε η συμφωνία)


    12G

    ReplyDelete