21/10/2016

Επιτυχής εκτόξευση του νέου πληρώματος του ISS και πρόσδεση Κινέζων «ταϊκοναυτών» στον Tiangong 2

Με επιτυχία έγινε την Τετάρτη η εκτόξευση στο διάστημα, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, κάψουλας Soyuz με το τριμελές νέο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS). Το πλήρωμα αποτελείται από τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζικοφ και Αντρέι Μπορισένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σέιν Κίμπρου. Η κάψουλα θα ταξιδεύει στο διάστημα για δύο ημέρες πριν συνδεθεί στον σταθμό. Το τρία μέλη του νέου πληρώματος θα αντικαταστήσουν τους προκατόχους τους, μία αστροναύτη της NASA, έναν Ρώσο κοσμοναύτη και έναν Ιάπωνα. Τα τρία μέλη του υπάρχοντος πληρώματος είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη στις 29 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα εκτοξεύτηκε από τη βόρεια Κίνα κάψουλα Shenzhou 11, με δύο Κινέζους «ταϊκοναύτες» (αστροναύτες) και προορισμό τον διαστημικό σταθμό Tiangong 2. Το σκάφος κατάφερε να συνδεθεί με επιτυχία με τον σταθμό την Τρίτη, και οι δύο ταϊκοναύτες (Τζινγκ Χαϊπένγκ και Τσεν Ντονγκ) θα περάσουν τις επόμενες 30 ημέρες στο διάστημα, διεξάγοντας πειράματα, στη πιο μακροχρόνια αποστολή που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ από Κινέζους ταϊκοναύτες. Η σύνδεση μεταξύ της κάψουλας και του σταθμού έγινε σε ύψος 393 χλμ πάνω από τη Γη, με τη διαδικασία – που έλαβε χώρα μέσω τηλεχειρισμού- να διαρκεί δύο ώρες, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, η Κίνα έχει στα σχέδιά της συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά στον τομέα των διαστημικών σταθμών. Όπως δήλωσε η Γου Πινγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, από την αρχή των κινεζικών επανδρωμένων προσπαθειών στο διάστημα έχουν λάβει χώρα πάνω από 20 προγράμματα συνεργασίας, και στο μέλλον ελπίζεται εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής πάνω στο θέμα της κατασκευής του κινεζικού διαστημικού σταθμού (σημειώνεται πως το Tiangong 2, όπως και το Tiangong 1 που προηγήθηκε, είναι περισσότερο διαστημικό εργαστήριο, με σκοπό να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες στον δρόμο για τον «κανονικό» διαστημικό σταθμό).

http://www.naftemporiki.gr/

No comments :

Post a Comment