20/10/2016

Διαζύγιο από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε από την Κίνα ο Φιλιππινέζος πρόεδρος

Ο Φιλιππινέζος προέδρος Ντουτέρτε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του  στην Κίνα, ανακοίνωσε και επίσημα το «διαζύγιο» της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Στο Πεκίνο ταξίδεψε με μια κουστωδία 400 ατόμων (!) εκ των οποίων οι 200 μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας του, για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να διαβιβάσει ένα υψηλότατου γεωπολιτικού συμβολισμού μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως προς τις ΗΠΑ, για τις οποίες ανέφερε, ότι η χώρα του δεν κέρδισε τίποτα από τη συνεργασία, ενώ υπενθυμίζονται οι βρισιές που εκτίξευσε κατά του ίδιου του Μπάρακ Ομπάμα στο πρόσφατο παρελθόν! Ο Ντουτέρτε έκανε την ανακοίνωσή του μάλιστα από το βήμα ενός οικονομικού φόρουμ, προκαλώντας «σεισμό» χειροκροτημάτων. Κι όλα αυτά με τη χώρα την οποία οι Φιλιππίνες «καταδίκασε» στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο όπου προσέφυγε για γνωμοδότηση επί της διαφοράς των δυο χωρών στη Νότια Σινική Θάλασσα, περιοχή στην οποία, πολλές χώρες (Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Ταϊβάν) διεκδικούν τον έλεγχο μικρών και μεγαλύτερων νησιών. Ο ίδιος ζήτησε να μείνει το θέμα στο ράφι ώστε να δοθεί χρόνος στις δυο πλευρές να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία και όταν έρθει η ώρα, η κατάλληλη μέθοδος δεν είναι άλλη από τον διμερή διάλογο, μια τοποθέτηση η οποία ικανοποίησε πολύ τους Κινέζους, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με πρωτοφανείς τιμές. Ήδη εξασφάλισε τη δέσμευση του Κινέζου προέδρου, Σι Ζινπίνγκ, ότι η Κίνα προτίθεται να «συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή υποδομών (στις Φιλιππίνες), στους τομείς των σιδηροδρόμων, των αστικών σιδηροδρομικών μεταφορών, των αυτοκινητοδρόμων και των λιμανιών»…

http://www.defence-point.gr/news/?p=163282

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/10/the-philippines-is-about-to-give-up.html

In a speech given during his visit to China, President Duterte announced that the Philippines was “separating” from the U.S. and aligning with China. He went on to say that “…in military, not maybe social, but economics also. America has lost." Duterte also noted that the Philippines and China would work on settling their territorial dispute in the South China Sea. For his part, President Xi Jinping said that this was a “milestone,” that the two countries are brothers, and mirrored Duterte’s assertions that they would find a proper settlement.

The Cipher Take: Duterte’s proclamations continually worsen for the U.S. While, as they have in the past, Duterte’s ministers walked back some of his statements, in this instance they only said that the Philippines would not turn away from the U.S. economically and only wished to strengthen economic ties with its regional neighbors. While Duterte’s comments should always be taken with a grain of salt, Xi’s public statements tend to be much more measured; for Xi to state this so publicly is a signal that the realignment is real. However, U.S. access to five military bases in the Philippines so far remains unchanged; while perhaps disappointing to China, it is good news for the U.S.

Σε μια εξέλιξη που θεωρείται ήδη ως άκρως αρνητική για την αμερικανική διπλωματία, ο αμφιλεγόμενος πρέοδρος των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό και τον οικονομικό τομέα και στρέφεται σε συμμαχία με την Κίνα. «Ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στον στρατιωτικό, ίσως όχι στον κοινωνικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα» ανακοίνωσε... ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε σε επιχειρηματικό συμπόσιο στο Πεκίνο με τους συμμετέχοντς να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, όπως μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής». «Η αμερική έχασε. Εχω ανασυνταχθεί ιδεολογικά και ίσως επισκεφτώ και τη Ρωσία για να μιλήσω με τον Πούτιν και να του πω ότι είμαστε τρεις εναντίον όλου του κόσμου. Η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία.» πρόσθεσε ο Ντουτέρτε.«Έχετε μείνει στη χώρα μου για το δικό σας συμφέρον. Άρα, είναι η ώρα να πούμε αντίο, φίλε μου», είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Δεν θα ξαναπάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μόνο που κάνουν είναι να με προσβάλλουν εκεί». δεν παρέλειψε μάλιστα να βρίσει και πάλί τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζοντάς τον «π@@άνας γιο», όπως είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη του φιλιππινέζου προέδρου επικυρώνει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Κίνα που είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας ακανθώδους διαφοράς για την κυριαρχία σε νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα.Η θέση του Ντουτέρτε διαφέρει ριζικά από εκείνην του προκατόχου του Μπενίνιο Ακίνο ο οποίος είχε εξασφαλίσει τον Ιούλιο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την καταδίκη των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα – όπου πολλές χώρες (Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Ταϊβάν) διεκδικούν τον έλεγχο μικρών και μεγαλύτερων νησιών.Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να «συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή υποδομών (στις Φιλιππίνες), στους τομείς των σιδηροδρόμων, των αστικών σιδηροδρομικών μεταφορών, των αυτοκινητοδρόμων και των λιμανιών», σύμφωνα με το υπουργείο.Εξάλλου, η Κίνα θα «ωθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο» και θα «ενθαρρύνει τους Κινέζους να ταξιδέψουν στις Φιλιππίνες».
Οι ξένες επενδύσεις είναι κρίσιμης σημασίας για το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των οποίων είναι μικρότερο από το 50% εκείνου της Κίνας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.Ηδη εδώ και μήνες ο Ντουτέρτε έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για την εκστρατεία του κατά της εγκληματικότητας, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.700 θανάτους.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/2016/10/blog-post_20.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΠΑΡΑΔΕΣ. ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΕ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ) ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΠΙΕΖΑΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διακριτική διπλωματία για να πείσουν τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες να μην προχωρήσουν σε έντονες κινήσεις για να εκμεταλλευτούν την απόφαση του διεθνές δικαστηρίου της Χάγης η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι χθες. "Αυτό που θέλουμε είναι να ηρεμήσουμε τα πράγματα ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν με λογική αντί με συναίσθημα", είπε ένας αξιωματούχος υπό συνθήκες ανωνυμίας για να περιγράψει προσωπικά διπλωματικά μηνύματα." ΛΟΓΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΙΔΕ Ο ΝΤΟΥΤΕΡΤΕ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΠΩΣ ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΠΟΥΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΟΥ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;" ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΟΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΜΠΑΜΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΟΠΟΥ ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΑΝΙΩΔΩΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

No comments :

Post a Comment