05/10/2016

Η Τουρκία, η Ρωσία… και το «αγκάθι» των Τατάρων της Κριμαίας

Μπορεί ο πρόεδρος της Ρωσικής Δημοκρατίας να αποφάσισε να επισκεφτεί την Τουρκία και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως ο τελευταίος ξεκίνησε νέο γύρο δηλώσεων που… παραδοσιακά ενοχλούν πολύ τους Ρώσους και δεν αφορούν παρά του Τατάρους της Κριμαίας… Μία μέρα πριν την ανακοίνωση της επίσκεψης Πούτιν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αποκαλούσε «θλιβερό» το ότι το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο ανανέωσε την απαγόρευση λειτουργίας του Κοινοβουλίου τους «Mejlis». Το δικαστήριο είχε απορρίψει πριν λίγες ώρες την έφεση που είχαν υποβάλλει οι Τατάροι. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που επιβεβαίωνε τη συνέχιση της υποστήριξής τους. Έκανε λόγο για την «καταπίεση» στην οποία υποβάλλονται, προφανώς από τη ρωσική πλευρά. Να υποθέσουμε ότι οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει ένα εξαιρετικής πολιτικής και συμβολικής σημασίας που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Ερντογάν; Φανταζόμαστε ότι αυτό που θα ζητήσουν θα έχει σχέση με την κατάσταση στη Συρία, αν και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος…

Σε ένα παιχνίδι πόκερ έχουν εμπλακεί οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι και μόλις οι πρώτοι διέκοψαν τις επαφές με τους δεύτερους για το θέμα της Συρίας, έρχονται… οι δεύτεροι και ανακοινώνουν την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία και τις νέες επαφές του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν! Μπορεί η αφορμή να ήταν δεδομένη, όμως και μόνο η δημοσιότητα που παίρνει το θέμα στην τωρινή συγκυρία παραπέμπει σε στοχεύσεις ευρύτερες από μια απλή ανακοίνωση ενός ταξιδιού του Ρώσου ηγέτη. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου, θα είναι στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ενέργεια (9-13 Οκτώβρη) και με την ευκαιρία θα έχει συνομιλίες με τον Ερντογάν. Η προηγούμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 που διεξήχθη στην Αττάλεια, τον περασμένο Νοέμβριο, μία εβδομάδα πριν την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 που έφερε μεγάλες αλλαγές στην περιοχή και μια μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η στάση του Ερντογάν, καθώς οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ δεν διάγουν την καλύτερή τους περίοδο. Για όλες τις πλευρές, πρόκειται για μια άσκηση τήρησης λεπτών ισορροπιών σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οποιοδήποτε λάθος μπορεί να κοστίσει πανάκριβα…

Μπορεί οι εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας αλλά και στο μέτωπο των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον να προβληματίζουν πολύ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ανακαλύπτει ότι δεν είναι απλό πράγμα το να εκμεταλλευτείς τις διαφορές ΗΠΑ-Ρωσίας στο θέμα της Συρίας, αφού αντί για μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος μπορεί να προκύψει σημαντική ζημία, όμως ο Ερντογάν σχεδιάζει να αξιοποιήσει την ευκαιρία να παρουσιαστεί ως «ειρηνοποιός» παίζοντας τον ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα σε ανατολή και δύση… Όπως μεταδίδεται τις τελευταίες ώρες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν αποκάλυψε ότι επίκειται μεσολαβητική πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, με στόχο της αναβίωση της εκεχειρίας στο Χαλέπι και ασφαλώς το να καθίσουν πάλι στο τραπέζι Αμερικανοί και Ρώσοι, με αντικείμενο την εξεύρεση διεξόδου στο συριακό αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται, ότι η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας γίνεται μια μέρα μετά την αμερικανική δήλωση ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τη Μόσχα, κι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε γνωστό ότι στις 10 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Τουρκία. Το μέγα ζητούμενο είναι εάν -και ποιος- έχει λόγο να θέλει να χαρίσει στον Ερντογάν μια σημαντική διπλωματική επιτυχία…
http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment