03/10/2016

Η Κίνα ως απειλή και για το παγκόσμιο οικοσύστημα-περιβάλλον

Εισαγωγή χιλιάδων γαϊδάρων από την Αφρική για την παραγωγή παραδοσιακών φαρμάκων

Μία ζελατίνη που παράγεται από δέρμα γαϊδάρου αποτελεί βασικό συστατικό ενός εκ των πιο δημοφιλών παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων, γνωστό και ως ετζιάο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών, από κρυολογήματα ως αϋπνία. Ωστόσο, καθώς η Κίνα απομακρύνεται από την παραδοσιακή γεωργία προς τη βιομηχανία, ο πληθυσμός των γαϊδάρων βρίσκεται σε παρακμή, έχοντας μειωθεί από 11 σε 6 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια. Η Κίνα τώρα αναζητά στην Αφρική την ενίσχυση των αποθεμάτων της, εισάγοντας χιλιάδες γαϊδούρια από χώρες σε όλη την ήπειρο. Ο Νίγηρας πρόσφατα έγινε το τελευταίο αφρικανικό κράτος που απαγορεύει τις εξαγωγές γαϊδάρων, μετά από μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 80.000 ζώα είχαν πωληθεί μόνο φέτος, ενώ το 2015 άλλα 27.000, και προειδοποιούν ότι ο πληθυσμός των ζώων θα εξοντωθεί αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις. Τον Αύγουστο, η Μπουρκίνα Φάσο έθεσε την ίδια απαγόρευση, μετά τη σφαγή 45.000 γαϊδουριών μέσα σε έξι μήνες, από ένα συνολικό πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίων. Η εξαγωγή γαϊδάρων φέρνει εισροή ξένων κεφαλαίων αλλά αποδεκατίζει τον πληθυσμό των ζώων και προκαλεί άλλα περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα.

Η εξάπλωση των σφαγείων δημιούργησε αντιδράσεις σε ορισμένα χωριά, όπου σημειώθηκαν επεισόδια ως διαμαρτυρία για το αίμα και τα εντόσθια που διαρρέουν στο νερό. Στο Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο η αυξανόμενη αξία των γαϊδάρων δημιούργησε πληθωριστικές επιπτώσεις σε άλλους τομείς. Η τιμή των άλλων ζώων αυξήθηκε, όχι επειδή υπήρχε ζήτηση για αυτά, αλλά λόγω των γαϊδάρων, προκαλώντας ανισορροπία στην οικονομία. Τα προβλήματα αυτά προέκυψαν από την έλλειψη ρυθμιστικών πλαισίων στις χώρες εξαγωγών, και την τεράστια κλίμακα της ζήτησης από την Κίνα, όπως έχει γίνει με άλλες πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους, αλλά και λαθραία προϊόντα όπως το ελεφαντόδοντο. Ωστόσο τώρα οι μεγάλες οικονομίες της ηπείρου, όπως η Κένυα και η Νότια Αφρική, αναβαθμίζουν τις εγκαταστάσεις τους για να ανταποκριθούν στην κινεζική ζήτηση, και η μαύρη αγορά ήδη ανθεί σε όλη την ήπειρο.

Μειώνει τη ρύπανση στο εσωτερικό της, αλλά αυξάνει τα έργα άνθρακα στο εξωτερικό

Οι κινεζικές εταιρείες και τράπεζες συνεχίζουν να προωθούν την παγκόσμια επέκταση του άνθρακα, καθώς οι κρατικές επιχειρήσεις, που υποστηρίζονται από κρατικά δάνεια, κατασκευάζουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο έχει ως στόχο να καθιερωθεί ως μια παγκόσμια «πράσινη» δύναμη. Σε μια κοινή δήλωση ΗΠΑ - Κίνας τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ συμφώνησε να ελέγξει πιο αυστηρά τις κρατικές επενδύσεις σε έργα στο εξωτερικό με υψηλή ρύπανση και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η ασαφής δήλωση δεν έχει εφαρμοστεί. Η Κίνα υποσχέθηκε να κορυφώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 κατά τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, και προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τον άνθρακα. Οι κινεζικές εταιρείες είναι πλέον οι μεγαλύτεροι προμηθευτές φθηνού εξοπλισμού ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές αναιρούνται από τις κινεζικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ινδονησία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες συμμετέχουν σήμερα σε τουλάχιστον 79 έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, με επενδύσεις 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010-2014.

Τα έργα στο εξωτερικό εντείνονται καθώς ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα σημειώνει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με την επιβράδυνση της οικονομίας και την περικοπή των βιομηχανιών υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό έχει οδηγήσει στη χαμηλότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ποσοστό της παραγωγής από το 1978. Επιπλέον, η Huaneng, μία από τους πέντε κρατικούς ενεργειακούς κολοσσούς, σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στα κέρδη από το εξωτερικό μέχρι το 2020, με επέκταση που θα επικεντρωθεί σε έργα άνθρακα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, και σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Από το 2000, η ​​Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού άνθρακα στην Ασία, με σημαντικότερο πελάτη την Ινδία, η οποία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ως το 2031. Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του εξοπλισμού στον ιδιωτικό τομέα και εμπλέκονται σε τουλάχιστον 19 έργα σε όλη τη χώρα.

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Anonymous3/10/16 12:17

    Όσο ΖΩΑ είναι οι Κινέζοι,άλλο τόσο και περισσότερο είναι και οι Δανοί και οι Ιάπωνες.Έχει σημασία αν είναι γαϊδούρι η δελφίνι?

    http://www.protothema.gr/environment/article/346212/fotografies-sok-apo-ti-maziki-sfagi-delfinion-stin-iaponia/

    http://hopedies.pblogs.gr/2015/05/dania-h-pio-kthnwdhs-h-pio-frikalea-hwra-ths-efrwphs.html

    ReplyDelete
  2. ΚΑΜΜΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ, ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΠΩΝΩΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΣ ΕΞΑΓΡΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΔΕ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ (ΗΤΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΣ) ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ. ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ" ΜΑΤΙΑ ΓΟΥΝΑ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΖΩΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ. ΟΜΟΙΩΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ-ΣΦΑΓΕΙΑ. ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ.

    Υ.Γ: ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ (ΕΔΩ ΕΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ) ΕΠΙ ΑΥΤΗΣ.

    ReplyDelete