Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας συζητούνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιαννέλλη. Ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ. Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το hot spot. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ. Με γοργούς ρυθμούς αποκαθίστανται το hot spot της Μόριας. Από το πρωί συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές, προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.
Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά». «Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου. Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στη Μόρια.
Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή. Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:- Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.
- Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.
Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν. Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.
ΑΜΠΕ
ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ! ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΜΟΡΙΑ ΦΩΤΙΑ...
Καταγγελίες για τον ρολο που έπαιξαν ΜΚΟ και αλληλέγγυοι στα χθεσινά επεισοδια στη Μόρια απο πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν τοπικοί παράγοντες. "Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ειναι μεγάλος. 4000 με 5000 ατομα. Οταν ενα κέντρο φιλοξενίας χωράει 1000 φαντάσου να ειναι ο ενας πανω στον άλλον και να κανουν εξεγέρσεις. Η τοπική κοινωνία τραβάει μεγάλη φθορά. Μας σκάβουν τα χωράφια και κλέβουν. Οι ΜΚΟ που είναι μέσα ξεσηκώνουν τους μετανάστες. Διάφορες οργανώσεις. Οταν κάναμε την πορεία είπαν στους πρόσφυγες πως θέλαμε να φύγουν. Αυτό είναι ψέμα", λέει ο κ. Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας. Ο κάτοικος της Μοριας, κ. Τσακίρης ανέφερε πως έγιναν τα επεισοδια. ''Κατέβηκε ο κόσμος κατω στον δήμαρχο να του δωσει ψήφισμα. Λένε πως αλληλέγγυοι ενημέρωσαν πως δεν τους θελουμε στο χωριό και τους ξεσήκωσαν. Εχουν κάψει σχεδόν όλο το κάμπινγκ. Εχουν κάψει αρκετες περιουσίες. Τελείωσαν αυτα καήκαν. Το βράδυ κατέβηκαν με άγριες διαθέσεις εξω από το χωριό αλλα τους απώθησαν τα ΜΑΤ. Μετέφεραν τα ασυνόδευτα παιδιά σε άλλο σημείο".
Κατεστραμμένο σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκαταστάσεών του είναι πλέον το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο τη Δευτέρα, περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν το φλεγόμενο hot spot για να σωθούν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γύρω περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, με πολλές οικογένειες μεταναστών προσπάθησε να κατευθυνθεί στην πόλη της Μυτιλήνης, εμποδίστηκε όμως από τις αρχές και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο hot spot. Ωστόσο, στα αποκαΐδια του κέντρου και σε ό,τι απέμεινε από την επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι πλέον πρακτικώς αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι στο hot spot της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίαζαν τους 4.000, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο.Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κατακάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον έξαλλοι, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την καταστροφή της περιουσίας τους, εφόσον κατά το πλείστον οι εκτάσεις που κάηκαν περιελάμβαναν ελαιοκτήματα.Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία για όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μόρια προσήχθησαν 18 μετανάστες, εννέα εκ των οποίων συνελήφθησαν και με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα.
ΣΧΟΛΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ": Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για όλην αυτή την κατάσταση είναι πολύ μεγάλες, λόγω της καταστροφικής πολιτικής που πεισματικά ασκεί και η οποία στρέφεται κατά των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς, γεγονότα σαν κι αυτά είχαν προβλεφθεί από πολλούς, μόνο που οι ιθύνοντες «υπερέβαλλαν εαυτούς» σε πολιτική ανικανότητα και μειοδοσία. Αν μεγάλο μέρος από αυτούς τους αλλοδαπούς μεταφερθεί στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τότε θα έχουμε ντόμινο εξελίξεων με συνέπειες που ίσως και οι πιο απαισιόδοξοι δεν μπορούν να φανταστούν. Έπειτα, τα δις που έχουν πληρώσει οι πολίτες για να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων», γίνονται κυριολεκτικά αποκαΐδια, πέρα από τις διάφορες σπατάλες και την κακοδιαχείρηση που κατά καιρούς έχει επισημανθεί.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΙΣΧΥΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΛΕΟΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΠΟ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ.
Μέτρα στη Λέσβο για την αποκατάσταση της τάξης μεταξύ προσφύγων, αλλά και σε ό,τι αφορά «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους», ανακοίνωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Μαύρες συμμαχίες τύπου Μπαλτάκου, μόνο κακό κάνουν στον τόπο», τόνισε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χ. Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι συμπαρίσταται στους διαμαρτυρόμενους, (στους οποίους πρωτοστατούσαν χρυσαυγίτες) μετά τις αναταραχές στη Μόρια. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωφροσύνη, σύνεση και σχέδιο και κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» με τέτοιες δηλώσεις που «δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο από την πλευρά των προσφύγων όσο και από την άλλη πλευρά». «Συμμαχίες με ακραία στοιχεία έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι τις εκμεταλλεύονται οι ακραίοι χώροι, και αυτοί βγαίνουν στο τέλος κερδισμένοι», επισήμανε ο κ. Τόσκας.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, ο κ. Τόσκας, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αναχώρησαν, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 από την Αθήνα για τη Λέσβο, δύο διμοιρίες ΜΑΤ (συνολικά 45 άτομα), οι οποίες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις, αλλά δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες επιχειρησιακής φύσεως. Υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα αφορούν και στην αποκατάσταση της τάξης στο hot spot, όσο και στο νησί γενικότερα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό στο γραφείο του και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συζήτησε μαζί του την κατάσταση και ενημερώθηκε για τις ενέργειες του Υπουργείου. Επίσης, ο κ. Τόσκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, με τον οποίο συζήτησε την εκδοχή μίσθωσης πλοίου για την φιλοξενία προσφύγων, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στη Μόρια.
Σε ό,τι αφορά στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός έχει πάρει θέση για την επίσπευση των διαδικασιών, με δεδομένη και την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή. Αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με θέμα του ασύλου επισήμαναν ότι η λύση είναι να γίνει νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια γρήγορη διαδικασία ασύλου, με απλοποίηση των διαδικασιών για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτό το ζήτημα θα θέσει και ο κ. Τσίπρας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων για το άσυλο είναι δεδομένη και οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:- Από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου στη Μάλτα αποφασίστηκε μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο να ενισχυθούν οι ελληνικές αρχές στα νησιά με 400 υπαλλήλους, από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν έλθει μόλις 20.
- Οι διαδικασίες σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς είναι πολύ αυστηρές, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ταχύτερη διεκπεραίωση από πλευράς ελληνικών αρχών. Οι υπάρχουσες επιτροπές εξετάζουν 120 υποθέσεις την εβδομάδα. Στη συνέχεια πρέπει οι αστυνομικοί να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, που αναζητούνται εντός και εκτός των ανοιχτών δομών, ώστε να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις εντός πέντε ημερών.
Έτσι, μέχρι να οριστεί ημερομηνία και να εξεταστεί κάθε προσφυγή, περνούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, είναι περίπου 150 άτομα την ημέρα, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, ενώ υπάρχει ήδη ένας συνολικός αριθμός 13.000 προσφύγων που περιμένουν. Τέλος, λόγω του μνημονίου δεν επιτρέπεται η πρόσληψη υπαλλήλων από την Υπηρεσία Ασύλου. Μόλις τις τελευταίες μέρες δόθηκε τελικά έγκριση για την πρόσληψη 80 νέων υπαλλήλων, αλλά και αυτοί πρέπει να εκπαιδευτούν πριν αναλάβουν υπηρεσία.
ΑΜΠΕ
ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ! ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΜΟΡΙΑ ΦΩΤΙΑ...
Καταγγελίες για τον ρολο που έπαιξαν ΜΚΟ και αλληλέγγυοι στα χθεσινά επεισοδια στη Μόρια απο πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν τοπικοί παράγοντες. "Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ειναι μεγάλος. 4000 με 5000 ατομα. Οταν ενα κέντρο φιλοξενίας χωράει 1000 φαντάσου να ειναι ο ενας πανω στον άλλον και να κανουν εξεγέρσεις. Η τοπική κοινωνία τραβάει μεγάλη φθορά. Μας σκάβουν τα χωράφια και κλέβουν. Οι ΜΚΟ που είναι μέσα ξεσηκώνουν τους μετανάστες. Διάφορες οργανώσεις. Οταν κάναμε την πορεία είπαν στους πρόσφυγες πως θέλαμε να φύγουν. Αυτό είναι ψέμα", λέει ο κ. Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας. Ο κάτοικος της Μοριας, κ. Τσακίρης ανέφερε πως έγιναν τα επεισοδια. ''Κατέβηκε ο κόσμος κατω στον δήμαρχο να του δωσει ψήφισμα. Λένε πως αλληλέγγυοι ενημέρωσαν πως δεν τους θελουμε στο χωριό και τους ξεσήκωσαν. Εχουν κάψει σχεδόν όλο το κάμπινγκ. Εχουν κάψει αρκετες περιουσίες. Τελείωσαν αυτα καήκαν. Το βράδυ κατέβηκαν με άγριες διαθέσεις εξω από το χωριό αλλα τους απώθησαν τα ΜΑΤ. Μετέφεραν τα ασυνόδευτα παιδιά σε άλλο σημείο".
Κατεστραμμένο σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκαταστάσεών του είναι πλέον το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια επεισοδίων μέσα στο κέντρο τη Δευτέρα, περισσότερα από 50 αντίσκηνα έχουν γίνει στάχτη. Οι πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν το φλεγόμενο hot spot για να σωθούν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γύρω περιοχή. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, με πολλές οικογένειες μεταναστών προσπάθησε να κατευθυνθεί στην πόλη της Μυτιλήνης, εμποδίστηκε όμως από τις αρχές και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο hot spot. Ωστόσο, στα αποκαΐδια του κέντρου και σε ό,τι απέμεινε από την επέμβαση της πυροσβεστικής, είναι πλέον πρακτικώς αδύνατον να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες. Υπενθυμίζεται ότι στο hot spot της Μόριας επικρατούσε ήδη υπερπληθυσμός, εφόσον οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί πλησίαζαν τους 4.000, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 2.500 ως ανώτατο όριο.Δεκάδες στρέμματα γύρω από το κέντρο της Μόριας κατακάηκαν από την χθεσινή πυρκαγιά και οι κάτοικοι της περιοχής είναι πλέον έξαλλοι, απαιτώντας την άμεση αποσυμφόρηση του hot spot. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την καταστροφή της περιουσίας τους, εφόσον κατά το πλείστον οι εκτάσεις που κάηκαν περιελάμβαναν ελαιοκτήματα.Οι πρόσφυγες και μετανάστες υποτίθεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους επέστρεψαν στο hot spot, μαρτυρίες όμως των κατοίκων αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που περιφέρονται στο νησί εντελώς ανεξέλεγκτοι και χωρίς καμία φροντίδα.Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία για όσα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μόρια προσήχθησαν 18 μετανάστες, εννέα εκ των οποίων συνελήφθησαν και με τη σε βάρος τους δικογραφία οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα.
ΣΧΟΛΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ": Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για όλην αυτή την κατάσταση είναι πολύ μεγάλες, λόγω της καταστροφικής πολιτικής που πεισματικά ασκεί και η οποία στρέφεται κατά των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς, γεγονότα σαν κι αυτά είχαν προβλεφθεί από πολλούς, μόνο που οι ιθύνοντες «υπερέβαλλαν εαυτούς» σε πολιτική ανικανότητα και μειοδοσία. Αν μεγάλο μέρος από αυτούς τους αλλοδαπούς μεταφερθεί στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τότε θα έχουμε ντόμινο εξελίξεων με συνέπειες που ίσως και οι πιο απαισιόδοξοι δεν μπορούν να φανταστούν. Έπειτα, τα δις που έχουν πληρώσει οι πολίτες για να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων», γίνονται κυριολεκτικά αποκαΐδια, πέρα από τις διάφορες σπατάλες και την κακοδιαχείρηση που κατά καιρούς έχει επισημανθεί.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΙΣΧΥΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΛΕΟΝ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΜΟΝΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΠΟ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ.
No comments :
Post a Comment