03/09/2016

Τα νομίσματα της πόλης Λύχνιδος (Αχρίδα)

Νομίσματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης Λύχνιδος της δυτικής γεωγραφικής Μακεδονίας, όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη Αχρίδα ή Οχρίδα, όπως την ονομάζουν οι σύγχρονοι κάτοικοί της, έχουν πολλαπλή αξία.

Αυτό σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, παρουσιάζοντας μια μονογραφία της Ντάνιτσα Μπάτσεβα [Даница Бачева ] « Νομισματοκοπεία στην Οχρίδα από τον 2ο αιώνα πριν τη χρονολόγησή μας» [Монетоковањето во Охрид од вториот век пред нашата ера]. Η Μπάτσεβα αρχαιολόγος και νομισματολόγος εργάζεται στο Ινστιτούτο και Μουσείο της Οχρίδας. Σημειώνει ότι τα νομίσματα που κόπηκαν στην αρχαία Λύχνιδος είναι εξαιρετικής σημασίας και υπάρχουν μοναδικά δείγματα που βρέθηκαν στον χώρο Πλαόσνικ [Плаошник] στην περιοχή της Οχρίδας. Στην αρχαία πόλη Λύχνιδος ή Λυχνιδός (πόλη λαμπερή, φωτεινή), κυκλοφορούσαν νομίσματα που απεικόνιζαν στην εμπρόσθια όψη μια μακεδονική ασπίδα με τη λέξη ΛΥΧΝΙΔΙΩΝ και στην πίσω ένα τοπίο με τη λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Τα νομίσματα αυτά που ανήκουν στην ελληνιστική εποχή και βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στην Πλαόσνικ από το 2007 έως το 2010. Μεγάλης σημασίας κατά την ίδια είναι το γεγονός ότι στην αρχαία Λυχνίδος υπήρχε νομισματοκοπείο για τις ανάγκες των συναλλαγών των κατοίκων.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την ίδια, ότι τα νομίσματα αυτά δεν έχουν καταγραφεί επιστημονικά για να έχει γνώση ο επιστημονικός κόσμος την κοπή των νομισμάτων στην Λυχνίδος, (τι έγραφαν οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης και ποια εθνική συνείδηση είχαν για τον εαυτό τους).

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΛΑΒΟΙ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΛΑΒΟΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΡΩΤΟ-ΣΛΑΒΙΚΗ  ΔΙΑΛΕΚΤΟ (ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΠΑΛΙ ΑΝ ΟΧΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΘΑ ΗΤΑΝ.

Οι φωτογραφίες των νομισμάτων είναι από το έργο «The bronze coins of Lychnidos»

©mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

1 comment :

  1. Anonymous3/9/16 18:31

    ΩΣΤΕ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΔΩΝ" ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΜΑΚΕ-ΔΟΝΩΝ" ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ.!!

    Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΩ-ΔΩΝ-ΑΙΟ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟ ΔΙΑ... «Ζευ άνα Δωδωναίε Πελασγικέ» Ιλιάδα Π 233

    ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25.000 ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 16 ΩΡΕΣ...ΕΓΙΝΑΝ "ΣΗΜΕΙΑ" ΚΑΙ "ΤΕΡΑΤΑ"...Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ....ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ...ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΕΟ,ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΔΩ-ΔΩΝ-ΑΙΟ.

    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΥΡ-ΜΙ-ΔΩΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΗ "ΔΩΝ"...ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΜΑ-ΚΕ-ΔΩΝ...Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝΤΑΝ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΙΣ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ) ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ(ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ)..ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ,ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΩΝΩΝ.

    ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΥΤΑ ΛΗΜΜΑΤΑ "ΔΩ" ΚΑΙ "ΔΩΝΗ" ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΩΔΩΝΑΙΟ ΚΕΡΑΥΝΟ...ΜΕ ΤΗΝ ΗΧΩ...ΤΟΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ...ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ "ΔΩ" ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΜΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΙΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ...ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ,ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΗΣΥΧΙΟΣ...ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ "ΔΩΔΩΝΕΥΣ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΛΑ ΘΕΟΣ!!ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΣΛΑΥΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ...ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ...ΑΦΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ..ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΦΥΛΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ..ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ.

    ReplyDelete