28/09/2016

Βούλγαροι: «Ο Άρθρουρ Έβανς το 1903 δεν βρήκε «Μακεδόνες» στη Μακεδονία - "Πρέπει να σταματήσουμε από τους Ψευδομακεδόνες την παραχάραξη της ιστορίας μας"

Βουλγαρικό δημοσίευμα καταφεύγει στις διαπιστώσεις του Sir Arthur Evans, του γνωστού αρχαιολόγου και εθνογράφου των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι δεν υπάρχει «εθνικότητα Μακεδόνα» στη γεωγραφική Μακεδονία. Γράφει το δημοσίευμα: Ο Sir Arthur Evans, ο ειδικός για τα Βαλκάνια, αρχαιολόγος και εθνογράφος, γνωστός για τις ανακαλύψεις του στη Μικρά Ασία και στην επικράτεια της Αρχαίας Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Κρήτη με ανάδειξη του μινωϊκού πολιτισμού, θεωρείται ο πρωτοπόρος στη μελέτη του πολιτισμού του Αιγαίου κατά την εποχή του Χαλκού. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το παλάτι του Μίνωα στην Κρήτη. Ο Έβανς επέκτεινε την ανακάλυψη του Ερρίκου Σλήμαν περί τον μυκηναϊκό πολιτισμό, αποδεικνύοντας την ύπαρξη του άλλου παλαιότερου, του Μινωϊκού. Ως μέλος της βρετανικής αποστολής συνέδραμε για τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Μακεδονίας μετά το Ίλιντεν του 1903, ο ίδιος επισκέφθηκε και συνείσφερε προσωπικά στην περιοχή. Σε επιστολή, που έγραψε στους ‘Times’ στις 30 Σεπτεμβρίου 1903 έχει τίτλο «Ποιοι είναι οι Μακεδόνες;». Ο συντάκτης παρουσιάζει πολύ ξεκάθαρα τη γνώμη του για την περιοχή της Μακεδονίας που τότε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γράφει ο Έβανς (το παρουσιάζουμε ασχολίαστα): «Επιτρέψτε μου να κάνω μια διόρθωση σε μια καθολική αυταπάτη. Δεν υπάρχουν «Μακεδόνες» (ως εθνότητα). Υπάρχουν Βούλγαροι, Ρουμάνοι- απομεινάρια των λατινογενών κατοίκων των ρωμαϊκών επαρχιών που συνεχίζουν να βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου και σε γειτονικές πόλεις. Υπάρχουν Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερο ή λιγότερο εξελληνισμένων Ρουμάνων και «Τούρκων», εκτός από τους Οθωμανούς, που προϋπήρχαν πριν από την Οθωμανική κατάκτηση στην περιοχή της κοιλάδας της Βαρντάρσκας (Κοιλάδα Αξιού ποταμού). Επίσης υπάρχει μια μικρή μερίδα Αλβανών στα δυτικά και βόρεια άκρα. Υπάρχει, ακόμη, ο ισπανόφωνος εβραϊκός πληθυσμός στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν υπάρχει κανείς λεγόμενος «Μακεδόνας». Το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί στη Θεσσαλονίκη, στο Μοναστήρι και στην Καστοριά, στα χωριά μιλούν κυρίως διαλέκτους της βουλγαρικής. Αυτή είναι η άποψή μου μετά από μελέτη που έκανα σε όλη την περιοχή για τον πληθυσμό της (γεωγραφικής) Μακεδονίας».

Ο Μιλένκο Νεντελόφσκι είναι μια θρασεία μαριονέτα και λούμπεν ψευδο-δημοσιογράφος, είναι το τίτλος του βουλγαρικού δημοσιογραφικού κειμένου το οποίο λέει: «Το (σλαβικό) ψευδομακεδονικό κράτος κήρυξε με διοικητική πράξη ως παράνομη την ανέγερση του βουλγαρικού μνημείου στο όρος Καϊμακτσαλάν», όπως σημειώνει ο βουλγαρικός πολιτιστικός σύλλογος Σκοπίων στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας «ότι πρόκειται για μια σκανδαλώδη βεβήλωση της βουλγαρικής στρατιωτικής μνήμης». Ο βουλγαρικός σύλλογος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες του δημοσιογράφου Μιλένκο Νεντελόφσκι που έσπασε το μνημείο με βαριά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ακόμη μία πράξη βανδαλισμού. «Αυτήν τη φορά χρησιμοποιείται ως μαριονέτα ο λούμπεν ψευδο-δημοσιογράφος Μιλένκο Νεντελόφσκι, ο οποίος είναι φανατικός υποστηρικτής της ιδεολογίας του Νίκολα Γκρούεφσκι και ονόμασε την ενέργειά του αυτή ως «πατριωτική πράξη». Η επίδειξη μίσους είναι ακόμη ισχυρότερη από εκείνη του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο και από εκείνην του Λάζαρ Καλισέφσκι, όταν τα βουλγαρικά μνημεία και νεκροταφεία καταστράφηκαν στο ομόσπονδο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων. «Εδώ και δεκαετίες οι αρχές της Ψευδομακεδονίας εμποδίζουν και δεν δίνουν άδειες για την αποκατάσταση των καταστραμμένων βουλγαρικών στρατιωτικών μνημείων, κοιμητηρίων και αντικειμένων που ανήκουν στη πολιτιστική κληρονομιά της Βουλγαρίας στο έδαφος της (πρώην γιουγκοσλαβικής) Ψευδομακεδονίας . Μια τέτοια εσκεμμένη αρνητική στάση κρατούν μόνο έναντι της Βουλγαρίας και του βουλγαρικού λαού, κυρίως τα (πολιτικά) απομεινάρια της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας».

Ο βουλγαρικός πολιτιστικός σύλλογος ζητά από την κυβέρνηση των Σκοπίων, το συντομότερο δυνατόν να ανακαινίσει τα ερειπωμένα βουλγαρικά στρατιωτικά νεκροταφεία και μνημεία από τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, βάσει των διεθνών συμβάσεων καλής γειτονίας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment